koivijver Frank van der Bauwhede

koivijver frank_vander_bauwhede1
koivijver frank_vander_bauwhede1
koivijver frank_vander_bauwhede2
koivijver frank_vander_bauwhede2

Het begon allemaal reeds 30 jaar geleden, ik woonde nog bij mijn ouders waar ik de trotse bezitter was van enkele aquaria,de ene met riviervisjes de andere met tropische visjes en de grootste 2,5 x 80 x 80 meter
gevuld met cycliden.Tijdens het kuisen en onderhouden van deze aquariums kwam er toch soms wat water op de vloer terecht, dat had ook mijn toekomstige vrouw al opgemerkt,met als resultaat dat er werd afgesproken wanneer we in ons eigen nestje gingen wonen er geen vissen in huis kwamen. Vol begrip kwam ik tot de afspraak dan maar een koivijver in de tuin. Zo gezegd zo gedaan en ja zo’n 20 jaar geleden kochten we dan ons eigen huis, en nog geen week later was ik al aan het graven. Het werd een folievijver in de vorm van een banaan, met daarin goudwinde sarassa en van deze meer iets later kwamen nog enkele europese koi. Het viel zo erg mee dat ook mijn vrouw interesse kreeg en genoot van het plezier en de rust dat een vijver brengen kan. Algauw tijdens de eerste winter kwamen we tot de vaststelling √©√©n grote fout te hebben begaan,nl omdat ik er van uitging dat mijn vrouw niet ge√Įnteresseerd zou zijn had ik de vijver op het einde van onze tuin aangelegd zo’n 35 meter van onze terras , met als gevolg dat we er in de winter minder of geen plezier aan beleefden. Enkele jaren later kwam ik op een koi-beurs een oude gekende tegen, we hadden elkaar 20 jaar niet gezien en het toeval wilde dat deze persoon zich al een geruime tijd had verdiept in het houden van koi tot zover dat zich genoodzaakt voelde een zaak op te richten, en ja daar stond hij dan op die beurs als jonge beginner met pracht van koi die hij trouwens zelf in Japan was gaan halen.
Na een zeer interessant gesprek had hij mij en mijn vrouw kunnen overtuigen om het te wagen zelf een koi-vijver aan te leggen,en ja nog dezelfde avond begon ik reeds met de plannen te tekenen.

Ik koos voor het principe eerst een koivijver die in orde is en pas later aan de vissen denken, zo gezegd zo gedaan.
Na alle voorbereidingen tekeningen, plannen , materialen te hebben klaargemaakt klaar om er aan te beginnen
En zo in de vakantie van 1995 mijn vrouw op reis gestuurd tesamen met wat vriendinnen, terwijl hun mannen mijn vrienden klaar stonden om te helpen
De ene was kraanman de ander  2 metser en ikzelf nam de taak als technieker en coördinator op mij

De vijver werd uitgegraven met een minikraan, er werden allerhande leidingen en bodemdrains aangebracht alles werd uit de grond gemetst en tot laatst gepolyesterd
De vijver zelf bevat 16m² water is 7,5 meter lang  1,6 meter diep en 2,2 meter breed, op de bodem  3 bodemdrains en bovenaan een skimmer
De bodemdrains staan in verbinding met een zelfgebouwde meerkamerfilter van 5m² inhoud ,startend met een vortex, borstels ,3x japanse matten, flocor en als laatste kamer samengedrukte aardappelzakjes met daarin mijn vijverpomp.De skimmer staat in verbinding met een ultra sieve zeef met daarop een UV-lamp en terug naar de vijver met een tweede pomp. Zuurstof met 6 stenen in het filter en 6 in de vijver
Er zwemmen 22 koi in de koivijver van 40 tot 60 cm

In den beginne was de koivijver afgewerkt met hard hout , maar door het moeilijk onderhoud heb ik enkele jaren terug alles vervangen door steen.
Ja ik kan hier nog veel meer over schrijven, vergeet niet dat het resultaat het werk is van 15 jaar zoeken, ondervinden, aanpassen en veranderen. Nu is de vijver wat ik eigenlijk wilde een mooie waterpartij die zeer onderhoudsvriendelijk is en waar ik en iedereen die op bezoek komt met volle teugen kan van genieten

De volgende en waarschijnlijk de laatste stap is ,op zoek gaan naar steeds mooiere koi, al vind ikzelf iedere koi op zich wel mooi, zo had ik enkele minder mooie koi genet om weg te schenken aan een vriend en wanneer ik ze één na één bewonderde werden ze toch zo mooi elk op zijn manier, dat ik het niet over mijn hart kreeg om ze weg te doen , en ze voor de ogen van mijn teleurgestelde terug in de vijver plaatste
vrgr

[ad]

One thought on “koivijver Frank van der Bauwhede

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *