Het is natuurlijk zeer nuttig om te weten waar koi aan moet voldoen bij de aankoop hiervan. Zeker als je kleine koi gaat kopen die nog vol in ontwikkeling is.

Daarbij hoeft het natuurlijk niet altijd mega kwaliteit te zijn want wat meespeelt bij aankoop van Koi is smaak en gevoel. Zo heb ik jaren in de vijver een Ochiba Shigure gehad, veel te klein voor zijn leeftijd en 1 klein borstvinnetje. Nemo had ik hem genoemd.

Richtlijnen Go-Sanke

Kohaku:

Een Kohaku is een witte Koi met rode patronen.Rood moet op het hoofd v oorkomen, maar niet teveel. Bij kleine Koi moet het rood tot aan de lateraal lijn reiken. Zwak Hi in staartregio (de Ojime of Odome) is uit den boze, teken van zwak Hi.

De Ojime / Odome moet bij kleine Koi ongeveer 2 cm zijn. Geen witte schubben in het Hi patroon en geen rood in de vinnen

Sanke:

Een Sanke is een witte Koi met zwarte en rode patronen. Een sanke heeft de voorkeur als het een mooie Kohaku is met wat zwarte (sumi) plekjes. Geen zwart op het hoofd

Zwarte patronen alleen boven de lateraal lijn, en 1 tot 3 Tejima, zwarte vinstralen in de vinnen.

Goede kwaliteit wit en rood (vooral wederom in de staartregio) en gokken op de sumi. Als er sumi is dan moet het echt lakzwart zijn. Niet teveel sumi spots.

Showa : een zwarte Koi met Rood en Wit. Zwart op de kop onderscheid hem van de sanke. Dit is ook een must.

Jonge Showa, vooral letten op het Hi (vooral net voor de staart) en het wit (sneeuwwit!). Sumi komt en gaat. Dik mosterdachtig oranje Hi bij jonge Koi Rood/oranje op de buik is niet goed.Alle drie de kleuren moeten op het hoofd aanwezig zijn

Vul hieronder (helemaal onderaan op deze pagina) in wat je van de video vind en welke vragen je nog meer hebt!

Meer over aankoop Koi te vinden op :

Koi selecteren
Koisoorten-pagina
Utsuri
Bekko

119 reacties

 1. Beste Jeroen, Stefan,

  Een heel duidelijke film. met name over het veranderen van de kleuren; verminderen van het rood en het vermeerderen van het zwart.
  Dit is voor mij ( ik ga volgend jaar beginnen, 25 m3 ) een zeer wijze tip; want ik ga ook voor 1/ 2 jaars vissen wegens de kosten.
  Ga door met het maken van dit soort video’s
  mvrgr olof

 2. Ik wil me even voorstellen als nieuw geïnteresseerde in koi video’s en allerhande informatie in de koi hobby.
  Ik ben 43 jaar oud ,ik heb nu een jaar of 13 een (vrij kleine) koivijver met afmetingen 2×2 en 1,90 mtr diep.
  Het wateroppervlak ligt ongeveer 0,5 mtr boven het straatwerk alsook het verderop gelegen 6 kamerfilter.
  Ik heb nu steeds meer de behoefte om meer over oa. de kleurenselectie en verwachting daarvan bij bv aankoop te weten te komen alsook ziektebeelden en behandeling daarvan en uiteraard de diverse filtertechnieken.
  Eigenlijk alles met wat er te maken heeft of kan hebben vind ik erg interessant, en heb daar in het weekend wat vrije uurtjes voor over om er mee bezig te zijn als ontspanning.
  De video met Stefan Koster is duidelijk voor mij, en geeft enigzinds de beknopte informatie waar ik op dien te letten bij bv aankoop van nieuwe koi.
  Bedankt voor de bezichtiging en ik hoop op meer van dit soort video’s en info.
  Groetjes, Pieter.

 3. Hoi, Ik kwam via Yahoo op je blog terecht toen ik zocht naar een reisverzekering. Ik heb helaas niet gevonden wat ik zocht, maar het is een erg leuke blogpost. Ik zal de RSS feed in mijn reader plaatsen.

  Groetjes!

 4. hallo ik vond het een goede uitleg
  maar ik heb een vraag is er ook een verzekering voor die vissen want ik heb korsluitng in me pomp gehad 2 van me koi zijn dood gegaan

 5. Goede uitleg wat er met hun kleur gebeurd in de loop der tijd. Mooie kwaliteit wat er in je bowl zwom zeker met het oog op de toekomst.

 6. Graag zou ik willen weten hoe je de juiste filter hebt,mijn vijfer is wel helder maar heeft toch een groenachtige kleur.
  op de bodem heb ik substraat en die word toch wel met algen bedekt,hoe kan ik dat groen weg krijgen?
  mijn filter is een 3 kamer een kamer met borstels en de andere twee kamers met substraat,
  is dat juist of moet ik iets anders in die kamers doen? ik heb geen planten in de vijver,de filter gaat dag en nacht,
  en er is een zuurstof pomp.
  graag zou ik willen weten wat ik kan doen om hem nog helderder te krijgen,al de waarden van het water zijn
  getest en zijn prima.
  met vr gr Maurice de Jong

 7. beste allemaal
  3 jaar geleden een fraaie kohaku gekocht, echt een super vis.
  Veleden jaar is hij in 1 zomer al zijn rode kleur kwijtgeraakt, hoe kan dit, kan je er wat aan doen, en is het te voorkomen??

  Ik ben benieuwd

 8. hallo.ik ben yves.. en heb nu al dankzij je video al veel geleerd i.v.m.koi’s .ik heb al 2 vijvers liggen maar zou graag één vijver ombouwen voor een koi vijver, daarom had ik graag de aanleg, via jullie side en de nodige uitleg verkregen.groetjes yves.

 9. die koikappers zijn erg mooi en die flim duidelijke uitleg en laat zijn moet elk koiwinkel moet doe als een koikapper koop als ook de onderkand mag zien

 10. Beste
  Ik ben een beginner van een koi vijver,hij ligt nu 1 jaar.
  vraag;Hoe kan men zien of dat men een vroutje of een mannetje hebt.

  groetjes julien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *