Koi voer

Iets dat veel Koi hobbyisten maar al te graag doen is het voeren van de Koi, dit is immers een leuke activiteit omdat de Koi naar boven komt en je de koi zo goed kunt bekijken.

Echter is het goed om stil te staan bij welk koi voer je gebruikt en met name wanneer je wat voert.

In dit artikel ga je leren wat je de Koi moet voeren door het jaar heen.

Koi voeren en de (water)temperatuur

De snelheid van de stofwisseling van de Koi heeft een groot effect op zijn vermogen om voedsel te verwerken.

De stofwisseling van de Koi is direct gekoppeld aan de watertemperatuur, het komt er in feite op neer dat hoe hoger de watertemperatuur is, hoe sneller de stofwisseling van de Koi is.

Als je vijver niet verwarmd is dan heb je met verschillende temperaturen te maken. Laten we beginnen met wanneer je de Koi niet moet voeren, dit is in de winter wanneer de watertemperatuur onder de 8 graden is.

De Koi zal dan het voedsel niet kunnen verteren en door te blijven voeren zal de waterkwaliteit omlaag gaan door het voer dat niet opgegeten wordt en zal het voer dat wel opgegeten wordt niet verteerd worden in de maag.

Als de temperatuur boven de 8 graden uitkomt dan stap je over op tarwekiem voer, dit bevat minder eiwitten en kan daardoor makkelijker door de Koi verwerkt worden. Het voeren van tarwekiem voer kun je doen tot een temperatuur van 13 graden.

Een voorbeeld van een product op basis van tarwekiem is het Wheat germ Koi Voer dat o.a. vekrijgbaar is bij A2KOI

sf801_1_1

Zodra de watertemperatuur boven de 13 graden uitkomt kun je beginnen met het voeren van de standaardbrokjes. Dit kun je bij een watertemperatuur van boven de 18 graden aanvullen met eiwitrijk product en/of voer dat goed is voor de kleuren van de Koi.

koi voeren uit de hand

Voor de verwarmde vijver die in de winter op 14 a 15 graden gehouden wordt geldt dat je het hele jaar door hetzelfde voer kunt geven zonder stop. Wel is het verstandig om een of twee maanden over te stappen op tarwekiem voer. Dit helpt de Koi bij het verbranden van overtollige vetreserves, wat goed is voor de gezondheid van de Koi.

Naast het normale voer kun je de koi ook af en toe een traktatie geven. Je kunt hier voor bijvoorbeeld sinaasappels, bruin brood, bladsla (dus geen ijsbergsla) en garnalen voor gebruiken. Natuurlijk geldt ook hiervoor dat je dit niet moet overdrijven!

Een minder goed idee is het geven van levend voedsel zo als slibwormen. Het grote gevaar is namelijk dat dit levende voer ziekte bij zich draagt die op deze manier in jouw vijver terecht komen.

Gebruik daarom altijd gevriesdroogd product omdat deze gegarandeerd ziektevrij zijn!

Hoeveel Koi voer moet je de Koi geven ?

Een van de meest gemaakte fouten in de Koi hobby is het geven van teveel Koi voer. Dit zorgt ervoor dat er voedsel blijft drijven in het water en de vissen meer uitwerpselen zullen hebben waardoor het filter overbelast kan worden.

Maar aan de andere kant wil je natuurlijk dat je Koi er gezond uit ziet en mooi groeit, dus hoeveel moet je nu eigenlijk voeren ?

Als een richtlijn kun je er vanuit gaan dat je in de zomermaanden, wanneer de watertemperatuur boven de 18 graden ligt, je per dag 2% van het lichaamsgewicht van de Koi kunt voeren. (Jonge Koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!).

Dus als je 100 kg Koi in de vijver hebt zul je ongeveer 2 KG per dag nodig hebben. Het is belangrijk omdat niet in één keer te voeren, eigenlijk geldt: hoe meer voer momenten des te beter.

Vaak is dit lastig en als je voor maximale groei wilt gaan dan is een voermachine wellicht een goede oplossing.

Hoeveel koi voer, je per keer moet geven is afhankelijk van de leeftijd en conditie van de Koi, maar de richtlijn is dat je niet meer moet voeren dan de vissen in vijf minuten opeten.

Dit is dus een kwestie van verschillende hoeveelheden proberen en kijken hoe lang de vissen erover doen om dit op te eten.

Om het allemaal wat makkelijker en overzichtelijker te maken heb  ik het volgende schema gemaakt:

koi voeren voedingsschema

 

Opslag van het Koi voer.

Juiste opslag van droog koi voer is belangrijk, zeker nadat je de verpakking hebt geopend. Het voedsel moet opgeslagen worden op een droge en koele plek in goedhersluitbare bakken om het uiteenvallen van vitaminen en andere onstabiele ingrediënten te voorkomen.

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het niet alleen de hoeveelheid eiwit, vitamines of koolhydraten is die er voor zorgt dat het voer gezond is, maar ook de kwaliteit van deze ingrediënten.

Laat je niet verleiden tot goedkope merkloze soorten voer – koop alleen voer van erkende visvoerfabrikanten. Als je een goed samengesteld droog voer gebruikt zal het niet nodig zijn om extra vitaminen en spoorelementen toe te voegen.

Let verder ook op de houdbaarheidsdatum van het voer, vanaf het moment dat het voer geproduceerd is beginnen de voedingstoffen en vitamines af te breken.

Dit houd in dat verser voer altijd beter is voor de Koi, na ongeveer 9 maanden heeft het meeste Koi Voer bijna al zijn voedingswaarde verloren, let hier dus goed op bij het kopen van voer!

hoeveel koi voer

Meer informatie over Koi Voer en een uitgebreid voerschema vindt je in het Koi handboek!