Vijveronderhoud

Een bekende Koi hobby uitspraak is dat het bouwen van de vijver het makkelijkste onderdeel van de hobby is. En er schuilt waarheid in deze uitspraak, aangezien het juist uitvoeren van Koivijver onderhoud door veel hobbyisten wordt genegeerd waardoor ze in grote problemen komen. Goed vijveronderhoud van de Koivijver zorgt er niet alleen voor dat alle onderdelen blijven functioneren, maar ook dat de waterkwaliteit goed is, je op tijd ziektes leert herkennen en je problemen dus ziet voordat ze uit de hand lopen! In dit artikel vindt je de verschillende vijveronderhoud taken die jouw Koivijver schoon en functionerend houden en de Koi fit en gezond!

Koivijver onderhoud

Periodiek vijveronderhoud

Om de verschillende taken overzichtelijk te maken, heb ik een onderscheid gemaakt in taken die je dagelijks, wekelijks, maandelijks, halfjaarlijks of slechts jaarlijks uit dient te voeren. Uiteraard kunnen de taken a.d.h.v. grote en gebruikte componenten verschillen maar de basis vindt je in dit artikel:

Dagelijks Koivijver onderhoud

 1. Controleer alle Koi op vreemd gedrag of wonden.
  Het ideale moment om dit te doen is tijdens het voeren aangezien de vissen op dat moment aan het oppervlak zwemmen en je eventueel hun onderkant kunt bekijken.
 2. Controleer alle apparatuur zoals de pompen op hun werking.
 3. In de zomermaanden zul je de filters dagelijks moeten verschonen, omdat je Koi meer eten en dus meer afval afscheiden.
 4. Als je vijver gevoed wordt door een pomp is het wellicht nodig om de filters in deze pomp dagelijks na te kijken om er zeker van te zijn dat er voldoende doorstroming is.
 5. In de zomer vormen algen vaak een probleem. Ze kunnen zo snel groeien dat ze dagelijks verwijderd moeten worden om te voorkomen dat de vijver verstopt raakt waardoor het water niet goed meer kan doorstromen.

Om op tijd ziektes te leren herkennen raad ik je aan de Koi ziekte cursus door te nemen. Zo leer je al in een vroeg stadium ziekte verschijnselen te herkennen en kun je op tijd handelen!

koi onderhoud inspecteren

Het voeren is een mooi moment om de Koi te inspecteren

Wekelijks Koivijver onderhoud

 1. Als je een vijver hebt met een filtersysteem op basis van de zwaartekracht is het aan te raden om de afvoer op de bodem en de daarbij behorende leidingen ten minste één keer per week schoon te maken. Dit kun je doen door het ventiel naar de eerste kamer van je filter te sluiten en deze kamer leeg te laten lopen. Wanneer deze leeg is kun je het ventiel weer openen waardoor het water snel naar binnen zal stromen en al het vuil in de pijpen weg zal spoelen.
 2. Als je een skimmer in je vijver hebt is het belangrijk om deze tenminste één keer per week te controleren en daarbij het mandje leegt. Gedurende sommige periode, vooral de herfst, is het misschien nodig om dit dagelijks te doen om te voorkomen dat bladeren het filter verstoppen en in de vijver kunnen rotten.
 3. Maak iedere week de onderdelen van mechanische filters zoals borstels en schuim schoon om voor een goede doorstroming van het water te zorgen.
 4. Hoewel het niet essentieel is kun je het beste een half uur per week vrijhouden voor het controleren van de waterkwaliteit in de vijver en het nemen van de nodige stappen om deze eventueel weer op peil te krijgen.
 5. Koi die last hebben van wonden of infecties die behandeling met een zalf nodig hebben moeten iedere week gevangen en behandeld worden. Soms zul je dit twee keer per week moeten doen totdat je voldoende resultaat ziet om het aantal behandelingen te verminderen.
 6. En als laatste punt van onderhoud, nu we alles schoon hebben is de 10% water verversing. Met schoonmaken hebben we al deels vijverwater gebruikt om te spoelen. De 10% is te meten door de totale diepte te delen door 100 x 10 te doen. Heb je dus een vijver van 1,80 diep zal je het waterniveau 18 cm moeten laten zakken en deze weer aanvullen met leidingwater. Aanvullen het liefst met een sproeikop zodat eventuele chlorides al opgaan in de damp die het veroorzaakt.

Maandelijks onderhoud aan de Koivijver

 1. Als je vijver verwarmd wordt is het wellicht nodig om op bepaalde momenten in het jaar het verwarmingssysteem opnieuw in te stellen om de temperatuur te verlagen of verhogen. Wanneer je dit doet mag je slechts kleine veranderingen van één a twee graden per paar dagen doorvoeren.
 2. Naarmate de herfst overgaat in de winter zul je de blootstelling van het water aan de lucht moeten verminderen om een te grote afkoeling te voorkomen. Schakel daarom de luchtpomp en eventuele watervallen uit. Als het weer warmer wordt kun je deze apparaten weer inschakelen om de hoeveelheid zuurstof in het water op peil te houden.
 3. Vooral bij vijvers met een pompfiltersysteem, maar ook bij grotere vijvers waar niet al het vuil wordt verwijderd via de afvoer, zul je de vijver moeten stofzuigen. De ophoping van afval op de bodem van de vijver is niet alleen een bron van ziekten, maar gebruikt ook veel zuurstof en zorgt voor slechte waterkwaliteit.
 4. Controleer en reinig de filters als dit nodig is. Dit is een taak die het hele jaar door belangrijk is en ten minste één keer per jaar zul je een grote schoonmaak moeten houden. Filters met minder ruimte voor de opslag van vuil zullen vaker schoongemaakt moeten worden. Als je een biologisch filter schoonmaakt zul je dit altijd met vijverwater moeten doen aangezien kraanwater nuttige bacteriën in het filter kan doden.

Halfjaarlijkse check

 1. Als je een uv-lamp gebruikt kun je de lampen het beste ieder half jaar vervangen of ten minste één keer per jaar. Hoewel deze lampen langer dan zes maanden werken zal hun werking na deze zes maanden afnemen.

Jaarlijkse checks

 1. Overige apparatuur in en rond de vijver heeft jaarlijks onderhoud nodig. Bekijk de benodigde onderhoudstaken in de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat ze ten minste één keer per jaar worden uitgevoerd tenzij anders vermeld in de gebruiksaanwijzing.
 2. Maak eventuele grote veranderingen en aanpassingen op één moment in het jaar om de stress waaraan je koi worden blootgesteld te beperken. Het is niet ideaal om je koi te verplaatsen, maar als het moet kun je dit beter maar één keer doen in plaats van meerdere keren per jaar.

Door deze taken regelmatig uit te voeren zal de vijver niet alleen gezonder en fijner zijn voor je vissen, maar ook mooier voor jezelf.
Je zult ook meer tijd krijgen om te genieten van je koi aangezien het aantal ziekten en problemen met deze taken zal verminderen.

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en je helpt bij het onderhouden van jouw Koivijver.  Laat hieronder even een reactie achter, of wat we nog meer waarderen is een review op onze facebook pagina en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter enzovoorts).

Meer over onderhoud vind je op:

Schuim op de koivijver – oorzaken en oplossingen

Water van de Koivijver helder maken

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en je helpt bij het plannen van je modelspoorbaan, of het in het oog houden van je originele plannen tijdens het bouwen van je modelspoorbaan.

Laat hieronder even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter enzovoorts).

– See more at: https://www.modeltreinen.com/droom-modelspoorbaan-plannen/#sthash.5U1kVKrd.dpuf

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en je helpt bij het plannen van je modelspoorbaan, of het in het oog houden van je originele plannen tijdens het bouwen van je modelspoorbaan.

Laat hieronder even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter enzovoorts).

– See more at: https://www.modeltreinen.com/droom-modelspoorbaan-plannen/#sthash.5U1kVKrd.dpuf