Water van de Koivijver helder maken

Heldere koivijver

Doordat je in een Koivijver eigenlijk geen planten kunt houden (aangezien deze anders opgegeten zullen worden door de Koi), vereist het helder krijgen van een Koivijver een andere aanpak dan die van een natuurvijver.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om het water van jouw Koivijver helder te maken!

De Koivijver helder maken is overigens vooral iets dat uit esthetisch oogpunt gedaan wordt, voor de gezondheid van de Koi is het enkel belangrijk dat de waterwaardes op orde zijn (juiste ph waarde, voldoende zuurstof etc) en niet hoe helder het water is.

Koivijver helder maken door filtratie

De eerste stap in het helder krijgen van het water is natuurlijk het filteren van het water. Vrijwel elke Koivijver heeft een extern filter in de vorm van een biologisch, chemisch of plantenfilter. In dit artikel zullen we niet verder ingaan op het filteren van stoffen als nitriet en ammonia omdat dit voor de helderheid minder relevant is.

Als je het water in de Koivijver helder wilt maken is het met name belangrijk dat de mechanische filtering van de vijver op orde is. Hier gaat het dus om het filteren van al het zichtbare vuil in de vijver zo als drijvend organisch materiaal dat voeding kan zijn voor o.a. algen.

In veel filters zitten borstels die hiervoor moeten zorgen, maar als extra stap kun je ook een voorfilter aanbrengen, dit kan bijvoorbeeld een voorfilter met zeef zijn, waarbij veel meer zichtbaar vuil wordt opgevangen dan met borstels.

Meer informatie over de verschillende (voor)filters vind je in mijn KOI Handboek.

Naast een voorfilter kun je ook na het hoofdfilter nog een zandfilter aanbrengen om na het filterproces nog eventueel achtergebleven vuil uit het water te filteren voordat dit terug naar de Koivijver gaat. De effectiviteit van deze filters wordt echter vaak betwist.

UV lamp voor helder water ?

Doordat de Koivijver geen planten heeft zullen algen met name in de zomer de oorzaak zijn van groen water, vaak zijn echter correcte waterwaardes en voldoende filtering hierbij niet genoeg.

Om de Koivijver helder te maken als je water groen is, is een UV lamp een effectief middel, de UV lamp dood namelijk de algen, en de dode algen zullen vervolgens uit het water worden gefilterd.

UV lamp voor koivijver
Een UV lamp in een ultrasieve voorfilter van een van de vijvers bij Arts & Ants

Overigens zal een UV Lamp pas effectief zijn voor de Koivijver als het een lamp is die 3 watt per kuub kan leveren. Vaak kom je dan uit bij bijvoorbeeld een 40 watt UV lamp.

In onderstaande video benadrukt Stefan nogmaals dat een UV lamp een belangrijke factor kan zijn in het helder krijgen van het water in de Koivijver:

Deze post heeft 11 reacties

 1. heel nuttig…groen water is bij velen het probleem. niet aangenaam bij goede waterwaarden…. daarom is extra info nodig. vele mensen doen hun vijver weg omdat ze er problemen mee hebben…wat zonde is want water brengt innerlijke rust….

 2. uit al u berichtgeving lees ik steeds dat een vijver waar koi vissen in leven geen planten kan hebben gezien het gegeven dat de koi die zou opeten ,ik kan u melden dat er in mijn gezelschap vijver bij de vissen ook koi leven zelfs een tweetal met forse afmetingen 25 35 cm lang .de waterlelie bloei weelderig de wortels van de planten hebben een grof grind afdekking .zo dat de vissen daar niet in graven , dus het kan wel als je maar moeite doet .groet jac

 3. Toppert heb veel geleerd de laatste jaren mijn vijver is nu zomer en winter kraak helder

 4. Kreeg ook mijn vijver vroeger niet helder, maar nu is hij al zeker 6 jaar kraakhelder maar toch heb ik een aantal tips die niet duur zijn.
  tip 1= vervang ieder jaar jouw UV lamp.
  tip 2= zorg dat het water van de vijver niet in de felle zon ligt gebruik ander een schaduw doek.
  tip 3= gebruik a.u.b. niet teveel spul wat ze allemaal in de winkels verkopen, want als je windes en andere vissen in de vijver zitten kunnen die niet tegen algen bestrijdings middelen.
  tip 4= en dit is de allerbeste methode, gebruik als extra filters, ja je leest het goed!!!
  WASEMKAP FILTERS en ook nog harstikke goedkoop, die kun je enkel of dubbel leggen onder de blauwe groffe filters.
  1 nadeel is dat je ze dikwijls moet vervangen.

  Succes.

 5. Heb een vijver van 11m³. Planten in bakken, zwembadpomp 6m³/h. zandfilter 14m³/h. UV 75w. 20 stuks Koi. Toch krijg ik het water niet helemaal helder. Zandfilter heeft ook het nadeel dat het zand uiteindelijk samenklit = 150kg. Geen kleintje om die leeg te halen. Nederlandse kennis raadde aan over te stappen op actieve kool. In de handel zijn er ook (nogal dure) plastiek balletjes te koop. Weet even niet wat doen. Wie kan helpen? alvast bedankt.

 6. Wist niet dat de uv lamp 3xhet kubeke inhoud van de vijver moest zijn. Ben 66 jaar, maar nooit te oud om hier van te leren. Bedankt voor de tip, ga mijn uv lamp aanpassen. Ad Hopstaken.

 7. Wist niet dat de uv 3xde kuub inhoud van de vijver moest zijn. Ben 66 jaar, maar nooit te oud om nog wat bij te leren, dank je voor deze uitleg.

 8. Ik heb jaren in een groene vijver gekeken, ja wand koi graast ook lans de wanden (zomers en winters) en nemen en het zwemen ook groen water op die ze zelf wordt gezeefd door de koi (natuurlijk voedsel). Maar als je ze wilt zien ook op de bodem dan komen de flappen wel uit je portemonnee.

  groetjes Ton.

 9. Het water in de vijver super helder.
  Dank zij een mechanische filter en een paar planten.
  Een groot probleem altijd de algen.
  Maar vissen zijn wel heel gezond.

  Groetjes,

  Nelly.

 10. planten in de koivijver is zeker wel mogelijk,heb met plantenbakken een plantenfilter gemaakt direkt onder de waterval werkt perfect

 11. Hallo Hoe u dit beschrijf met voor filter met een zeef heb ik ook werkt perfect water super helder hier

Geef een reactie

Sluit Menu
Close Panel