koiziekte-wondbehandeling

In 14 stappen Wondbehandeling bij Koi

Wondbehandeling bij Koi

Wondbehandeling:
Onder wondbehandeling verstaan wij de verzorging van een wond waarbij de oorzaak van de wond wordt aangepakt en een herinfectie voorkomen dient te worden. Oorzaken van een wonden kunnen zijn bv het beschadigen door flitsen, springen of schuren. Koi met parasitaire aandoening hebben last, jeuk en schuren dan langs objecten om zo van de last af te komen. Dit veroorzaakt beschadigde schubben of huid. Paaiende koi kijken ook niet nauw en schieten lomp door de vijver, met kans op beschadiging.

Zelf wel eens een koi buiten de vijver gevonden? Vrijwillig gesprongen of onder aanval geweest door de reiger? Uiteindelijk komt het er op neer dat als er eenmaal beschadigingen op de huid, vinnen e.d. zijn de kans op infectie groot is en slechte bacteriën zo toe kunnen slaan.

Secondaire aandoening.

costia parasiet koi

Bacteriële infecties zijn daarom ook altijd een secondaire aandoening. Dat houd in, voor dat een wond zichtbaar word, er altijd al een primair probleem afgespeeld heeft. Ga ook altijd bij constatering van een wond, of bacteriële infectie, zoeken naar wat daarvan de oorzaak is geweest en neutraliseer sowieso dat eerste probleem.

Primaire problemen kunnen zijn; slechte waterwaardes, stress door nieuwe vis, parasieten, niet opgestarte filter in de lente, etc. etc.

14 stappen in de wondbehandeling.

Voor de wondbehandeling bij koi heeft men de volgende spullen nodig: 
-Verdovingsvloeistof, om de koi rustig en kalm te maken. Zo kunt u rustig aan de slag dadelijk zonder veel gespartel en stress van de vis.
-Wattenstokjes, die gebruikt gaan worden voor het schoonmaken van de wond.
– Desinfecterende vloeistof (alcohol 70% of waterstofperoxide), voor schoonmaken en desinfecteren van de wonden, ontstoken schubben e.d.
– Een wondbehandelings sealer zoals bv (propolus tinctuur, woundseal, woundrepair ), wat dient als een soort pleister met vaak verzorgende ingrediënten voor snel herstel.
Verder makkelijk twee grote handdoeken, twee plastic zakken of beter nog een karpermat, steriele handschoenen of antibacteriële  zeep 

wondbehandeling-behandelmat-koi

Voorbereiding van een goede wondbehandeling

Een goede wondbehandeling bestaat uit de volgende onderdelen: 

1.Zet alle spullen klaar die u nodig hebt. Dit voorkomt stress voor u zelf tijdens de behandeling. 

2.Maak een verdovingsbad klaar volgens de voorschriften en laat dit 20 minuten inwerken. Dit maakt de behandeling makkelijker en de verdoving werkt beter als de vis pas na 20 minuten in dit bad wordt geplaatst. 

3.Maak beide handdoeken nat en leg die naast de verdovingsbak. Vouw een handdoek dubbel. Dit kan ook met de plasticzakken gebeuren, het voordeel hiervan is dat de vis veel minder slijm verliest. Helemaal goed is een speciale karpermat, hier kan de koi rustig liggen op een zachte ondergrond.

4.Vang de te behandelen vis uit de vijver met een geschikt Koi net waarna hij met een handlingnet/Koisok dat voor Koi bestemd is in de verdoving gezet wordt. 

5.Breng de vis vanuit de vijver over naar het verdovingsbad met behulp van een vangsok. Vanaf dit moment dient er iemand in de buurt te blijven van het verdovingsbad. 

6.Indien u steriele handschoenen hebt dient u die nu aan te doen. De handschoenen hebben bepaalde redenen, namelijk u beschermt u zelf tegen bacteriën die op de vis voorkomen en die een gevaar kunnen vormen voor de mens en uit onze ervaring is gebleken dat vissen die veel in handen komen veel slijm verliezen. Dit is met handschoenen niet het geval. Maakt u de handen met aangetrokken handschoenen wel eerst even nat voordat u de vis aanraakt. 

7.Als de vis vergenoeg verdoofd is, dit kunt u zien door de vis op zijn zij te duwen en als hij vervolgens niet meer overeind probeert te zwemmen en zijn kieuwen nog wel bewegen maar rustiger dan normaal, dan kunt u de vis uit de verdovingsbak halen en op zijn zij op de dubbelgevouwen handdoek leggen. 

8.Leg vervolgens de andere handdoek op zijn bovenzijde en zorg ervoor dat zijn bovenliggend oog afgedekt is. Hierdoor blijft de vis langer stilliggen indien de verdoving al uitwerkt. 

9.Leg nu het gebied rond de wond vrij. 

10.Pak de desinfecterende vloeistof en wrijf deze in en rond de wond krachtig uit (niet aaien dus!!). Verwijder losse, of kapotte schubben. Gebruik bij voorkeur bij het schoonmaken van de wonden wattenstaafjes. Deze worden gedompeld in waterstofperoxide en hierna wordt de wond grondig schoongemaakt. Ook de schubben rond de wond moeten zorgvuldig schoongemaakt worden.

Dit betekent dat men met de wattenstaafjes onder elke omliggende schub waar men met het wattenstaafje onder kan komen men dit ook zeker en grondig moet doen. Pas als men duidelijk ziet dat er minder vuil van de wond en onder de schubben uitkomt kan men spreken van een goede wondbehandeling. Bedenk altijd: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dompel nooit twee maal dezelfde kant van het wattenstaafje, maar draai hem eenvoudig om en gebruik de nieuwe schone kant. 

11.Wrijf met een vinger het wondgebied schoon, dep vervolgens met een watje of wattenstaafje met daaraan wat desinfecterende vloeistof de wond af. 

12.Spray nu op de wond een van de bovengenoemde verzorgingsvloeistoffen. 

13.Wacht nog enkele seconden zodat de verzorgingsvloeistof kan inwerken en plaats vervolgens de vis terug in de vijver. De vis dient nu nog steeds in de gaten gehouden te worden of hij weer goed bijkomt. 

14.Indien de vis erg lang in het verdovingsbad heeft gezeten kan men de vis proberen te helpen bijkomen door hem voor de waterinlaat te houden. 

Nu nog enkele belangrijke tips:
Plaats nooit meerdere vissen in de verdovingsbak, aangezien de vissen verschillend verdoofd kunnen zijn. Verlies de verdoofde vis nooit uit het oog. 
Indien de wonden erg groot zijn raadpleeg dan een deskundige omtrent antibiotica toediening. 

Meer informatie over ziektes o.a. Koi ziektes & Stress, Koi ziektes voorkomen of in de categorie koi ziektes vind u alle artikelen.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie