Het eerste dat je moet weten over de Koi Karper, is dat dit eigenlijk niet de juiste benaming is… Met Koi Karper wordt meestal de kleurige kweekvariant van de gewone Karper bedoelt. De officiële benaming van deze vis in het Japans is Nishikigoi (錦鯉) waarin het woord Koi (鯉) reeds zit, het voorvoegsel betekend gekleurde. Koi Karper is dus eigenlijk dubbel (karper karper), maar het zijn vooral puristen die zich eraan storen als Koi Karper i.p.v. Koi of Nishikigoi gebruikt wordt.

Koi Karper

Overigens zijn er veel woorden die we dagelijks gebruiken die eigenlijk dubbel zijn, denk bijvoorbeeld aan Chai Thee (Chai is Hindoestaans voor thee), Sahara Woestijn (Sahara betekend Woestijn in het Arabisch) of LCD Scherm (Liquid Crystal Display). Dus heb ik er persoonlijk geen probleem mee als er Koi karper gebruikt wordt 🙂

Zo… nu we voorkomen hebben dat Koi puristen mijn huis in de fik komen zetten, kunnen we het gaan hebben over de Koi… karper.

Geschiedenis van de Koi karper

De eerste documentatie over Koi die verwant is aan zo als we hem vandaag de dag kennen, komt uit China en Japan in zover terug als de 5e eeuw. Maar het kweken van Koi op kleur begon pas in de 19e eeuw. Japanse rijstboeren hielden Karpers als vis om te eten en begonnen de exemplaren met opvallende kleuren apart te kweken. Zo ontstonden er verschillende kleuren zo als wit en rood en door deze weer met elkaar te kweken zijn de Koi zo als wij deze vandaag de dag kennen ontstaan.

Karpers prent China 1080-1120

Deze prent uit China gemaakt ca 1080-1120 geeft aan dat er reeds vissen waren verwant aan de heden daagse Koi Karpers

In de 20ste eeuw werden er normen gesteld voor verschillende Koi soorten zo als Kohaku (wit met rood). Vergelijkbare normen worden in Japan nog steeds gehanteerd en hier worden de Koi nog steeds op gekweekt. Hoe meer een Koi bij de Japanse standaard (norm) zit, hoe meer deze waard is.

De Koi kwam pas in grote getallen naar Europa naarmate het transport makkelijker werd (door o.a. uitvinding van plastic zakken) en tijdens de jaren 80 werd de hobby voor het eerst echt populair binnen Europa. Ook in Europa zijn tegenwoordig Koi kwekers, maar veel Koi liefhebbers kiezen toch voor Koi Karpers uit Japan, omdat de kwaliteit van deze Koi beter is door een strengere selectie procedure tijdens het kweken.

Koi soorten

Als je al eens overwogen hebt om met Koi Karpers te beginnen zal het je al snel opgevallen zijn dat er heel veel verschillende soorten patronen Koi vissen zijn. Daarom is het handig dat de Japanners al deze soorten namen gegeven hebben, zo is het makkelijker zoeken naar de gewenste Koi.

De drie populairste soorten Koi zijn: de Kohaku heeft een wit lichaam met opvallende rode vlekken, hiervan zul je in bijna elke Koivijver wel een exemplaar aantreffen.

Kohaku Koi

Kohaku

De Sanke heeft net als de Kohaku een wit lichaam maar dan met rood en daarnaast ook zwarte vlekken op het lichaam.

Sanke Koi

Sanke

En de Showa die een zeer donkere tint zwart als basis kleur heeft en daaroverheen een patroon van wit en rood.

Showa Koi soort

Showa

Deze drie soorten worden samen de “Gosanke” genoemd, wat neerkomt op de grote drie soorten en zijn zowel in Japan als Europa zeer gelief en vallen ook altijd in de prijzen bij Koi shows.

Onder deze drie soorten vallen ook weer “sub” soorten Koi te benoemen en naast de Gosanke zijn er nog veel andere variëteiten Koi. Op deze pagina lees je meer over de Koi soorten.

Koi karper houden

Het houden van een Koi karper is een stuk complexer als een paar goudvissen in een vijver. Bij het houden van Koi komt meer te kijken, dit komt onder andere doordat hun gezondheid achteruit gaat als ze stress ervaren. Stress bij Koi kan onder andere door een slechte biochemische samenstelling van het water veroorzaakt worden, of bijvoorbeeld te veel of te weinig of onregelmatig voeren.

Belangrijk voor de kwaliteit van het water is dus voldoende filtratie, echter is dit ook complexer met Koi vissen in de vijver, omdat de Koi karper niet goed samengaat met waterplanten. Een mogelijke oplossing is een geïsoleerd stuk vijver met waterplanten gebruiken voor filtratie.

Veel Koi houders kiezen voor een filtratie systeem met bijvoorbeeld een biologisch filter met bacteriën. Daarnaast kan ook bij een Koivijver zonder al te veel schaduw een UV filter nodig zijn om alg tegen te gaan, er moet dus ook rekening gehouden worden met extra stroom verbruik van de pompen en filters. Afhankelijk van de grootte van de vijver kan dit een fors bedrag zijn.

Overigens hebben Koi karpers de ruimte nodig, waardoor veel Koi vijvers vrij diep zijn (minimaal 1 meter, maar vaak wordt zelfs 2 meter aangehouden).

Koi karpers houden

Koi voeren

Doordat de Koi karper geen maag heeft maar een maagdarmkanaal, komt het voeren van de Koi ook nauw, immers zal er bij te veel voeren voer in het water achter blijven en dit maakt het water vies. Het is daarom belangrijk de Koi regelmatig kleinere porties voer te geven, als je dit niet zelf kunt doen heb je hier ook machines voor die automatisch voer geven.

Koi karper anatomie

Wat voor veel hobbyisten belonend is, is dat de Koi de persoon die hun voert begint te herkennen en naar je toe komen zwemmen als je de vijver nadert. Je kunt de vissen zelfs leren om uit je hand te eten!

De Koi karper is een koud water vis, maar voelt zich het beste en zal groeien bij een watertemperatuur tussen de 15 en 25 graden. De hoeveelheid voer zal door het jaar heen aangepast worden aan de temperatuur. Op deze pagina lees je meer over de hoeveelheden Koi voer bij verschillende temperaturen.

In de winter als de watertemperatuur koud is (onder de 10 graden) zal de koi zijn stofwisseling helemaal stoppen en hoeft dan ook niet meer gevoerd te worden.

Koi Ziekte

Door dat de stofwisseling stil komt te staan zal ook het immuun systeem van de Koi verzwakken, wat hem gevoeliger maakt voor ziektes als parasieten en bacteriën, met name in het voorjaar als het biologisch filter na de winter weer op gang moet komen is het opletten geblazen. Daarom is het als Koi hobbyist ook belangrijk symptomen van Koi ziekte te herkennen en eventueel op tijd de nodige maatregelen te nemen.

Wat veel Koi houders wel doen, is extra vitamines en mineralen voeren in de vorm van bijvoorbeeld fruit om zo het immuunsysteem aan te sterken en de vissen zo minder vatbaar te maken.

Levensduur Koi karper

Wat veel mensen verrast is dat de Koi vaak zo tussen de 50 en 70 jaar oud kan worden. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen bij Koi die zeer goed verzorgd worden, maar 20 tot 30 jaar is wel waar je zeker op kunt rekenen. De oudste Koi werd zelfs meer dan 200 jaar oud!

Dit zorgt dus wel voor een extra verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de Koi, je moet bereid zijn om voor de Koi gedurende hun levensduur te zorgen. Soms betekend dit dat de Koi ouder dan eigenaar kan worden.

Aangezien verhuizen ook stress voor de Koi op zal leveren, is het het beste om Koi te nemen als je zeker weet ze voor lange tijd op een plek te kunnen houden.

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in wat een Koi / Koi karper is en wat er zo al komt te kijken bij deze hobby!

Als je dit artikel nuttig hebt gevonden, laat dan hieronder even een reactie achter en vergeet niet dit bericht via de sociale media (Facebook, Twitter enzo) te delen met je vrienden 🙂