Koi ziekte voorkomen in 2 stappen

48 reacties

Koi ziekte voorkomen

Misschien niet het meest populaire onderwerp binnen de Koi hobby, maar zeker niet onbelangrijk is Koi Ziekte.

Hoewel Koi sterke vissen zijn en niet zomaar ziek zullen zijn, liggen er heel wat gevaren op de loer (parasieten, bacteriën, virussen en schimmels). En omdat voorkomen altijd beter is dan genezen leg ik je in dit artikel uit hoe je in 2 stappen Koi ziekte voorkomen.

Koi ziekte voorkomen

Allereerst is het belangrijk om te beseffen hoe Koi vissen ziek worden. Dit begint meestal met een verzwakking van het immuun systeem van de Koi. Vrijwel altijd is dit het gevolg van stress, aangezien Koi zeer stress gevoelige vissen zijn.

Om het immuun systeem van de Koi op peil te houden, is het dus belangrijk om de stress van de vissen zo laag mogelijk te houden.

Door dit te doen, kun je jezelf een hoop onnodige ziekte in jouw vijver besparen!

waterkwaliteit en koiziekte

1. Koi ziekte en waterkwaliteit

De eerst en misschien wel belangrijkste factor voor stress (en dus indirect voor Koi ziekte) is de waterkwaliteit van jouw vijver. Om de waterkwaliteit op peil te houden is het van belang regelmatig het water te testen. Het testen doe je bij voorkeur met een druppeltest. Ik hoor wel vaker dat mensen dit doen met strips e.d. maar aub. koop een druppeltest zodat je echt weet wat er met de vijver aan de hand is.

De volgende tips zorgen voor een optimale waterkwaliteit:

– Zorg dat je zuurtegraad ( de PH) van de vijver goed op orde is en dat deze gebufferd word door de KH. Zo voorkom je dat je een crash krijgt, zeker mogelijk in de zomer.
– Zorg ervoor dat er zo goed als geen ammoniak en nitriet in de vijver zit. Deze stoffen zijn zeer giftig voor de Koi en als het filter goed functioneert dan zullen deze stoffen vrijwel niet gemeten worden.
– Zorg ervoor dat er niet teveel Koi in de vijver zitten, dit zorgt ervoor dat het filter de afvalstoffen goed kan verwerken. Bijkomend voordeel is dat de vissen ook beter groeien als ze de ruimte hebben.
– Zorg voor een goede circulatie in de vijver, hierdoor wordt het water verplaatst en goed gefilterd.
– Zorg ervoor dat er zowel zon als schaduw plekken in de vijver zijn, zo beperk je de groei van algen.
– Maak de vijver regelmatig schoon en pleeg daarnaast regelmatig onderhoud in. Het beste is het om hier een schema voor te maken, zodat je die consequent doet.

koi voeding en koi ziekte

2. Koi ziekte en voeding

Het mag voor zich spreken dat ook de voeding die je de vissen geeft en ziekte met elkaar te maken hebben.

Niet alleen de inhoud van de voeding, maar ook de hoeveelheid van de voeding kan een enorm effect hebben op de gezondheid van jouw Koi.

Hier volgen enkele tips:

– Zorg dat de voeding “vers” is en niet ouder dan 9 maanden. Als de Koi voeding verouderd is begint het mineralen en oliën te verliezen en zullen de vissen niet alle benodigde voedingstoffen binnen krijgen. Het is zelfs mogelijk dat er gifstoffen vrij komen door het lange bewaren.
– Wat veel Koi hobbyisten zich niet beseffen, is dat de Koi ook voedingstoffen (met name mineralen) uit het water zelf halen. Daarom is het belangrijk om regelmatig het water te verversen.

– Een koi is een alles eter, altijd maar hetzelfde voertje word een beetje eenzijdig. Je doet er goed aan eens wat variatie in de vijver te doen. Dat kan heel simpel met bv wat fruit en groenten door de blender en dit in zakjes in te vriezen. Geef ze eens per week eens zo’n balletje boordevol vitaminen en andere nuttige stoffen.
– Pas de hoeveelheid voeding aan als de watertemperatuur kouder wordt. De Koi heeft dan minder voeding nodig en onder de 8 graden kun je zelf (tijdelijk) stoppen met voeden. Geef je toch teveel voeding dan kan de Koi deze niet opnemen en zal de waterkwaliteit snel achteruit gaan!

Zo als je ziet kun je zelf al een heleboel doen om de stress van de Koi zo laag mogelijk houden en zo het immuun systeem sterk te houden.

Voor veel Koi liefhebbers is het laag houden van de stress van hun Koi dan ook een echte obsessie!

Als bonus tip wil ik je nog meegeven dat door verwarmen van de vijver je de stress ook weer kunt verlagen, doordat je het gehele jaar door een redelijk stabiele watertemperatuur aan kunt houden!

Laat hieronder even weten wat je van dit artikel vond, en vergeet dit artikel ook niet te liken en sharen via de sociale netwerken!

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

48 Reacties op Koi ziekte voorkomen in 2 stappen