trickletower baccishower

Trickle filters, Trickletowers, druppelfilters, bacci showers, allemaal benamingen voor 1 en dezelfde soort filter. Een zeer effectieve filter voor biologisch filteren. Voornaam is wel dat er een goede voorfiltratie al het grove materiaal al uit het water gevist heeft, zodat de Tricklefilter schoon water te verwerken krijgt.

Werking tricklefilter

Het trickle filter werkt volgens een heel eenvoudig principe. Water word na een voorfilter naar boven gepompt in de trickle. Een trickle bestaat bij voorkeur uit een aantal “verdiepingen” of “etages” ,welke met soorten filtermedia bedekt zijn.

In de trickle tower wordt vijverwater door middel van een sproeisysteem gesprenkeld over het filtermedia. Tijdens de val in de atmosferische omgeving (droge omgeving) kan elke waterdruppel zich verrijken met zuurstof.

In de filtermedia die op enkele verdiepingen verspreid ligt, huisvesten zich vele bacteriën die de schadelijke stoffen in het vijverwater te lijf gaan.

Bij de botsing met het filtermedia (natte omgeving) splits elke waterdruppel zich opnieuw en herhaald het proces zich totdat het water de volledig weg in het trickle filter heeft afgelegd en terug stroomt in de vijver.

vijver-trickle-supershower-2-traps-wit-art_

Trickle Tower  nr 1

High Tech Trickle Tower zet op effectieve wijze schadelijke, opgeloste afvalstoffen (zoals eiwitten, ammonium, nitriet etc. ) in het vijverwater om naar onschadelijke verbindingen.

Dit soort filters hoort tot de top als het gaat om filtratie van koivijvers en koi kweek. Doordat het water van boven naar beneden valt verrijkt het zich met zuurstof. De zuurstof is essentieel voor de omzetting van NH4/Nh3 naar No2 en No3. 

Daarbij hebben de goede filter bacteria ook zuurstof nodig om te leven.

Zuurstof, O2 in overvloed 

Hoe meer vissen in een vijver zwemmen, hoe meer afval ontstaat. Aërobe bacteriën (bacteriën die in een zuurstofrijke omgeving voorkomen) breken dit afval af tot nitraat, een stof die minder schadelijk is voor de waterkwaliteit.

Om Koi optimaal gezond te houden, is een goede waterkwaliteit erg belangrijk. In een vijver met optimale waterwaarden zullen Koi zich prettiger voelen en wordt de groei en ontwikkeling van de vissen gestimuleerd. Een trickletower is een ware aanwinst voor elke vijver of quarantaine inrichting.

Soorten Druppel- en Trickletowers

De trickle filters zijn in vele maten en soorten te krijgen. Grote RVS units zien we vaak in de verslagen van dealers die in Japan hun inkopen aan het doen zijn. De varianten voor ons Koihobbyisten zijn over het algemeen iets handzamer. Deze zijn gemaakt van PP, PE, Hdpe materialen. Vaak zwart en zandkleurig.

trickle filter doe het zelf

Principe werkt allemaal hetzelfde; bovenaan sproeien, dan laten vallen door diverse etages filtermateriaal. De uitloop kan nog wel eens verschillen. Dat kan zijn van een waterval tot een diameter leiding die weer aangesloten word op bestaande filter.

vijverfilter- doe het zelf buis_trickle2

Doe het zelf zien we ook nog al eens diverse varianten. En eerlijk gezegd, werkt allemaal prima. Wil je een paar honderd besparen dan kun je prima zelf aan de gang.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar