Koi tam maken

koi tam makenKoi tam maken.

Het is natuurlijk een must als je een koivijver hebt om je koi tam te maken. De momenten dat je naar buiten loopt en de koi dat meteen opmerkt en uit je hand komen eten zijn goud waard. Alleen hoe maak je nu je koi tam?

Ten eerste helpt het om bepaalde soorten koi aan je vijver toe te voegen. Deze koi hebben van nature al de rust en de nieuwsgierigheid om snel naar je toe te komen en uit je hand te eten. Hieronder beschrijven we een aantal van die koi.

Ten tweede is het belangrijk een bepaald patroon te hanteren:

  • Voer op vast gestelde tijden
  • Neem er de tijd voor en laat de koi wennen aan de persoon die voedert.
  • Voer altijd vanaf dezelfde plek bij je vijver, bijvoorbeeld een ondiep gedeelte
  • Gebruik voeding waar je koi gek op zijn.

Tam maken van koi vergt geduldkoi eet uit babyfles

In het begin zal je enig geduld moeten hebben met het tam maken van de koi. Een methode die veel toegepast word is koi te voeren vanuit een babyflesje met een afgeknipte speen. Als eerste vul je het flesje met koikorrels en laat het flesje gewoon drijven op het water. De vissen wennen dan langzaam aan het flesje en kunnen de korrels via het tuutje opzuigen. Als je dat een aantal dagen gedaan hebt, begin je met het flesje vast te houden in je hand. De koi zal dan op dezelfde manier de korrels weten te bemachtigen en went dan geleidelijk ook aan die hand.

De stap daarna is, ja je snapt het al, laten we het flesje weg en zal de koi uit de hand komen eten. En whalla uw koi zijn tam. Het kost even een aantal dagen werk maar de rest van hun koileven komen ze nu lekker uit de hand eten.

Tamme, rustige en vriendelijke koi soorten

chagoi tamme koiDe Chagoi

De Chagoi is naar onze mening de aanvoerder als het gaat om tamme zeer vriendelijke koi. Van zijn looks moet deze grootgroeier het niet hebben, echter zou iedere vijver een Chagoi moeten hebben zwemmen. De chagoi is een eenkleurige koi en behoort tot de Kawarimono groep. De kleuren gaan van leverkleur tot diepbruin, met eventueel een ginrin sparkeltje.

Omdat de chagoi 1 kleurig is hoeft hij zijn energie niet te steken in het mooi wezen en komt dat ten goede aan de groei. De meeste Chagoi hebben echt een groeipotentie en kunnen wel een meter groot worden. Ze zijn nieuwsgierig aangelegd en lusten graag een korreltje meer. Ideaal dus om tam te maken en als er eenmaal 1 tam is volgt de rest vanzelf

De Soragoiginrin soragoi

De Soragoi, een grijze versie van de chagoi, is in de meeste gevallen de meest rustige koi in de vijver. Deze eenkleurige grijze soort is over het algemeen wat minder brutaal als de Chagoi, maar bezit wel de tamme eigenschappen. Ook de Soragoi behoord tot de Kawarimono groep. Een mooie grijze tamme Soragoi is zeker een aanwinst in uw vijver.  En met de kruising tussen de chagoi en soragoi zijn we aanbeland bij de koi wiens naam vertaald herfstblad is: de Ochiba.

Ochiba Shigure

Een Ochiba Shigure heeft een grijze basis met daarop bruine vlekken. De soort, zoals al gezegd is een kruising tussen een Chagoi en een Soragoi. Over het algemeen wordt de soort “Ochiba” genoemd, de volledige naam is echter Ochiba Shigure. Deze soort is qua groei iets minder als de chagoi en soragoi, maar qua tamme eigenschappen perfect. De Ochiba is naast de geschubde uitvoering ook super mooi om te zien als doitsu. Momenteel komen er ook diverse variaties hierop, wat de Ochiba Shigure tot een zeer gewilde koi maakt in de koi community.

karashigoiKarashigoi

De Karashigoi is een geelkleurige soort. “Karashi” staat in het Japans voor mosterd. Karashigoi zijn net als de Soragoi en Chagoi zeer tamme vissen met een groot groeipotentieel.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..