Koivijver-Harry-Soser

koivijver_harry_soser1
koivijver_harry_soser1
koivijver_harry_soser2
koivijver_harry_soser2

Medewerker en zijn hobby

In mijn vrije tijd heb ik een hele zorg over het houden van Koi karpers. Ik ben begonnen met een kleine vijver van 400 liter met goudvissen en werd al gauw uitgebreid naar een 1200 liter vijver met goudvissen en wat koi’s. De koi’s hadden toch een voorkeur en de vijver is verder uitgebreid naar een inhoud van 15.000 liter afmeting 7 x 2.7 x 1.50 diep en daar zwemmen nu alleen koi’s in. Totaal 52 stuks prachtige vissen variërend van 15 cm tot 55 cm.

Ik heb een filterinstallatie bedacht om het water door het filter met een capaciteit van 10.000 liter te pompen. Het is heel belangrijk dat het water een goede PH en GH en KH waarde heeft, netriet in het water is uit den boze dat zorgt dat de koi moeilijk zuurstof binnen krijgt

PH en KH waarde samen zijn belangrijk voor de zachtheid van het water. Door deze zachtheid ontstaan er geen algen in het water. Netriet in het water ontstaat door het voeren van de koi’s en uitwerpselen van de vissen. De koi heeft een klein darmsysteem, alles wat je de vissen voert is ook weer naar een uur verdwenen via het darmgestel.  Het is daarom belangrijk dat je paar keer per dag een hand met voer in de vijver gooit en dat je de juiste filter gebruikt met goede bacteriën om het netriet uit het water te halen. Het systeem waarvoor ik heb gekozen is met een twee bodemdrains, dat wil zeggen dat de kanten van de vijver schuin aflopen naar beneden naar de bodem drain.

De wet van communicerende vaten zorgt dat de waterdruk van 1 ½ meter de uitwerpselen van de vissen door een leiding in een opvangbak komt. De uitwerpselen van de vissen zakken vervolgens naar de bodem, 1x per week drain ik de opvangbak. De aansluiting van de opvangbak is aangesloten op het riool telkens gaat er 600 liter door de rioolleiding.

Boven in opvangbak wordt het water gepomt met algen en netriet en verkeerde parasieten  door borstels en een UV lamp voor 35.000 liter  per 24 uur om alg te doden.

De algen en parasieten zijn dan dood vervolgens komt het water in een filtersysteem. De dode algen en parasieten worden door de goede bacteriën opgegeten en omgezet in nitraat het gereinigde water komt dan weer terug in de vijver.

Tijdens het voeren van mijn vissen kan ik ze goed observeren of ze een ziekte of bacterie hebben. De

Koi’s zijn zeer gevoelige vissen en zijn gauw gestresst. Door schommeling van de temperatuur van het water ontstaan er parasieten en schimmel.  Dat kan ik zien aan witte vlekken op de huid (schubben). Dit zijn parasieten die van de buitenkant naar binnen vreten en gaten veroorzaken in de huid en de sluimhuid aantast maar ook kieuwrot veroorzaakt. De besmettingskans is hiervan groot en je zult dan de koi’s moeten behandelen.

Door veel over koi’s te lezen kan ik aan het gedrag van de koi zien of hij besmet is met parasieten. Ik ben in het bezit van een Koi encyclopedie en meerdere boeken van kwekers.  Om de twee maanden komt er een boekwerk uit met verhalen over koi’s.  Zoals het behandelen van ziektes, verhalen van particulieren en hobbyisten en de nieuwste trends.

Als een vis besmet is dan vang ik hem en bekijk ik wat hij heeft. Ik neem vervolgens een afstrijkje van de slijm van de vis en onderzoek dit onder de microscoop. Zo kan ik zien welke parasiet hij op de huid heeft. Ik raadpleeg mijn boeken om de parasiet te bestrijden. Een koi van 15 centimeter die kan ik gewoon in de hand behandelen, maar ik heb ook grotere koi’s die breng ik dan onder narcose. Ik zet de koi’s  in een bak water en zorg dat de Koi net onderwater is vervolgens druppel ik daar een medicijn in en met een minuut is hij onder narcose. Ik leg hem dan op een natte doek en ik bescherm zijn ogen met een natte doek. Ik maak de wonden met een wattenstaafje met waterstofperoxide schoon vervolgens breng ik met een medicijn poeder of zalf tussen de schubben. Tevens breng ik een beschermlaag aan. Dit is een soort wond-spray (bijna hetzelfde als bij kinderen die een schaafwond hebben) Ik zet de behandelde koi weer terug in het water en maak een horizontale bewegingen in het water zodat de kieuwen gespoeld worden met vijverwater.  De narcose verdwijnt en met een paar tellen zwemt de Koi weg. Ik zal de behandelde koi in de gaten moeten houden zodat de wond geneest. Bovenstaande chirurgische ingrepen zal ik dan ook moeten herhalen voor volledige genezing. Het is ook belangrijk dat je koi’s zoveel mogelijk bij dezelfde kweker koopt en bij een ander kweker goed de koi bekijken hoe hij zwemt en of er beschadigingen  aan de schubben zijn en naar de vinnen en voordat je ze in de vijver doet eerst in karretainer voor eventuele bacteriën

Natuurlijk is het iedere keer weer genieten bij de vijver vooral als het een drukke dag is geweest.

Onder het afdakje geniet ik van de rust van mijn vijver onder het genot van een glaasje fris en op de achtergrond mijn favoriete radiozender.

Harry Söser

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Close Panel