Koi kopen - kopersgids

Koi Kopen deel 1

Koi Kopen-verstand en emotie

Door: Jeroen Scheffers 89 reacties

Koi kopen - kopersgids

Op deze pagina vind je de meest uitgebreide informatie m.b.t. het kopen van Koi Karpers. Een koi aankopen voor je vijver is een proces waar je brein happy van word. Het gaat niet om alleen het moment, je leeft hier gewoon naar toe. Daarom als het moment daar is, speelt emotie ook vaak een grote rol. Geluksmoment, angst, verleiding etc. etc.

Het stukje schrijven we neutraal, geen verkooppraatjes of andere promotie. Maar 100% bruikbare informatie voor jou als Koi-hobbyist! Maar goed dat heeft u inmiddels al wel door als je vaker op Koikenner bent.

De adviezen in deze kopers gids helpen je om de best mogelijke Koi te selecteren binnen jouw budget. Niet alleen gaan we kijken naar uiterlijke kenmerken, je leert ook zieke Koi te herkennen.

Één Zieke Koi kan immers tot een heleboel ellende in de Koivijver leiden.

In dit koi kopen artikel ga je het volgende leren:

 • – Wanneer je het beste Koi kunt kopen
 • – Welke Koi handelaren je absoluut moet vermijden
 • – Welke uiterlijke kenmerken op ziekte kunnen wijzen
 • – Hoe je een gezonde Koi van een ziekte onderscheidt
 • – Wat belangrijk is bij het kopen van jonge Koi
 • – Hoe je gekochte Koi, veilig en gezond overplaatst

Wanneer Koi Kopen ?

Wanneer, lijkt misschien niet zo relevant op het moment dat je Koi wilt gaan kopen… Je hebt immers nu het plan om Koi te kopen…

Maar toch kan het moment van het jaar waarin je de Koi koopt van belang zijn voor de gezondheid van de Koi en ook de prijs 

Het overplaatsen van een Koi zorgt namelijk voor stress bij de Koi. Dit komt door het vervoer, verschil in watertemperatuur en waterkwaliteit. 

Door een moment te kiezen waarbij het temperatuurverschil tussen de vijver van de dealer en die van jou minimaal is, verminder je deze stress. Daarnaast is een goede waterkwaliteit belangrijk, omdat dit de stress bij de Koi vermindert.

September en oktober zijn om die reden optimaal. Het filter van de koivijver is dan nog voldoende actief, maar de watertemperatuur is voldoende afgekoeld waardoor parasieten e.d. minder actief zijn.

Een tweede reden waarom Koi kopen ideaal is in september en oktober, heeft met de prijs te maken.

De meeste Koi dealers ontvangen namelijk in november en december nieuwe Koi uit Japan…. Wat betekend dat ze ruimte nodig hebben en “oude voorraad” Koi goedkoper weg doen.

koi_kopen_koi_selecteren

Waar Koi Kopen ?

Koi Kopen kun je eigenlijk bij 3 verschillende handelaren:

– Tuincentra

– Koi dealers

– Hobby kwekers

De meest tuincentra zijn echter niet aan te raden. Niet alleen zijn de Koi vaak van mindere kwaliteit, ook de expertise op het gebied van Koi is vaak niet of minder aanwezig. Koi is een vijvervis waar enige expertise gewenst is. Zomaar verkopen om de verkoop werkt niet.

Dan blijven de Koi dealers en hobby kwekers over. In Nederland zijn er kleine hobby kwekers, thuis koi dealers en enkele grotere dealers.

Allereerst is het verstandig om ervaringen van andere met de betreffende Koi dealer of kweker op te zoeken. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om altijd zelf op te blijven letten.

Dit zijn enkele zaken om op te letten bij koi kopen via de koi dealer:

 1. Het is enorm belangrijk dat het vijverwater bij de Koi dealer schoon is. Loop dus hard weg als het water troebel is of als er van alles in drijft.
 2. Gebruik je neus, en let op de geur bij de vijvers. Belangrijk is dat het te “vissig” ruikt, dit kan duiden op zieke of dode vissen.
 3. Kijk naar het uiterlijk en gedrag van alle aanwezige koi (in plaats van enkel de koi die je wilt kopen). Als veel vissen er slecht uit zien en vreemd gedrag vertonen is het beter om deze Koi handelaar over te slaan. Koi zijn over het algemeen wel enthousiast als ze mensen zien en gaan meteen over op het schooien naar voer. Blijft alles onderin liggen , zonderen koi zich af, zien de koi er bleek uit of hebben ze beschadigingen en wonden. Zoek vooral verder.
 4. Let op hoe de verkoper met zijn Koi omgaat. Pakt hij bijvoorbeeld een Koi zo met zijn blote handen uit de vijver ? Dan is de kans groot dat de verkoper niet veel verstand heeft van Koi en hoe je hier mee om moet gaan. Liggen er op elke bak apart een schepnet en/of sok?
 5. Vraag de verkoper of er actief op KHV getest wordt en hoe de quarantaine periode verlopen is.

Koi via marktplaats of particulier

Ja ik weet het , het is verleidelijk om via marktplaats te kopen. Lekker goedkoop. En veel voor weinig. Hele complete vijvers wegens stoppen van de hobby.

Een groot risico is bij deze aankopen: de Gezondheid. Hebben de vissen parasieten, bacteriële problemen. etc. etc.

Vraag bij particuliere aankopen net even iets verder en geef uw ogen de kost. Hoe is de staat van de vijver, word er nog goed gefilterd en onderhouden? Hoe reageren de koi en bekijk goed hun uiterlijk. Zijn de karpers in goede gezondheid, is de verhouding ok?

Probeer de herkomst te achterhalen en bekijk zeker de complete vijver en de aanleg ervan. Dit geeft een beeld of u met een serieuze hobbyist te maken heeft of niet.

Goed genoeg materiaal om even over na te denken schat ik. We hebben ook een deel twee Kopen van Koi maar dit morgen even lezen is tijd genoeg.

Heeft u vragen laat gerust een berichtje achter… succes met de aankoop. Gaaaafffff!!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag