Een vraag die door veel beginnende Koi hobbyisten gevraagd wordt is:

“Hoeveel Koi kunnen er in mijn vijver ?”

Natuurlijk is het lastig om deze vraag te beantwoorden, omdat elke vijver anders is en het naast o.a. de filtratie van de vijver en andere factoren het ook de vraag is of je echt zit te wachten op het maximale aantal Koi in je vijver ?

In onderstaande video geeft Stefan van Arts&Ants zijn video op het aantal Koi in een vijver en geeft aan wat de stelregel is:

Hoeveel Koi WIL je in de vijver ?

Een betere vraag om te stellen is:

Hoeveel Koi wil ik in mijn vijver ?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om Koi te houden, misschien wil jij een show winnaar in je vijver hebben maar misschien wil je ook kleine Koi groot laten groeien in de vijver of juist een aantal Koi om rustig naar te kijken en toe voeren…

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is: hoe meer Koi, hoe meer werk. Je zult immers meer moeten voeren, het filter vaker moeten reinigen en daarnaast verhoogt ook de kans op een zieke Koi naarmate je meer Koi in de vijver hebt.

Hoeveel Koi in een vijver ?

Hoeveelheid Koi en het filter

Als je voor jezelf nagegaan bent hoeveel Koi je daadwerkelijk zou willen hebben in de vijver, is het vervolgens de vraag of het filter deze hoeveelheid ook aan kan.

De stelregel 70cm per kuub gaat namelijk voor de meeste vijvers niet op, simpelweg omdat het filter dit niet aan zou kunnen.

Als je van plan bent om een hoge concentratie Koi aan te houden in de vijver is het zaak om te zorgen voor voldoende filtratie. De aangegeven liters water die een filter zegt te kunnen filteren kun je beter halveren als je veel Koi hebt, omdat het filter harder moet gaan werken per liter.

Als je meer Koi toe voegt aan de vijver is het met name belangrijk de ammonia waarde in de gaten te blijven houden, als deze hoger wordt en blijft met het introduceren van nieuwe vissen dan heeft het filter niet voldoende capaciteit.

De filtratie van het water wordt mede bepaald door de circulatie van het water, als er bepaalde plekken zijn waarbij het water niet goed circuleert dan zal dit dus ook minder gefilterd worden en dat zal tot problemen leiden als je meer Koi hebt.

Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van bottom drains in plaats van skimmers en te zorgen voor voldoende beluchting.

Lees ook dit artikel over zuurstof in de Koivijver om te lezen wat er gebeurd met het zuurstofniveau als je meer Koi toevoegt.

Koi voer en aantal vissen in de vijver

Ook het Koi voer heeft effect op de hoeveelheid vissen die je in de vijver kunt houden.

Allereerst is de hoeveelheid voer die je geeft van belang, aangezien dit een effect heeft op hoeveel het filter te verwerken krijgt. Een optie is om bij meer Koi, iets minder per Koi te gaan voeren om zo het filter te ontlasten.

Een andere optie is om te kijken naar de kwaliteit van het Koi Voer, van goedkoper voer heb je in de regel namelijk meer nodig. Dit komt omdat er in goedkoop Koi voer minder van de essentiële voedingstoffen die Koi’s nodig hebben zitten en meer vulstoffen.

Van een betere kwaliteit Koi voer zul je dus minder nodig hebben en zul je dus meer vissen kunnen houden in verhouding tot de grote van het filter.

Zo… ik hoop dat dit artikel je een heeft laten zien dat het aantal Koi in de vijver niet een kwestie van een stelregel is, maar je ook naar je persoonlijke voorkeur en andere factoren moet kijken 🙂

Laat hieronder even weten hoeveel Koi je in jou Koivijver hebt en hoe groot deze vijver is.

11 thoughts on “Hoeveel Koi in een vijver ?

 • Richard

  Vijver 14 m3 met 5 meerkamerfilter en vortex (voor koivijver 40.000 liter)
  Er zwemt 7 grote (50-70 cm) en 2 jonge nisai (35-40 cm) erin..
  Ik heb 7 vaste koi voor mezelf en andere 2 koi om 2 jaar of 3 vervangen omdat ik ontwikkeling erg leuk vind..

 • Jules

  Edwin bonnema, 8 x 2 m?

  Dan is je vijver maar 60 cm diep als je een volume hebt van 5m³.
  Geeft dit geen problemen in de winter of leg jij je vijver dicht of verwarm je hem?

 • Edwin Bonnema

  Ik heb 5 koi in mijn vijver van 5 m3 (4 bij 2 mtr) en een natuurlijk filter. Het water is kraal helder. ?

 • hans

  hai ik heb een vijver van 4m bij 2 meter en 130 diep en heb er al 3 jaar 9 inzwemmen

  en heb een 5 kamerfilter met fortex en een 10.000 literpomp inleggen en een uv 55watt proclear tussen, en een plantenfilter van 500 liter met irissen en zuurstof planten enz mvg

 • Bart

  Zelf 18 koi op een 15000l tuinvijver met een groot 3 kamerfilter met zeef. De koi laat ik opgroeien en de mooiste hou ik uiteindelijk

 • dinie

  bij mij zijn het 2 vijvers (verbonden). grote vijver van 38m3 waarin 19 grote kois (50+) en 12 kleinere. Kleine vijver is 10m3 waarin 18 kleine(10/20cm) kois zwemmen. In de
  kleine vijver bevinden zich ook veel planten en een klein apart filter als extra filter.
  Een groot 6kamer filter onderhoud het hele systeem.

 • Hos

  Sinds kort 14 KOI’s op 32 m3 (drie weken terug er twee kleintjes bij gekocht). Misschien komt er nog eens eenje bij maar voorlopig vind ik het prima zo. Eerst maar eens kijken hoe alles nu gaat / blijft draaien.

 • luwe

  bedankt

 • Bas

  Ik hou 9 Koi op 7m3
  De koi word klein gekocht erg leuk om ze te zien ontwikkelen. De toppers blijven. De overige worden vervangen Door kleintjes

 • dinie

  dat is weer een nuttige en leerzame tip. Om problemen te voorkomen en het wat makkelijker te houden ga ik zelf uit van 1 vis per kuub. Ze zijn niet allemaal 60 of 70 cm en dan gaat het eigenlijk heel makkelijk , ook als het filter net is schoon gemaakt is of bij warmte het zuurstof gehalte in het water.
  Ik vind de video en tips die je maak super leerzaam en is een goede ondersteuning voor elke koi liefhebber!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar