Koi voer

Iets dat veel Koi hobbyisten maar al te graag doen is het voeren van de Koi, dit is immers een leuke activiteit omdat de Koi naar boven komt en je de koi zo goed kunt bekijken.

Echter is het goed om stil te staan bij welk koi voer je gebruikt en met name wanneer je wat voert.

In dit artikel ga je leren wat je de Koi moet voeren door het jaar heen.

Koi voeren en de (water)temperatuur

De snelheid van de stofwisseling van de Koi heeft een groot effect op zijn vermogen om voedsel te verwerken.

De stofwisseling van de Koi is direct gekoppeld aan de watertemperatuur, het komt er in feite op neer dat hoe hoger de watertemperatuur is, hoe sneller de stofwisseling van de Koi is.

Als je vijver niet verwarmd is dan heb je met verschillende temperaturen te maken. Laten we beginnen met wanneer je de Koi niet moet voeren, dit is in de winter wanneer de watertemperatuur onder de 8 graden is.

De Koi zal dan het voedsel niet kunnen verteren en door te blijven voeren zal de waterkwaliteit omlaag gaan door het voer dat niet opgegeten wordt en zal het voer dat wel opgegeten wordt niet verteerd worden in de maag.

Als de temperatuur boven de 8 graden uitkomt dan stap je over op tarwekiem voer, dit bevat minder eiwitten en kan daardoor makkelijker door de Koi verwerkt worden. Het voeren van tarwekiem voer kun je doen tot een temperatuur van 13 graden.

Een voorbeeld van een product op basis van tarwekiem is het Wheat germ Koi Voer dat o.a. verkrijgbaar is bij de betere Koizaken bv. KoiMaasWaal JBKoi, Betuwekoi, DaniKoi

sf801_1_1

Zodra de watertemperatuur boven de 13 graden uitkomt kun je beginnen met het voeren van de standaardbrokjes. Dit kun je bij een watertemperatuur van boven de 18 graden aanvullen met eiwitrijk product en/of voer dat goed is voor de kleuren van de Koi.

Voor de verwarmde vijver die in de winter op 14 a 15 graden gehouden wordt geldt dat je het hele jaar door hetzelfde voer kunt geven zonder stop. Wel is het verstandig om een of twee maanden over te stappen op tarwekiem voer. Dit helpt de Koi bij het verbranden van overtollige vetreserves, wat goed is voor de gezondheid van de Koi.

Naast het normale voer kun je de koi ook af en toe een traktatie geven. Je kunt hier voor bijvoorbeeld sinaasappels, bruin brood, bladsla (dus geen ijsbergsla) en garnalen voor gebruiken. Natuurlijk geldt ook hiervoor dat je dit niet moet overdrijven!

Een minder goed idee is het geven van levend voedsel zo als slibwormen. Het grote gevaar is namelijk dat dit levende voer ziekte bij zich draagt die op deze manier in jouw vijver terecht komen.

Gebruik daarom altijd gevriesdroogd product omdat deze gegarandeerd ziektevrij zijn!

koi voeren uit de hand

Voor de verwarmde vijver die in de winter op 14 a 15 graden gehouden wordt geldt dat je het hele jaar door hetzelfde voer kunt geven zonder stop. Wel is het verstandig om een of twee maanden over te stappen op tarwekiem voer. Dit helpt de Koi bij het verbranden van overtollige vetreserves, wat goed is voor de gezondheid van de Koi.

Hoeveel Koi voer moet je de Koi geven ?

Een van de meest gemaakte fouten in de Koi hobby is het geven van teveel Koi voer. Dit zorgt ervoor dat er voedsel blijft drijven in het water en de vissen meer uitwerpselen zullen hebben waardoor het filter overbelast kan worden.

Maar aan de andere kant wil je natuurlijk dat je Koi er gezond uit ziet en mooi groeit, dus hoeveel moet je nu eigenlijk voeren ?

Als een richtlijn kun je er vanuit gaan dat je in de zomermaanden, wanneer de watertemperatuur boven de 18 graden ligt, je per dag 2% van het lichaamsgewicht van de Koi kunt voeren. (Jonge Koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!).

Dus als je 100 kg Koi in de vijver hebt zul je ongeveer 2 KG per dag nodig hebben. Het is belangrijk omdat niet in één keer te voeren, eigenlijk geldt: hoe meer voer momenten des te beter.

Vaak is dit lastig en als je voor maximale groei wilt gaan dan is een voermachine wellicht een goede oplossing.

Hoeveel koi voer, je per keer moet geven is afhankelijk van de leeftijd en conditie van de Koi, maar de richtlijn is dat je niet meer moet voeren dan de vissen in vijf minuten opeten.

Dit is dus een kwestie van verschillende hoeveelheden proberen en kijken hoe lang de vissen erover doen om dit op te eten.

Om het allemaal wat makkelijker en overzichtelijker te maken heb  ik het volgende schema gemaakt:

koi voeren voedingsschema

Opslag van het Koi voer.

Juiste opslag van droog koi voer is belangrijk, zeker nadat je de verpakking hebt geopend. Het voedsel moet opgeslagen worden op een droge en koele plek in goed hersluitbare bakken om het uiteenvallen van vitaminen en andere onstabiele ingrediënten te voorkomen.

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het niet alleen de hoeveelheid eiwit, vitamines of koolhydraten is die er voor zorgt dat het voer gezond is, maar ook de kwaliteit van deze ingrediënten.

Laat je niet verleiden tot goedkope merkloze soorten voer – koop alleen voer van erkende visvoerfabrikanten. Als je een goed samengesteld droog voer gebruikt zal het niet nodig zijn om extra vitaminen en spoorelementen toe te voegen.

Let verder ook op de houdbaarheidsdatum van het voer, vanaf het moment dat het voer geproduceerd is beginnen de voedingstoffen en vitamines af te breken.

Dit houd in dat verser voer altijd beter is voor de Koi, na ongeveer 9 maanden heeft het meeste Koi Voer bijna al zijn voedingswaarde verloren, let hier dus goed op bij het kopen van voer!

hoeveel koi voer

Meer informatie over Koi Voer en een uitgebreid voerschema vindt je in het Koi handboek!

48 thoughts on “Koi Voer (wat en wanneer?)

 • maayke wooning

  Prima, tarwe kiem en temperatuur wist ik niet, voer nooit te veel, 8 koi’s zijn blij

 • Stevens Nico

  Schuim op het water heeft dat ook iets te maken met het paaien van mijn koi? Heb nog nooit zoveel schuim op mijn vijver gehad,reinigt regelmatig mijn filter en ververs in het voorjaar mijn vijverwater,minstens 2 derde van het water.

 • R. Visser

  Fantastisch dit heb er veel van geleerd en ga de methode van wanneer en wat te voeren zeker toepassen, waarschijnlijk krijg ik dan een mooie vijver zonder teveel nitriet erin ik voerde verkeerd en te veel nogmaals veel geleerd bedankt vrgr Roland0

 • Robert

  Er worden veel dingen gezegd over het voeren.
  Maar jammer dat er niet wordt geantwoord op de reacties.

  Het verhaal over het voeren heeft mij wel een stuk wijzer gemaakt
  Bedankt

 • de keyser michael

  ja ik vind het heel nuttig en zeer belangrijk voor men vissen

 • Sigi

  Goede tips !
  Bedankt.

 • W.J. Dwars

  Heb 7 jaar geleden 3 koi’sgekocht en samen met 3 goudwinders in een vijver gedaan. De Koi’s hebben het tot nu overleeft en zijn zeer gegroeid. 2 goudwinders overleden. toi’s werden wel onrustig. Wist niet dat ze sinasappels lekker vinden.We gaan het proberen. Leerzaam artikel.

  M.vr.gr

  W.J.Dwars

 • Noëlle

  Ik zoek hoe ik in de winter mijn koi moet voeren als ik vloeibaar koivoer geef? Ik moet 75 ml per maand geven, maar hoe.. in 1 keer toch niet? Hoop dat iemand dat weet!

 • Kurt vereertbrugghen

  Nuttige info

 • Den heijer

  Dit was zeer nuttige informatie voor mij nu weet ik wat mij te doen staat voor mijn lieve kooitjes om die mooi te krijgen en gezond dankjewel wel

 • Den heijer

  Dit was zeer nuttige informatie voor mij nu weet ik wat mij te doen staat voor mijn geliefde kooitjes

 • Ine Hollink

  Veel nuttige tips Waarbeek zeker iets an hebben.
  Dank.

 • m.mostaard

  Ik heb er wat van opgestoken

 • harry span

  Zijn beide boeken ook in gedrukte vorm leverbaar?

  View all 2 replies
  • Jeroen Scheffers

   Helaas niet Harry, dit kost teveel en dan kunnen we geen lifetime membership aanbieden.

  • Jeroen Scheffers

   Nee helaas nog niet, we hebben alles opgezet in abbonements vorm, zodat de kosten laag blijven en ja altijd toegang hebt tot het nieuwe boek.

 • Margriet auman

  Heel interessant. Ik heb veel bijgeleerd en oplossing voor mijn probleem ( schuim op de vijver) gevonden. Veel nuttige tips die ik niet wist.

 • henk de jong

  ik vind alles interessant je leert altijd bij maar ik vraag mij af ,niet meer voeren onder de 5 a 6 graden ik doe al jaren met die temp. vloeibaar bv KIEN met VOLLE YOGHURT is dat dan een foute behandeling ?????

 • Van Goethem Beatrice

  Heel nuttig
  Vanaf nu krijgen ze 2 voermomenten en af en toe een verwennerij
  Wij hebben momenteel een 15tal Europese koy’s en elk jaar komen er kleintje bij
  Onze natuurvijver is +/- 20/10 meter met rondingen
  Ze eten echt heel veel, maar als ik dit lees dan vind ik het meer dan normaal

 • Harry

  Bedankt voor deze reeks nuttige tips … Ik overvoer inderdaad omdat ik het fijn vind mijn vissen aan de oppervlakte te zien ik heb niet direct het idee dat er voer achterblijft daar ze gretige eters zijn maar zal er toch rekening mee houden.

 • Hans

  Ja zeer nuttig alles duidelijk en overzichtelijk te lezen bedankt voor de informatie.

 • ton v wijhe

  Dank je wel ik vond het zeer nuttig effe opfris beurtje

 • Wp van Duinen

  Ja hier kan ik wel wat mee

 • Johan Peperstraete

  Zeer nuttige informatie , dank u

 • Hans

  Vind het mooi en goed artikel want ik wist niet hoeveel je Kois mag voeren. Ook de rest van het verhaal is erg nuttig.

 • Ted Hoek

  Ik voer maar eens in de twee dagen. Een snee brood en een handje vol voer. Ik ging er vanuit dat de vissen zich zelf voorzien van eten uit het vijver water. Er zitten 5 grote waarvan een hele grote koi zitten. De vijver heeft ongeveer 13 m3.

 • Frans

  Interessant artikel Jeroen. Ook wat betreft de watertemperaturen en wat te voeren. Zelf voer ik in de winter altijd Koisupply Wheatgerm en in de voorjaar / zomerperiode schakel ik over naar Takazumi. Het wintervoer is qua korrelgrootte ook kleiner en makkelijker verteerbaar.

  Gr Frans

 • Jan

  Hallo Jeroen.
  Ik heb dat voer gekocht tarwekiemen van A2koi wat jij voor stelde.
  Perfect ze eten het als gekken???ook een klein beetje bruin brood vinden ze ook lekker.
  Bedankt voor de tip.
  Gr.Jan.

 • Moors Bert

  het is altijd nuttig deze info op de juiste moment aangereikt te krijgen, vele maken hierin nog fouten, en de gezondheid van onze zwemmende juweeltjes is toch het belangrijkste…..

 • theo

  weer erg nutig wist al het een en ander goede aanvulling bedankt..

 • Jan Petit

  Jeroen dat is nou weer zoiets waar denk ik…haast niemand bij stilstaat.
  Bij voer over de datum.
  Wij zelf kijken wel naar de datum maar voor de Koi’s niet,stom eigenlijk niet bij stilgestaan.
  Gelukkig koop ik niet veel voer tegelijk.
  Maar ga er nu wel opletten.
  Mijn vijver is verwarm op 13 a 14 graden maar vind dat ze niet veel eten.
  Ga het proberen met het voer wat jij voorschrijf tarwekiem.
  Bedankt voor de nuttige info.
  Gr.Jan

 • Ton

  Ja het is weer een opsteker, tarwekiem goed dat je er vroeg bij ben Jeroen en bedankt voor dit schijven.

 • Ger Manswea

  Ja zeer nuttig. Altijd ff opfrissen en toch nog dingen die je wist ? te dien
  mvg Ger

 • Bas Dubbelaar

  Ik woon in Indonesia dus de temperatuur is altijd boven de 20 graden. Voeren doe ik 2x per dag met tetra voer die hier in grote ronde vaten (2 kg) verkrijgbaar is. Ook voer ik wel met voer welke uit Japan komt.
  Het voer is altijd in een paar minuten helemaal verorberd.

 • Ed

  Leuke opfrisser ?

 • Jansen

  Leuk dat je dit doet je leert er elke keer weer van ga zo door

 • Rik

  2 procent is wel veel , mijn water kwaliteit dondert 100 procent naar beneden als ik 1,5 kilo voer ga voeren op 50 kub ?

 • luwe

  was weer oke bedankt

 • Lucky Simon

  Beste Jeroen,

  Hoe zit het met gedroogde zijderupslarven. Mij is verteld dat deze de groei stimuleert. Is dat ook zo, en wanneer en tot welke temperatuur kun je deze voeren?

  gr. Lucky Simon

 • Fokke de Jong

  Ik wist wel van de 5 minuten norm , maar 2 0/0 lijkt mij redelijk veel.
  Verder is het goed om dit soort mededelingen te ontvangen

 • jacco

  Vond het heel nuttig. Alleen Er wordt gezegt 2% van het lichaamsgewicht.
  Nou weet ik niet hoeveel elke koi van mij weegt.
  Hoe kan ik het dan het beste uitrekenen?

 • jack

  Ja vond het heel nuttig even een kleine herhaling

 • Dirk Van Hulle

  Proficiat, heel goede tips

 • luwe

  alles is nuttig al weet je het al
  even opfrissen weer bedankt

 • Math

  Zeer nuttig, dank je wel

 • B Meijboom

  Ja ik vond het heel nuttig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar