brabants koiparadijs shiro utsuri

Utsurimono

De Utsurimono Koi is een Koi soort die net als de Showa te herkennen is aan zijn mooie zwarte kleur. De basiskleur van Koi uit de Utsurimono groep is zwart en afhankelijk van de 2e kleur is het een van de volgende soorten:

Shiro Utsuri (zwart met wit)

Hi Utsuri (zwart met rood)

Ki Utsuri (zwart met geel)

Van de Shiro en Hi Utsuri heb je er vast weel eens een gezien, maar de Ki Utsumi is een stuk zeldzamer. Hoewel de Ki Utsuri van de Utsurimono nu het minst voorkomt was dit wel de eerste als Utsurimono gekweekte Koi.

De naam Utsurimono komt van de term “utsuri” dat zo iets betekend als “doorzichtig” of “reflectie”. Deze term komt van de eerste Ki Utsuri’s waarbij het leek alsof het geel (ki) door het zwart heen kwam (alsof het doorzichtig was) vandaar de naam Ki Utsumi en de groepsnaam Utsurimono.

Met name de Shiro Utsuri wordt nog wel eens verward met de Bekko, maar een beetje Koikenner ziet het verschil natuurlijk. De Bekko is namelijk een wit, rood of gele Koi met zwarte vlekken in tegenstelling tot de Utsurimono die zwart als basiskleur heeft.

Hierdoor zal de semi vlek op de kop van een Utsurimono doorlopen tot aan de neus, waarbij dit bij de Bekko niet het geval is. Ook zal bij een Utsumi het zwart tot onder de zijlijn doorlopen en loopt het zwart van de kop tot aan de staart door.

En als laatste zijn de borstvinnen aan de basis altijd zwart.

Ki Utsuri koi

Ki Utsuri (zwart met geel)

Utsurimono kwaliteit

Omdat de basiskleur van deze Koi soort zwart is, is het belangrijk dat het zwart van goede kwaliteit is, dus een diepe kleur zwart.

Ook de tweede kleur is belangrijk waarbij je het wit zo veel mogelijk sneeuw wit wilt hebben, het rood zo rood mogelijk en het geel zo geel mogelijk.

Belangrijk is ook dat de kleuren consistent zijn, dus dat het zwart overal even diep is of het wit overal even helder.

Shiro Utsuri KoiShiro Utsuri (zwart met wit)

Hi Utsuri (zwart met rood)

hi utsuri
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Deze post heeft 3 reacties

 1. jan

  ja ik vind het wel nuttige informatie
  want weet er maar heel weinig van ik begin er pas mee
  dus een beetje info is niet verkeert
  gr Jan

 2. Wynants Luc

  Leuk om te weten.Goed zo

 3. divailla

  Vind het leuke en nuttige informatie. Er zijn zoveel soorten maar zo krijg ik er wel wat meer kijk op als er niet zoveel in 1 keer worden besproken

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag