Een koivijver aanleggen is voor menig hobbyist de eerste stap in de hobby. Andere hobbyisten hebben misschien al een vijver maar willen deze geschikter maken voor het houden van Koi.

koivijver aanleggen (stap voor stap gids)

Koivijver aanleggen (stap voor stap gids)

Als je Koi in een “standaard” vijver houd, zul je er namelijk al snel achter komen dat deze vijver niet ideal is voor de Koi.

Waar een standaard vijver geschikt is om kleinere vissen te houden in combinatie met waterplanten. Komt er bij het houden van Koi meer kijken…

Enkele jonge koi houden in een wat kleine vijver zal nog wel gaan. Maar naarmate deze Koi groeien zal de waterkwaliteit snel achteruit gaan, doordat het filter het steeds zwaarder krijgt.

Daarnaast helpen in een situatie zonder Koi vissen de waterplanten bij het behouden van de waterkwaliteit. Maar een volwassen Koi heeft nu eenmaal honger en zal de waterplanten als een lekker hapje zien waardoor de waterkwaliteit nog verder achteruit gaan.

Wat maakt een Koivijver aanleggen anders ?

Veel Gestelde vraag

Waar bij de doorsnee vijver er een biologische balans ontstaat door de hoeveelheid vissen, planten en toevoer van voer… Is het extreem lastig om dit in een Koivijver te bereiken.

Een koivijver aanleggen vraagt dan ook om een speciale aanpak, waarbij je vooraf goed na moet denken en plannen.

De aanleg van een koivijver plannen

Het eerste verschil tussen een “normale” en een koivijver is, dat een koivijver dieper dient te zijn. De eerste reden hiervoor is om grote schommelingen in de watertemperatuur te voorkomen (koi reageren hier slecht op). De tweede reden is omdat koi vissen veel ruimte nodig hebben en je dus meer koi kunt houden door een diepere vijver te maken.

Leer hoeveel Koi je in een vijver kunt houden >>

Vaak worden Koi vijvers om deze diep gemaakt om meer Koi te kunnen houden. Maar de regel is dat een koivijver minimaal 1,5m diep moet zijn (bij ondiepere vijvers warmt het water sneller op).

Omdat een vijver van 1,5m boven de grond niet mooi is, moet er dus bijna altijd gegraven worden bij de aanleg van een koivijver. Hou hierbij wel rekening met de stand van het grondwater:

Het tweede grote verschil met andere vijvers, is dat Koi aan de ene kant redelijk veel afval produceren en aan de andere kant afhankelijk zijn van goede waterkwaliteit.

Dit betekend dat een Koivijver een grotere filtercapaciteit nodig zal hebben. En deze ook weer groter zal moeten zijn naarmate de vijver groter is / er meer Koi in rond zwemmen.

De eerste stap om voldoende filter capaciteit te creëeren is het gebruiken van een pomp met voldoende capaciteit. Waarbij de capaciteit dus weer afhankelijk is van de inhoud van de vijver.

Meestal koop je de vijverpomp tegelijkertijd met een filtratie systeem. Zodat de pomp voldoende water naar het filter pompt en deze voldoende capaciteit heeft om de hoeveelheid water van de pomp aan te kunnen.

Een uitgebreide uitleg over de benodigde capaciteit van de vijverpomp en alles over de verschillende filters die je kunt gebruiken voor de koivijver vind je in het Koi Handboek.

Koivijver aanleggen met deze materialen:

Nadat je voor jezelf uitgezocht hebt hoe de koivijver er uit moet komen te zien. En hoe het functioneel gaat werken, is het tijd om te kijken wat voor materialen er nodig zijn voor het bouwen van de vijver.

De meest simpele methode voor het bouwen van een koivijver is het gebruiken van een voorgevormde vijver. Een dergelijke vijverbak behoeft vaak enkel nog het maken van gaten voor de pomp en bodemdrain en vervolgens kan hij ingegraven worden.

Let bij het kopen van een voorgevormde vijverbak wel op de juiste diepte. Veel voorgevormde vijvers zijn namelijk te ondiep voor het houden van Koi. Een voorbeeld van een geschikte voorgevormde vijverbak zijn deze HDPE vijverbakken.

Maar als je niet op zoek bent naar een rechthoekige vijver dan zal de voorgevormde vijverbak niet geschikt zijn. En zul je iets meer werk moeten stoppen in het vormen van de vijver…

De goedkoopste en eenvoudigste manier om een dergelijke vijver te bouwen, is met behulp van vijverfolie. Nadat de gewenste vorm afgraven is bedek je deze met vijverfolie en werk de je de vijver verder af.

Koivijver aanleggen met vijverfolie
De Koivijver van Jeroen Hokke, gemaakt met vijverfolie

Een koivijver aanleggen op een duurzamere en stevigere maar ook duurdere manier is met polyester. Ook de voorgevormde vijvers zijn van dit materiaal gemaakt en polyester is extreem stevig en kan net als vijverfolie ook in elke gewenste vorm gebruikt worden.

Bij polyester graaf je ook eerst de gewenste vorm uit. Hierbij wordt er vaak voor gekozen om de bodem met beton te bedekken en de zijwanden op te metselen.

Vervolgens worden er glasvezelmatten aangebracht die vervolgens met vloeibaar polyester worden bedekt. Als de polyester vervolgens is uitgehard heb is dit een super sterk materiaal waar je nooit meer omkijken naar hebt.

koivijver bouwen met polyester
De 30.000 liter grote Koivijver van Mario van den Berghen afgewerkt met polyester.

Koivijver maken stappenplan

Omdat er veel komt kijken bij het aanleggen van een vijver hebben we een stappenplan gemaakt. Hier word van A tot Z alles uitgelegd om in een keer een super mooie, functionele en goedwerkende vijver te maken. Ga hier naar het stappenplan.

Inspiratie en meer tips

Tijdens het bouwen van een Koivijver is niets zo handig als de voorbeelden en de ervaringen van andere Koi hobbyisten. Daarom heb ik het 100 Koivijver Voorbeelden e-boek gemaakt waarin je niet alleen meer dan 100 voorbeelden van Koivijver’s kunt vinden, maar ook het verhaal achter deze vijvers verteld door ervaren Koi hobbyisten!

100koivijver_voorbeelden_bonus

Zo doe je in dit e-boek niet alleen inspiratie op, maar kun je ook nog eens enorm veel praktische tips op doen! Het 100 Koivijver Voorbeelden e-boek krijg je gratis als bonus bij mijn Koi Handboek 🙂

4 thoughts on “Koivijver aanleggen: dit is waar je op moet letten (stap voor stap gids)

 • M Halfweeg

  Net huis gekocht in barendrecht

  Ligt een zeer professionele koikarpersvijver in met filtersysteem en pomp voor 24/7

  Ik wil er vanaf

  Kent u iemand met interesse?
  Deze moet de install dan wel ontkoppelen

  Gr
  Marcel

  View all 1 replies
  • Jeroen Scheffers

   Marktplaats Marcel, of de facebook groepen gericht op koi.

 • hans

  jazeker zeer leerzaam en begrijpelijk top informatie

  View all 1 replies

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar