Koi ziekte en stress bij Koi vissen

23 reacties

Stress bij Koi en ziekte

In voorgaande artikelen heb ik het gehad over het voorkomen van Koi ziekte en waarschijnlijk de grootste factor hierin is het voorkomen van stress. Bijna iedere Koi liefhebber weet dat stress bij Koi leid tot ziekte.

Maar om de stress ziekte relatie beter te begrijpen, is het van belang te begrijpen wat voor impact stress heeft op de gezondheid van onze koi.

Adrenaline en Koi Ziekte

adrenaline_koi_ziekte

De eerste factor die er voor zorgt dat stress slecht is voor onze Koi, is adrenaline. Waarschijnlijk heb je wel eens van adrenaline gehoord, dit is een hormoon dat ook bij mensen vrij komt een moment dat we spanning / stress of angst ervaren. Bij Koi werkt dit net zo, op het moment dat de Koi zich gestresst voelt (door wat voor aanleiding dan ook) zal er adrenaline vrijkomen.

Nu is adrenaline op zich niet slecht, het kan zelfs goed zijn, omdat het de Koi tijdelijk meer kracht en doorzettingsvermogen geeft om een mogelijk gevaar af te wenden. In het wild is dit hormoon dus zelfs van levensbelang voor de Koi!

Hoewel dit hormoon dus op de korte termijn „goed” is, zorgt het bij langdurige of veelvuldige stressmomenten voor een verzwakking van de Koi en een verslechtering van de waterkwaliteit, waardoor de Koi vervolgens opnieuw gestrest kan worden en het een fysieuze cirkel wordt.

Maar voordat we verder gaan over de gevolgen van stress, gaan wij kijken naar het tweede hormoon dat vrijkomt tijdens een stresvolle situatie:

Cortisol en Koi Ziekte

cortisol_koi_ziekte

Wellicht heb je al eens van dit hormoon gehoord, want ook dit hormoon komt voor bij mensen. Cortisol heeft net als Adrenaline op korte termijn een goede functie en dat is alle energie en kracht sturen naar het afwenden van een direct gevaar (of dit gevaar nu wel of niet reëel is).

Cortisol zorgt eronder andere voor dat de stofwisseling vertraagd wordt en dat de aanmaak van witte bloedcellen geremd wordt. Witte bloedcellen zijn essentieel voor het immuun systeem van Koi vissen, indirect verlaagd stress / cortisol dus het immuun systeem van Koi vissen.

Het gevolg van stress voor jouw Koi

Deze combinatie van het verzwakken van het immuun en verslechtering van waterkwaliteit zorgt ervoor dat Koi ziekte en extra grote kans hebben om vat te krijgen op jouw vissen.

Neem eens het volgende scenario: door stress beginnen de Koi meer adrenaline te produceren, waardoor de waterkwaliteit achteruit begint te gaan. Als gevolg hiervan zal de Koi meer slijm aanmaken (om de barrière met het water te vergroten) dit overtollige slijm zorgt juist voor groei van parasitieten zo als Costia en Trichodina. Doordat door de cortisol ook het immuun systeem van de Koi verzwakt is, zal de kans veel groter zijn dat de Koi ziek wordt als gevolg van deze parasieten!

Stress factoren voor Koi vissen

Waterkwaliteit koi ziekte

Slechte waterkwaliteit zorgt voor stress bij de vissen

Nu we besproken hebben welke negatieve gevolgen stress kunnen hebben, en waarom dit gebeurt. Is het tijd om eens te kijken welke factoren stress veroorzaken bij Koi vissen.

Nu zou ik een lijst kunnen gaan maken met factoren, maar het is beter om te leren waarom een situatie stressvol is voor een Koi.

En om dit te begrijpen hoef je jezelf eigenlijk maar een vraag af te stellen: voelt de Koi zich door deze situatie bedreigd ?

Denk bijvoorbeeld eens na over het vervoeren van Koi, in de meeste gevallen zal de Koi zich bedreigd voelen, omdat hij uit zijn veilige leefomgeving gehaald wordt en het onzeker is wat er vervolgens gaat gebeuren.

Een andere situatie is een te hoge nitriet water in het water, uiteraard zal de Koi zich ook in deze situatie bedreigd voelen omdat nitriet giftig is voor de Koi!

Stress kan niet alleen leiden tot levensbedreigende Koi ziekte, ook langdurige stress kan bij Koi vissen op de lange termijn leiden tot sterfte doordat er veel meer van het lichaam geist wordt dan in een normale stressvrije situatie.

Tot zo ver dit artikel, ik hoop dat je er wat van geleerd hebt.

Laat hieronder even weten wat je er van vindt, en vergeet niet te delen en liken op Facebook en Google+

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

23 Reacties op Koi ziekte en stress bij Koi vissen