Koi verandert van kleur

7 reacties

van kleur veranderen Koi

Een van de voornaamste redenen om Koi te houden is natuurlijk hun indrukwekkende uiterlijk, met mooie kleuren en unieke patronen.

Maar wanneer een Koi van kleur verandert, zul je je jezelf afvragen… wat is er aan de hand ?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de Koi zijn kleur verliest en deze minder fel wordt, of op een andere manier minder uitgesproken is. Vooral wanneer de Kleur van de Koi zeer snel veranderd zal de Koi houder zich afvragen of er wat mis is met de Koi ?

Waarom verandert  de Koi van kleur ? Er zijn verschillende oorzaken…

Leeftijd en genen van de Koi

Het veranderen van kleur is een natuurlijk proces dat plaats vind tijdens het leven van een Koi, vergelijk het met haar van de mens dat ook verandert door je leven heen. Het meest duidelijk voorbeeld hiervan is als de tosai (eenjarige Koi) een groei spurt gaat maken naar een volwassen vis van 50 a 60cm en hierbij zijn felle kleuren verliest waarbij fel rood meer oranje geworden is. Dit is iets dat veel bij Kohaku tosai voorkomt en vaak komt de originele kleur niet meer terug.

Tijd van het jaar en kleur van de Koi

Naast dat de Koi door zijn leven heen van kleur verandert, kan de Koi ook nog eens door de seizoenen heen van kleur veranderen. Zo zul je zien dat als het zeer koud is in de winter, de kleuren van de Koi iets zullen vervagen… een effect dat ook als het heel warm is in de zomer op kan treden. Dit kan soms heel snel gaan doordat het water snel op warmt en de zon veel schijnt, waardoor de Kleur hard moet werken om aan de aangepaste weersomstandigheden te wennen.

Een bekend voorbeeld van een Koi soort die van kleur verandert is de Ochiba Shigure (in het Japans betekend dit herfstblad op het water). Deze vis is grijs met bruine vlekken en in de herfst zie je het grijs harder worden en het bruin sterker van kleur.

Ochiba Shigure koi soort

De Ochiba Shigure verkleurt richting de herfst

Koi voer

Natuurlijk zijn er ook externe oorzaken waardoor de Koi verandert van kleur. Een van de meest voor de hand liggende is natuurlijk het Koi voer.

In de zomer zal de Koi anders gevoerd worden dan in de winter, veelal wordt er in de zomer speciaal kleur voer gegeven om de kleur meer naar boven te halen.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het voer een belangrijke rol, hoe meer van de juiste voedingsstoffen (vitamines en mineralen) in het voer zit, hoe beter de kleuren van de Koi zullen zijn.

Dit is met name iets om op te letten als alle Koi in een vijver van kleur veranderen.

Meer informatie lees je in dit artikel over Koi voer

Koi stress als oorzaak ?

Stress kan leiden tot allerlei symptomen bij de Koi, een daarvan is het verliezen van de kleur. Vaak zie je die duidelijk tijdens het paren waar de mannetjes achter de vrouwtjes aanzitten waardoor deze stress ervaren en hierdoor minder fel van kleur zijn.

Andere oorzaken van stress kunnen plotselinge veranderingen in de waterwaardes zijn, parasieten in de vijver of bijvoorbeeld een verhuizing.

Koi ziekte

Een Koi die er dof uit ziet kan ook leiden aan een Koi ziekte, aangezien dit een van de symptomen is van verschillende Koi ziektes.

Dit is duidelijk te herkennen doordat een of meerdere vissen van kleur veranderen en ook hun gedrag afwijkend is (minder bewegelijk e.d.). Als deze en andere symptomen van Koi ziekte zich voordoen is het belangrijk hier actie op te ondernemen, niet alleen zullen de Koi er weer beter uit zien… ook hun gezondheid zal er op vooruit gaan.

Meer informatie hierover kun je lezen in mijn artikelen over Koi ziekte.

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Vergeet niet dit artikel te delen met jouw Koi vrienden via de sociale kanalen en laat ook even een reactie achter hieronder:

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

7 Reacties op Koi verandert van kleur