Koi vangen en inspecteren (+video)

21 reacties

In mijn laatste artikel hebben we het gehad over het voorkomen van Koi ziekte. En hoewel je met die tips die kans op Koi ziekte al enorm beperkt, bestaat er natuurlijk altijd de kans dat er Koi ziek worden. In dat geval, zal het nodig zijn om de Koi te inspecteren om te achterhalen wat er aan de hand is. Het ook kan zijn dat je de Koi wilt inspecteren om een huidmonster of uitstrijkje te maken, medicijnen toe te dienen of om simpelweg een visuele inspectie te doen.

Koi vangen en inspecteren

Benodigdheden voor het inspecteren van de Koi.

Voordat we het gaan hebben over het vangen voor de Koi, is het belangrijk om de juiste benodigdheden te hebben:

Pannet

Een pannet is een groot ondiep net, voornamelijk bedoeld om de Koi door het water te leiden. Het voordeel van een dergelijk ondiep net is dat de Koi niet verstikt kan raken.

koi_inspecteren_pannet

Soknet (Koisok)

Een Soknet of een Koisok is een wat kleiner net, waarbij het daadwerkelijke net erg lang is. Omdat dit lange net er uit ziet als een grote sok, wordt ook wel de naam koisok gebruikt. Koisokken zijn er in verschillende diameters, het beste is een diameter te kiezen waar de vis precies doorheen past.

Koi (inspectie) bak

Om de Koi goed te kunnen inspecteren is het nodig om hem in een inspectie bak te doen. Het beste is hiervoor een standaard blauwe koi bak voor te gebruiken. De blauwe kleur zorgt ervoor dat de Koi goed zichtbaar is en te inspecteren is. Kies bij voorkeur een bak die groot genoeg is voor jouw grootste vis.

Koi vangen en inspecteren

De koi vangen:

Nu we weten, welke materialen we nodig hebben voor het inspecteren van onze Koi is het tijd om de Koi uit de vijver te vangen. Dit kun je feitelijk doen op twee manieren.

De eerste manier, is door de bak waar de koi in moet in het water te houden. Vervolgens leid je de Koi met het pannet naar de bak en haal je de bak uit het water. Deze methode wordt het beste uitgevoerd door twee personen en is niet aan te raden voor vissen die groter als 30cm zijn, omdat de bak te zwaar wordt.

De tweede manier is door gebruik te maken van het Soknet. Allereerst isoleer je met het pannet de vis die je wilt inspecteren van de rest. Het is belangrijk dit rustig te doen en geen wilde bewegingen te maken met het net. Als de Koi geïsoleerd is in het pannet dan kun je hem vervolgens in de Koisok leiden en de Koisok aan beide uiteindes dicht draaien, en de vis overplaatsen naar de bak. Eenmaal in de bak kun je onderkant van de Koisok openmaken en zal de vis de bak inzwemmen.

Enkele tips voor het van gen van de koi:

– Zet luchtpompen, watervallen en dergelijke tijdelijk uit. Zodat je beter kunt zien wat je doet.
– Voorkom plekken met stroming voor het vangen van je Koi, aangezien de stroming de Koi het net in kan duwen en zo verwondingen kan veroorzaken.
– Als het lastig is om een Koi te vangen, en je hebt geen hulp in de buurt, dan kun je tijdelijk de waterstand verlagen, waardoor de Koi minder bewegingsruimte heeft en makkelijker te vangen is.
– Schept altijd met een net van onderaf, en zorgt dat de kop eerst de Koisok in gaat.

Koi inspectie vasthouden van de koi

De Koi inspecteren

Nu je de Koi in de bak hebt, is het tijd om hem te inspecteren. Het kan zijn dat je de Koi hiervoor met je handen wilt vasthouden. Zorg er altijd voor dat je handen gewassen zijn en dat je voordat je de Koi vastpakt je handen spoelt met het water waar de Koi in zwemt.

Het vastpakken doe je door één hand onder de borstvinnen en één hand net achter de aarsvin te plaatsen. Het is lastig uit te leggen hoe stevig je de vis vast moet houden, maar je laat hem feitelijk in je hand rusten zonder druk uit te oefenen.

Als de vis begint te bewegen, is het belangrijk om ontspannen te blijven en je handen mee te laten bewegen met de vis. Hierdoor zal de vis het gevoel hebben dat hij vrij kan bewegen en wordt hij al snel weer rustig. Hou de vis wel ten alle tijden boven het water, mocht hij uit je handen schieten dan is de kans op schade in ieder geval minimaal.

Om deze reden adviseer ik ook altijd een net te gebruiken, Koi vissen zijn gewoon te kostbaar om het risico te nemen deze met de hand te dragen. Ook al doen veel (Japanse) kwekers dit wel, kies voor de veilige weg en gebruik een net!

Als je de onderkant van de vis wilt bekijken, dan kun je de vis het beste in het water omdraaien. Pak de vis en duw hem voorzichtig tegen de zijkant van de bak, wanneer je voldoende grip hebt kun je de vis omdraaien zodat hij onderste boven, maar nog steeds tegen de zijkant van de bak ligt.

Als je klaar bent met de inspectie, is het tijd om de Vis weer terug te brengen naar de vijver. Gebruik hiervoor bovenstaande instructies in omgekeerde volgorde en maak altijd de onderkant van de Koisok open, zodat de vis eruit zal zwemmen.

Om het e.e.a in de praktijk te zien heb ik met Stefan onderstaande video opgenomen:

Bedankt voor het lezen van dit artikel en het kijken van de video!

Vergeet niet hieronder dit bericht te liken op Facebook en Google+

En laat me natuurlijk ook even weten wat je van dit artikel vindt!

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

21 Reacties op Koi vangen en inspecteren (+video)