Over de Koivijver in de winter is al veel geschreven.

En een beetje Koi liefhebber is ook bekend met de gevaren die op de loer liggen in het voorjaar…

Maar als de temperaturen in de zomer hoog oplopen zijn er ook gevaren voor de Koi!

koivijver bij hoge temperaturen

In dit artikel bespreken we de voor de hand liggende problemen als het verdampen van het vijverwater, maar ook minder voor de hand liggende problemen als het verbranden van de Koi.

1. Zuurstof in de Koivijver

In de lucht die wij inademen zit ongeveer 21% zuurstof. In de Koivijver zit geen zuurstof, maar opgelost zuurstof, waarvan de maximale waarde 10mg per liter water is.

Dit betekend dus dat de Koi het met een stuk minder zuurstof moet doen als wij. Dus als de (opgeloste) zuurstof waarde in de Koivijver maar iets daalt kan het al gevaarlijk worden voor de Koi!

Een van de factoren die effect heeft op de hoeveelheid zuurstof die in het water kan oplossen is de watertemperatuur.

Daarnaast groeien bij warm weer de waterplanten en algen ook harder. Nu zul je misschien denken… die voegen toch juist zuurstof aan het water toe ?

En hoewel waterplanten en algen overdag inderdaad zuurstof produceren, gebruiken deze ’s nachts ook veel zuurstof.

zuurstof in de koivijver

Dit kan er voor zorgen dat in een Koivijver met al een laag zuurstof gehalte, dit nog verder daalt gedurende de nacht. Met als gevolg dat er in de loop van de ochtend vissen sterven.

Koi zijn namelijk koud bloedige dieren en hebben met warm weer juist meer zuurstof nodig!

Meer over de effecten van zuurstof en hoe je het kunt meten en toevoegen >>

Een andere factor die een rol speelt bij het snel dalende zuurstof niveau is verdamping:

2. Verdamping van vijverwater

Afhankelijk van de temperatuur, grote en diepte van de Koivijver kan het waterpeil op een warme dag zomaar enkele centimeters dalen.

Verdamping kun je zelfs berekenen door een ingewikkelde formule, of de calculator op deze pagina te gebruiken.

De calculator geeft een waarde voor een klein en groot wateroppervlakte en de meest Koivijvers zullen hier ongeveer tussen zitten. De waarde is het aantal mm dat het waterpeil zal dagen bij de ingevoerde gegevens.

Op basis hiervan kun je dus ook berekenen hoeveel water er bijgevuld moet worden op een warme dag. Bij deze meeste vijvers kun je dit echter ook met het blote oog zien 🙂

Overigens heeft het bijvullen of zelfs verversen van water ook een positief effect voor het zuurstof gehalte als je het op de juiste manier doet.

In dit artikel lees je alles over het verversen van het vijverwater.

3. koi verbrand door zon ?

Net als een mens kan ook een Koi verbranden door de zon. Dit uit zich in het verkleuren (verbleken) van de Koi en schubben die er opgezwollen uit zien.

Overigens is dit een fenomeen dat niet veel voorkomt en dan vooral in ondiepe Koivijvers met geen schaduw.

Maar mogelijke verbranding is niet de enige reden om voldoende schaduw in de vijver te creëeren. Ook voor de watertemperatuur en alg vorming is voldoende schaduw op een warme dag belangrijk.

Schaduw in de Koivijver

Koi heeft schaduw van waterplanten

Veel Koivijvers bieden schaduw aan de Koi door waterplanten of een overkapping. Bij een Koivijver met geen of weinig schaduw kun je ook een hete dag een parasol opzetten of een stuk doek deels over de vijver spannen.

4. Stress

Waar bovenstaande factoren ook relevant zijn voor Koivijvers in warmere landen, gaat warm weer in Nederland vaak ook gepaard met verhoogde stress voor de Koi.

Dit komt omdat warme temperaturen in Nederland niet veel voorkomen en de temperatuur vaak erg snel stijgt. Dit zorgt ervoor dat de watertemperatuur schommelt van koud naar warm en vervolgens weer terug naar koud.

En laat een schommeling in de watertemperatuur nu net iets zijn waar de Koi gevoelig voor is. Naast dat de Koi ook gevoelig is voor schommelingen in zuurstofgehalte, Ph en andere waardes.

Meer over Koi stress en het voorkomen hiervan lees je hier >>

Een van de dingen die je kunt doen tegen Koi stress: is wat vaker voeren. Hiermee bedoel ik niet persé dat je meer moet gaan voeren maar wel vaker.

Als de water temperatuur boven de 22 graden komt dan kun je gerust 5 tot 8 x per dag voeren in plaats van 1 tot 3 x per dag. Dit komt omdat de Koi’s metabolisme harder gaat werken bij warmer weer. Dit betekend dat voer in 2 tot 2,5 uur verwerkt is waar het bij koudere temperaturen 4 tot 8 uur duurt.

5. Parasieten in de Koivijver

Een snellere stofwisseling betekend ook de Koi harder kan groeien. Helaas is de Koi niet de enige die profiteert van het warme weer want ook parasieten zoals de anker worm, luizen en de kieuw en huidworm leven langer en zijn actiever bij warmere temperaturen.

Dit betekend dat je met warm weer extra alert moet zijn voor de symptomen van Koi Ziekte!

In dit artikel vindt je 10 symptomen om op te letten.

En in de Koi Ziekte Cursus vindt je ene overzicht van alle Koi ziekte symptomen en behandelingen.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je een idee geeft welke gevaren er op de loer liggen bij warme temperaturen en je eventuele problemen in de Koivijver kunt voorkomen.
Laat hieronder even een reactie achter en vergeet niet dit artikel te delen met al je Koi vrienden!