Koi een zoutbad geven – Goed idee of niet ?

4 reacties

Zoutbad koi

In een eerder artikel over zout in de Koivijver hebben we het gehad over het toepassen van een beperkte hoeveelheid zout in de volledige Koivijver om de Koi de winter door te helpen.

Maar naast zout in de volledige vijver, kan het in bepaalde gevallen ook interessant zijn om een specifieke Koi een zoutbad te geven.

In dit artikel lees je wanneer je dit zou moeten doen en hoe je dit vervolgens kunt doen.

Wanneer Koi een zoutbad geven ?

Natuurlijk is het belangrijk dat je niet zomaar Koi een zoutbad gaat geven. Een zoutbad is geen alternatief voor het goed verzorgen van de vijver en het optimaal houden van de waterwaardes.

Echter is een zoutbad wel een goede oplossing als er een probleem met een specifieke Koi is, terwijl de andere vissen nergens last van hebben.

Als je bijvoorbeeld last hebt gehad van parasieten, deze bestreden hebt en vervolgens blijft nog één Koi symptomen hebben. Dan kan het een goed idee zijn om deze Koi een zoutbad te geven.

Andere afwijkend gedrag kan bijvoorbeeld het drijven op de bodem zijn terwijl de andere vissen actief zijn en de waterwaardes in orde.

Voor een volledig lijst van symptomen om op te letten bekijk je het beste de Koi Ziekte Cursus.

Een andere reden om een zoutbad aan een Koi te geven is als deze nieuw is en je deze zonder quarantine periode in de vijver wilt introduceren. Hiermee dood je eventueel parasieten voordat je de Koi in de vijver introduceert en voorkom je dat de andere vissen hier ziek van worden.

Hoe geef je een zoutbad aan een Koi ?

Het eerste dat je nodig hebt om een zoutbad te geven is natuurlijk het “bad” dit kan een bijvoorbeeld een quarantainebak zijn van 100liter maar je kunt ook een plastic opbergbak gebruiken, zolang de Koi er maar in past en iets bewegingsruimte heeft.

zoutbad bak

Vervolgens heb je een emmer nodig om het vijverwater over te scheppen naar de de bak, het handigste is als deze emmer afmetingen heeft zodat je kunt meten hoeveel liter water je gebruikt voor de mengverhouding met het zout.

De mengverhouding die wij aanraden is 1kg zout per 100 liter water, dit zout moet wel zout zijn dat bedoeld is voor gebruik in vijvers zoals bijvoorbeeld broxo zout.

koi zoutbad broxo zout

Het is belangrijk het zout zeer goed te mengen met het water en er nergens restjes zout rondzweven in het water, dit kan namelijk de huid van de koi branden!

De volgende stap is om beluchting toe te voegen, een simpel luchtsteentje is op 100liter al voldoende. Dit is belangrijk omdat zuurstof lastiger mengt in zout water en je wel voldoende zuurstof in het water wilt hebben.

Klik hier om meer te lezen over het belang van zuurstof in de Koivijver

Vervolgens breng je de Koi die je een zoutbad wilt geven over van de vijver naar de bak met de zoutoplossing. Weet je niet hoe dit moet ? Lees dan hier hoe je een koi kunt vangen. Het is belangrijk dit op de juiste manier te, aangezien het anders een hoop stress op zal leveren voor de Koi.

Hou de Koi vervolgens maximaal 5 minuten in het zoutbad en hou deze goed in te gaten. Als de Koi voor de 5 minuten over zijn te kantelen dan moet je hem direct terug plaatsen in de vijver (of een andere bak zonder zout).

Na het zoutbad kun je de zout oplossing gebruiken om eventueel meer Koi een zoutbad te geven, anders kun je het beter wegspoelen. Bewaar de zout oplossing niet om enkele dagen alter te gebruiken. Als de Koi binnen enkele dagen na het zoutbad geen verbetering toont dan kun je een tweede zoutbad overwegen en hiervoor dus een nieuwe zout oplossing maken.

—-

Bedankt voor het lezen van dit artikel, ik hoor graag wat je van dit artikel vindt 🙂

Laat het hieronder even weten in een reactie!

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

4 Reacties op Koi een zoutbad geven – Goed idee of niet ?