Dit is wat stress met je Koi doet…

6 reacties

koi stress

Nee.. Er bestaat niet zo iets als een die een “vreugde sprongetje” maakt.

Als koi springen betekent het juiste dat ze niet happy zijn in het water!

Koi springen omdat de pH van het water fluctueert, wat zorgt voor irritaties aan huid en kieuwen. Koi springen als ze zich bedreigd voelen. Koi springen omdat er een ammonia piek in het water is of als gevolg van een pH-crash.

Een andere van gestreste Koi, is het verlies van glans en/of vervagen van van kleuren. Bloeddoorlopen vinnen en staart zijn ook een kenmerk van Koi stress (dit zie je met name bij lichte Koi en Koi met lange vinnen).

Stopt de Koi plotseling met eten of is gevoelig voor Parasieten en ziekten ? Grote kans dat de Koi last heeft van stress…

Ook het flitsen en schuren, verlies van schubben en lelijke plekken op de Koi zijn het gevolg van Koi stress.

koi stress

Wat stress met de Koi doet…

Om na te gaan wat stress precies met de Koi doet is het belangrijk om de functie van stress te bekijken. Want hoewel stress voor zowel mens als dier een slechte naam heeft… is er wel degelijk een reden waarom het bestaat.

Stress is namelijk een overlevingsmechanisme dat geactiveerd wordt als er zich een bedreigende situatie voor doet.

In een bedreigende situatie zorgt stress ervoor dat de Koi op korte termijn kan overleven. Dit betekend echter dat bijvoorbeeld het afweermechanisme van de Koi minder prioriteit krijgt.

Nu is een onderdrukt afweermechanisme tijdens een bedreiging die kort duurt, zo als het vangen van de Koi uit de vijver, niet zo schadelijk.

Als echter op lange termijn het afweermechanisme van de Koi onderdrukt wordt door aanhoudende stress, dan beginnen de problemen…

De Koi wordt namelijk gevoeliger voor parasieten en ziekte, maar ook de stress zelf zal ook een impact gaan hebben op zijn gezondheid. Dit komt doordat de stoffen die vrij komen bij Koi op lange termijn schadelijk zijn voor de Koi.

Koi stress voorkomen

Het voorkomen van stress is dan ook super belangrijk voor de gezondheid van de Koi!

De eerste stap, is zorgen dat de waterkwaliteit van de Koivijver ten alle tijden goed is en er geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen als nitriet of ammonia zijn.

Minstens zo belangrijk is het consistent houden van de water waardes. Zo als ik aan het begin dit artikel al aanhaalde kan een plotselinge schommeling in de pH-waarde genoeg stress opleveren dat de Koi gaan springen.

Maar ook een plotselinge schommeling van de watertemperatuur kan stress opleveren. Een fenomeen dat zich vooral bij ondiepe vijvers voordoet.

En daarnaast zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen zo als “afval” dat in de Koivijver terecht komt of een verkeerde opbouw van de filters.

Wat de oorzaak van de stress ook is, je zult als Koi houder actief bezig moeten zijn om de stress bij de Koi te minimaliseren. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet wat je doet, lees daarom alles over Koivijvers en het (gezond) houden van Koi in het Koi handboek.

Als je dat doet, zullen je Koi er beter uit zien, fitter zijn en langer leven.

Klik hier voor de eerste stap naar stressvrije Koi.

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

6 Reacties op Dit is wat stress met je Koi doet…