Water van de Koivijver helder maken

11 reacties

Heldere koivijver

Doordat je in een Koivijver eigenlijk geen planten kunt houden (aangezien deze anders opgegeten zullen worden door de Koi), vereist het helder krijgen van een Koivijver een andere aanpak dan die van een natuurvijver.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om het water van jouw Koivijver helder te maken!

De Koivijver helder maken is overigens vooral iets dat uit esthetisch oogpunt gedaan wordt, voor de gezondheid van de Koi is het enkel belangrijk dat de waterwaardes op orde zijn (juiste ph waarde, voldoende zuurstof etc) en niet hoe helder het water is.

Koivijver helder maken door filtratie

De eerste stap in het helder krijgen van het water is natuurlijk het filteren van het water. Vrijwel elke Koivijver heeft een extern filter in de vorm van een biologisch, chemisch of plantenfilter. In dit artikel zullen we niet verder ingaan op het filteren van stoffen als nitriet en ammonia omdat dit voor de helderheid minder relevant is.

Als je het water in de Koivijver helder wilt maken is het met name belangrijk dat de mechanische filtering van de vijver op orde is. Hier gaat het dus om het filteren van al het zichtbare vuil in de vijver zo als drijvend organisch materiaal dat voeding kan zijn voor o.a. algen.

In veel filters zitten borstels die hiervoor moeten zorgen, maar als extra stap kun je ook een voorfilter aanbrengen, dit kan bijvoorbeeld een voorfilter met zeef zijn, waarbij veel meer zichtbaar vuil wordt opgevangen dan met borstels.

Meer informatie over de verschillende (voor)filters vind je in mijn KOI Handboek.

Naast een voorfilter kun je ook na het hoofdfilter nog een zandfilter aanbrengen om na het filterproces nog eventueel achtergebleven vuil uit het water te filteren voordat dit terug naar de Koivijver gaat. De effectiviteit van deze filters wordt echter vaak betwist.

UV lamp voor helder water ?

Doordat de Koivijver geen planten heeft zullen algen met name in de zomer de oorzaak zijn van groen water, vaak zijn echter correcte waterwaardes en voldoende filtering hierbij niet genoeg.

Om de Koivijver helder te maken als je water groen is, is een UV lamp een effectief middel, de UV lamp dood namelijk de algen, en de dode algen zullen vervolgens uit het water worden gefilterd.

UV lamp voor koivijver

Een UV lamp in een ultrasieve voorfilter van een van de vijvers bij Arts & Ants

Overigens zal een UV Lamp pas effectief zijn voor de Koivijver als het een lamp is die 3 watt per kuub kan leveren. Vaak kom je dan uit bij bijvoorbeeld een 40 watt UV lamp.

In onderstaande video benadrukt Stefan nogmaals dat een UV lamp een belangrijke factor kan zijn in het helder krijgen van het water in de Koivijver:

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

11 Reacties op Water van de Koivijver helder maken