In de loop der tijd hebben veel koikenner bezoekers foto’s gepost en mailtjes gestuurd om trots hun vijver te laten zien. Daarom gaan we al deze verhalen en foto’s mooi inpakken en kun je eens lekker rondneuzen bij anderen in de tuin.

Koivijvers 2012-2015

Pascal K schrijft “Beste Jeroen “Al lange tijd wilde wij onze kleine vijver uitbouwen naar een grote vijver met Koi. Echter eerst moesten de kinderen oud genoeg zijn en hun zwemdiploma’s hebben.

Dit voorjaar was het zover en heb ik, met de hand, een gat gegraven van 8 * 3,5 * 1,70. Voordeel van zo lang wachten was wel dat we er goed over hadden kunnen nadenken en precies wisten hoe het eruit moest gaan zien. Na vele zweetdruppeltjes konden we eindelijk beginnen met het metselen.

koivijver_pascal_kremers1
koivijver_pascal_kremers1

De binnenmaat van de koivijver zelf is uiteindelijk 5 * 3 * 1,60 geworden met daarin HDPE folie, met daarachter een vijverkelder waarin een filter is geplaatst van Poly Vortech Big 4, gravity opstelling. Het water wordt middels twee 10.000 liter pompen vanuit het filter via een waterval en via de zijkant van de vijver weer de vijver ingepompt. Twee UV filters zorgen voor glashelder water.

Na vier maanden zwoegen konden begin augustus de eerste 16 koi’s in de koivijver worden gezet. Deze had ik kunnen overnemen van een heer op leeftijd die wilde stoppen met deze fascinerende hobby. Dit is gelukkig geheel probleemloos verlopen en de vissen hebben het prima naar hun zin, eten al uit de hand en zijn zeer actief.

Iedereen die langs kwam vond het zonde dat het grasveld plaats had moeten maken voor een koivijver en verder alleen beplanting; inmiddels heb ik niemand meer over het verdwenen grasveld gehoord en heeft de vijver een enorme aantrekkingskracht op bezoek en brengen de kinderen veel tijd door aan de rand van de koivijver (en niet alleen de kinderen!!).

Rest nog om de vijverkelder netjes af te werken. Ik hoop dat de beplanting volgend jaar goed zal gaan groeien om het totaalplaatjes af te maken.”

Groeten,
Pascal Kremers

koivijver_pascal_kremers2
koivijver_pascal_kremers2

De koivijver video van Scheepers

Vijver van Cindy & Arno

Ik ben arno 30 jaar woon samen met mijn vriendin cindy en we hebben een zoon van 4 jaar
Na dat wij dit huis hebben gekocht hadden we een tuin met 1 groene struik,dat vonden we niks, hebben toen een buxus tuin gemaakt met het idee daar komt over een paar jaar de koivijver ,maar na een jaar begonnen we met de koivijver te bouwen dus na wat meten kwamen we aan een rechte bak van 6 bij 1,50 meter uit aan binnen maat .

cindy_haar koivijver

Na het graven met de hand was er een lange diepe bak van 1,30 want dieper konden we niet komen met de hand.

Toen het water erin toen de koi,s en 2 drijfmanden erin de volgende ochtend was er al een koi uit gesprongen van de stress was een koi van 35 40 cm maar na een tijdje van 2 maanden was er een hond weg gelopen in de straat en liep wat in de tuin en uit de tuin ,maar toen naam deze een sprong maakt zo de vijver in.
Van de mensen geen sorry of iets gehad of zoiets.
Werd het warm weer de alg  kwam te groeien en het water verdampte. Wij dachten kom door de zon, de vijver sta te veel in de zon .

Maar ook in oktober bleef het water veel zakken, dus wisten we het zeker de vijver was lek.

Koivijver_vrouw_cindy

En was net af hadden we het hout hok aan gepast om daar het filter in te maken maar uit dat filter hok liep de afvoer pijp van de vijver een stuk van 1,5 naar de koivijver toe. Dus zijn we gaan na denken om dat stuk van 1,5 erbij te pakken, kwamen op het idee om er een planten filter van te maken, dus dat stuk uitgegraven tot 60 cm diep.

Hebben toen weer nieuwe folie erin gedaan. De planten filter bestaat uit irissen en wat sier planten voor de bloem .de bak gevuld met lava stenen en lava split met daar tussen de planten gezet het water kom nu uit mijn filter in de planten bak uit. en met een waterval zo in de vijver.dit hebben we dit naar dit jaar gemaakt werk tot nu toe erg goed.hebben geen last van alg meer. Alles is weg gewerkt met de vijver rand en bamboe. geen slang meer in de vijver  .hebben geen last van katten,die van ons drink ook uit de vijver en onze mopshond houd de wacht over de vijver.

Dit was een beetje over de bouw van de vijver.de chagoi is van mijn zoontje die geef hem op warme dagen wat te drinken uit een baby flesje.die kom ook uit je hand eten.of een kroel halen even over zijn kop aaien.we zouden graag nog een ochiba en een shusui  in hebben .

Groetjes arno en cindy

Kiewiet

koivijver kiewiet2
koivijver kiewiet2

” Hallo,jeroen,
ik heb in april dit jaar een nieuwe koivijver gemaakt van 6 x 3.50 x1.50/1.70 met een drain /  skimmer met zelf gemaakt filters van grote ronde vaten a 200l.

Dat 6.st dus 1200.liter werken zeer goed 1xp 2.week laat ik het vuil water weg lopen uit het filter,s zijn nog niet vuil ik heb er betreft het filter nog niet schoongemaakt en hoeft nog niet het afvoer van het filter gaat riool in dus geen werk met schoon maken het water is zo schoon dat ik soms het moet afdekken met een dekkleed omdat anders het alg het over hand krijgt.

koivijver voorbeeld
koivijver kiewiet1

Ik heb boven het vijver 1.m hoog een zware net van 7.cm groot om dat anders het vogels er in blijven vast zitten dat is niet het bedoeling.( zie foto boven). Wij hebben het vijver .80cm boven het grond het eerste vijver die was .30.cm die hebben wij 13.jaar lang gehad.

Het probleem was dat mijn vrouw in het rolstoel zit en nooit kon spelen met het voeren daarom zo hoog nu kan zij om het vijver en geen belemmering meer dit is alles wat haar afleid de vissen zijn haar (kinderen)als zij afleiding moet hebben gaat zij naar (kinderen)dan heeft zij het grootste lol met het voeren! en en wrijf ze over hun rug dat vinden ze prachtig zijn koi,s wij genieten elke min van het dag van het vissen.

Koivijver van Joris B

koivijver_joris_broek2

Ik ben Joris van den Broek, 45 jaar en sinds 2007 bezig met de koihobby.
In 2007 had ik een klein vijvertje van 3,20*1,20 en 0.90 m diep waarin in enkele koi ben gaan houden.
Dit werd al snel te klein zodat we mei 2008 begonnen zijn met de vijver zoals je die hiernaast kunt zien.
De vijver is 5*2*2 geworden. Geheel gemetseld en gepolyesterd. Ligt ong 20 cm boven maaiveld.

koivijver_joris_met steur en 17koi
koivijver_joris B

De filtering:
Via een bodemdrain en skimmer komt het water in een Ultrasieve I terecht. Vandaaruit gaat een deel via een 6.000 liter pomp en een Jumbo UV 75 Watt retour vijver. Het resterende deel van het water gaat via een 15.000 literpomp naar een Ultrabead 60 en vervolgens retour vijver.

De bezetting:
Ik heb momenteel 17 koi van 33 tot 56 cm en 2 steuren van rond de 50 cm.

Grt Joris

Koivijver Video Jean Paul

Peter BlijL.

Ik ben een jaar of 2 geleden begonnen met uitgraven, en het zand wat ik eruit heb gehaald heb ik een waterval van gemaakt. Eerst heb ik goudvissen uit mijn binnen aquarium uitgezet en langzaam verschillende vissen gekocht. Een maand of 2 geleden de “laatste”

6 koi gekocht. Doen het erg goed, nooit problemen. Enkele keer vis dood. Gebruik geen medicijnen, of water testen. Het gaat goed zo, moet om de 2 weken de filters schoonmaken. Heb ook een steur gehad, maar die was te groot gegroeid en die is verkocht.

Heb inmiddels ook 2 vrienden “gek” gemaakt om een vijver te maken en die zijn ook klaar. Ik zal vragen of ze hier ook aan mee willen doen. M.v.g. Peter Blijleven .

Anton S,

Het verhaal van mijn koivijver .
Ik denk dat we ongeveer 15 jaar geleden zijn begonnen. Eerst een voor gevormd bakje, ik denk dat er ongeveer 50 of 60 liter water inzat. Wij hadden er vier goudvissen in gedaan, wat zuurstof plantjes. En we hadden er een fonteinpompje wat ook filter was. Ik vertelde mijn vrouw dat als de vissen de winter zou overleven ik een grotere zou maken.

Ze hebben mij dat horen vertellen, en zijn de winter door gekomen. Ik ben in mei begonnen met uit zetten met touw en kleine paaltjes en samen kwamen we te over een stemming dat dit wel mooie zou zijn. Als ik de afmeting moet geven dan denk ik 4 bij 5 meter, er zitten twee dieptes in. Namelijk 40 en 75 centimeter. Water in houd 2 KUB, ik heb namelijk de water meter in de gaten gehouden.


Om dat ik in een huur huis woon had ik gedacht de aarde die ik er uit schep die moet zoveel mogelijk behouden. Ben dus begonnen met stoeptegel 40×40 recht op te zetten  en daar tegen de aarde die eruit kwam  te leggen  de aarde die ik dan nog te veel had heb ik tegen over het looppad gelegd. Heb dus twee dieptes gemaakt want ik had gehoord dat de waterlelie op een redelijke diepte moest staan. Heb toen een flink touw gepakt en van de ene kant naar de andere kant gelegd en met verf de maat aangegeven.

Zo ben ik naar een zaak gegaan en heb worteldoek en vijverfolie gekocht. Bij thuis komst eerst de worteldoek ingelegd daarna het vijverfolie met vereende krachten in gelegd. Daarna de water kraan open gedraaid heb dus in de meterkast gekeken waar hij opstond zo doende weet ik de inhoud er van. Dit moest een week of zes staan en dan mogen de bewoners er in en water planten, zuurstof planten.  

Op de randen heb ik steenfolie gelegd om het zwarte kleur van het vijverfolie weg te werken.  Zo hoorde ik dat ik twee meter vis mocht houden. Aan die twee meter kwamen we door alle vissen qua lengte achter te doen ( ingedachte). Er zitten twee grote Koi in die ik klein gekocht heb, ook een paar baby Koi, een paar algen eters, een paar goudwinden  en twee zilt vissen.

In het begin had ik het over een waterlelie maar dat is nog steeds niet gelukt. Of hij komt op en de blaren halen  de oppervlakte niet of als de blaren het oppervlak halen dan na een paar flinke regen buien dan is het water niveau gestegen en dat is niet goed voor de blaren.

Mijn wens is toch nog een keer een waterlelie. Was dus begonnen met een fonteinpomp  die het water via een binnenfilter aanzuigt. Voor de oppervlakte heb ik inmiddels een skimmer  aangeschaft. In de winter heb ik nu een winterpomp en extra luchtpompje zo kan ik hem ijs vrij houden maar natuurlijk niet over de gehele oppervlakte. In middels heb ik een driekamer-filter met een inhoud van 220liter. Op advies van een collega, want waar ik nu ben dat het veel moeite gekost en geld ook natuurlijk.

Maar het blijft nog altijd leuk hoor. Zo ben ik bezig er een soort bekisting voor aan het maken, ben nu zo ver dat ik er nog een deksel voor moet verzinnen. Reigers of katten worden weg gejacht. Zins enkele jaren hebben we een mini jack-russel en die gaat voor mij de tuin in. Nu houd ik permanent een net over de vijver, maar het moet natuurlijk niet gaan hagelen want dan krijg je gaten in het net. In het voorjaar van 2009 heeft het bij ons zo gehageld dat ik enkel gaten heb. Maar het is mee gevallen. Ik moet eigenlijk zeggen dat ik het nu een beetje onder controle heb maar ik moet natuurlijk niet te hard roepen.

Dit jaar in mei, ik kwam uit de nacht, ik werk in ploegen kwam aangereden met de fiets en ik horde een vreemd geluid. Toen ik de poort open gedaan had zag ik tot mij stomme verbazing dat het water weggelopen was. Bij de driekamer-filter was de slang af gegaan. Het was eeg koppeling die je moest aan drukken. Maar in middels heb ik die met pvc lijm vast gemaakt . En na het slapen heb ik de vijver weer op nivo gebracht. De vissen hebben het er ondanks het kleine niveau er goed van af gebracht.

Mocht het te lang zij dan kort je het maar in ik heb zo mijn verhaal en troubels die ik heb mij gemaakt op geschreven.
Ik heb ook veel gehad aan mij collega die ook vissen heeft hij heeft wel KOI vissen en zijn tuin is wat in de Japan ze stijl ingericht.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar