Japan voorjaar

Koi in het voorjaar

Japan voorjaar

NOG ENKELE VOORJAARSTIPS:

In de lente wordt het afdekmateriaal van de vijver gehaald en vijver en filters worden grondig bekeken. Maar kijken is niet genoeg. Het is nu de tijd om alles eens grondig onder handen te nemen.

Controleer of het filtersysteem en de vijver niet vervuild zijn en moeten gereinigd worden. Zijn er geen lekken in leidingen door de vries? Ook de wanden van de vijver goed bekijken. Velen zullen verrast zijn te zien dat tijdens de winter de draadalg toch is blijven doorgroeien en willen dit snel oplossen. Al deze zaken moeten eerst even gedaan worden voor het echte koi-seizoen kan beginnen en we terug volop van onze mooie hobby kunnen genieten.

De Koi moeten op conditie en beschadigingen gecontroleerd worden. Ze hebben tijdens de winter veel van hun reserves verbruikt en zijn nu het meest kwetsbaar. Koi sterven meestal niet in de winter, maar in de lente als de natuur weer op gang komt en ze door verzwakking meer vatbaar zijn voor bacteriële en parasitaire aanvallen.

In maart en april zijn onze Koi nog vrij traag. Parasieten zijn veel sneller actief en gaan op zoek naar een gastheer. Observeer je Koi dus goed. Gaan ze springen, schuren of in een hoek hangen, zorg dan dat je snel een anti-parasitair kuurtje geeft. Liefst ook een antiwormmiddel tegen kieuw- en huidwormen. Vele hobbyisten doen dit gewoon preventief in de lente. Wie over een microscoop beschikt heeft de mogelijkheid om eerst een uitstrijkje te maken. Zo ziet men welke specifieke parasieten de Koi belagen en kan men gericht behandelen. Na de antiparasitaire kuur is het noodzakelijk om de bacteriecultuur in je biologische filter bij te sturen met een goed bacterie-concentraat, dat de nitrificatie cyclus terug op gang zal brengen.

Weldra zullen we onze Koi terug gaan voederen. Niet te vlug beginnen! Wacht tot het water de 10 graden bereikt heeft en gebruik dan alleen voeders die voor lage temperaturen geschikt zijn, zoals bv ons MIHARA ALL SEASON voeder of een speciaal wheatgerm voeder. Voeg er gedurende een aantal weken een weinig van onze Koi Super Health en/of Koi Multi-Vitamines aan toe. Zo bouwen de vissen op korte tijd terug weerstand op en komen snel terug op krachten.

De lampen in je UV-filter gaan doorgaans negen maanden mee. Het is dan ook noodzakelijk dat we in maart of april de lampen vervangen. Ze zullen je vijver dan weer het hele jaar helder houden. Wie dit vergeet zal merken dat het vijverwater snel groen wordt. Ook het kwartsglas zuiver maken of vervangen kan noodzakelijk zijn om helder water te krijgen.

Onze NKG antiparasitaire kuur, NKG antiworm kuur tegen kieuw- en huidwormen en het NKG antidraadalgmiddel zijn volop in voorraad. Ook het NKG Super Health en Koi Multi-Vitaminen om de Koi snel in conditie te brengen. Filterbacteriën en speciale bacteriën voor het verwijderen van slib en biologisch afval. UV vervanglampen in alle maten. Speciale lentevoeders en vele Koi verzorgingsproducten. We hebben dit allemaal voor u klaar staan, tezamen met al de goede raad die op dat moment nodig is. Zo zullen je voorbereidingen goed verlopen en zal je snel van eventuele zorgen en problemen verlost worden.

Het rest ons enkel nu nog om iedereen een lang en warm Koiseizoen toe te wensen, zonder problemen.

NKG

 

DELTA PET CARE BVBA / NIPPON KOI GARDEN

Kapelstraat 45 – 2960 Brecht – België

Tel: +32.3/313.69.76 – Fax: +32.3/313.69.77

www.deltapetcare.be / www.nipponkoigarden.com

info@deltapetcare.be / info@nipponkoigarden.com

Openingsuren: Ma-di-vrij-zat: 10 u – 12 u / 12.30 u – 18 u

Zon- en feestdagen: 9 u – 14 u / woe-do: gesloten

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Deze post heeft een reactie

  1. luwe

    zeer leerzaam en de vissen hebben er baat bij

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag