Koi die flitsen en schuren ?

Schuren en flitsen bij Koi

Als een of meerdere Koi in jouw vijver zich abnormaal gedragen in de vorm van flitsen of schuren langs de zijkant van de vijver.. zul je je afvragen wat er aan de hand is.

In dit artikel antwoord op wat er precies aan de hand is, wanneer je je zorgen moet maken en hoe je het op kunt lossen.

Koi die flitsen en schuren ?

Laten we allereerst even definiëren wat we bedoelen met het flitsen en schuren van Koi. Met flitsen wordt het snel heen en weer schieten van de Koi bedoeld, dus bijvoorbeeld snel naar de bodem flitsen en weer terug om hoog en zelfs ook springen. Het schuren van de Koi is met name tegen de zijkant of tegen rotsen als je deze in de Koivijver hebt.

Waarom flitsen en schuren de Koi ?

Het flitsen en schuren van de Koi is niet een vorm van spelen. Het flitsen en schuren komt eigenlijk voort uit een vorm van jeuk die de Koi ervaart. Deze jeuk wordt veroorzaakt door parasieten die op de huid zitten en door te schuren of snel heen en weer te bewegen of zelfs te springen probeert de Koi van de jeuk / parasieten af te komen.

Wanneer je de Koi zomaar een enkele keer ziet flitsen of schuren dan hoef je je niet druk te maken maar als je dit dagelijks terug gaat zien is het belangrijk om actie te ondernemen. Een goede indicator is als de Koi schubben kwijt raakt door het schuren.. dan is het zaak om op onderzoek te gaan naar de oorzaak.

Als je de onderliggende problemen van het schuren / flitsen niet aanpakt dan zal de Koi zelfs zijn slijmhuid kwijt raakt, waardoor hij vervolgens ook gevoeliger wordt voor bacteriën en de gezondheid van de Koi snel achteruit kan gaan.

Behandelen van de Koi

Als je de Parasieten met het blote oog kunt zien dan heeft de Koi waarschijnlijk last van luizen of ankerworm en moet er een passende behandeling worden toegepast.

Als je de parasiet niet kan zien dan is het zaak een afstrijk te maken en deze onder de microscoop te bekijken om te bepalen met wat voor parasieten je te maken hebt en hoe je deze kunt bestrijden.

Andere oorzaken

Als de oorzaak van het schuren en flitsen bij de Koi niet gerelateerd is aan parasieten dan is het zaak de waterwaardes na te kijken.

Bekijk het pH en Ammonia, en ook zeker in België (maar ook in Nederland) de waarde van het Chloor in het water, als er te veel chloor in het water van de Koivijver zit kan dit flitsen en springen van de Koi veroorzaken.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Deze post heeft 4 reacties

  1. Niek van venrooij

    goede tip
    Hier heb ik toevallig ook last van bij mijn koi’s

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..