Één van de waterwaardes die belangrijk is voor de gezondheid van je Koi is pH.

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van pH-waarde gehoord, maar wat heeft het voor invloed op de Koivijver ?

En wanneer moet je je zorgen maken over de pH-waarde van je Koivijver…

Wat is pH ?

pH is een cijfer dat de zuurgraad van het water aangeeft. pH-waardes lopen van 0 tot 14 waarbij bij 1 de zuurtegraad het hoogst is en bij 14 het meest basisch (tegenovergestelde van zuur). Een pH van 7 word gezien als neutraal. Belangrijk om te weten is dat de tussenliggende waardes keer tien zijn. Een pH-waarde van 9 zal dus tien keer zo basisch zijn als een pH van 8, en 100 keer zo basisch als een pH van 8 (10 maal 10).

Een makkelijk gemaakte fout is dan ook, als men zich niet druk maakt over een pH spijtig van 1.0, maar dit kun je dus vergelijken met een temperatuur stijging van 10 graden Celsius naar 20 graden Celsius! Dit is dan ook de reden dat een kleine verandering in de pH-waarde grote invloed kan hebben op je Koi vissen.

koivijver_ph_schaal

Kraanwater en pH

Het grootste deel van het water van de Koivijver zal bestaan uit kraanwater. Afhankelijk van waar je in Nederland of België woont zal het kraanwater een bepaalde pH-waarde hebben. Bij het vullen van een nieuwe vijver zal in de eerste maanden de pH-waarde nog veranderen (in de meeste gevallen gaat deze wat omhoog). Na enkele maanden zal echter de pH-waarde van de vijver stabiel worden.

Het juiste pH in de Koivijver bereiken

Het beste voor de Koi is een pH-waarde van het water in de koivijver tussen de 7 en 7.5. Echter is niet de waarde, maar de consistentie van de waarde het belangrijkste voor de gezondheid van de Koi. Het is dus beter om het hele jaar door een pH waarde van 8 te hebben een schommelende waarde tussen de 7 en 7.5.

ph_in_koivijver

Verandereningen in pH

Aangezien je dus wilt streefen naar een zo stabiel mogelijke pH-waarde, is het belangrijk om zowel het gedrag van de vissen en de pH-waarde in de gaten te houden. Als gevolg van een snelle daling in de pH-waarde zullen de vissen gaan springen en de kieuwen meer bewegen omdat ze minder zuurstof op kunnen nemen.

Als je dit soort gedrag ziet is het dus zaak om de pH-waarde te controleren, echter is het hierbij dus ook belangrijk om historische pH-waardes te weten om te achterhalen of het in korte tijd gewijzigd is.

Een snelle daling kan veroorzaakt worden door regen of sneeuw dat in de vijver terecht gekomen is. Een snelle stijging kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het kalk dat via cement in de vijver gewaaid is.

Er zijn een aantal middelen te koop om het water te behandelen en het pH te verhogen of te verlagen. Ik raad je echter aan deze middelen niet zomaar te gebruiken aangezien ze vaak niet een lange termijn oplossing te zijn.

Twee natuurlijke middelen die je wel kunt gebruiken zijn gemalen oesterschelpen om de pH-waarde te verhogen of turf om de pH-waarde te verlagen.

Wat wel doen:

– Meet regelmatig de pH-waarde bij voorkeur met een pH-meter die wat nauwkeurigere waardes produceert.

– Meet op een vast tijdstip, zodat je beter de consistentie van de waardes kunt meten, aangezien deze kunnen fluctueren afhankelijk van het tijdstip van de dag.

– Een expert raadplegen voordat je een middeltje gebruikt voor het beïnvloeden van het pH in je koivijver.

ph_meter_koivijver

Wat niet te doen:

– Te veel regenwater of sneeuw in de vijver laten komen. Mocht als gevolg van regenwater de pH-waarde toch dalen, dan kun je proberen 10% van het water te verversen om de waarde weer neutraler te maken.

– Focus niet te veel op de daadwerkelijke pH-waarde, maar probeer welke waarde je dan ook hebt zo consistent mogelijk te houden. Het onnodig proberen beïnvloeden van de pH-waarde opzoek naar perfectionisme doet vaak meer kwaad dan goed.

Ik hoop dat dit artikel pH-waarde en de relevantie hiervan voor de Koivijver wat opgehelderd heeft, laat hieronder in een reactie even weten wat je van dit artikel vindt.

En vergeet niet het artikel te delen met andere Koi hobbyisten via de sociale kanelen (Google plus, Facebook, Twitter en dergelijke)