Hoeveel Koi in een vijver ?

11 reacties

Een vraag die door veel beginnende Koi hobbyisten gevraagd wordt is:

“Hoeveel Koi kunnen er in mijn vijver ?”

Natuurlijk is het lastig om deze vraag te beantwoorden, omdat elke vijver anders is en het naast o.a. de filtratie van de vijver en andere factoren het ook de vraag is of je echt zit te wachten op het maximale aantal Koi in je vijver ?

Hoeveel Koi in een vijver ?

In onderstaande video geeft Stefan van Arts&Ants zijn video op het aantal Koi in een vijver en geeft aan wat de stelregel is:

Hoeveel Koi WIL je in de vijver ?

Een betere vraag om te stellen is:

Hoeveel Koi wil ik in mijn vijver ?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om Koi te houden, misschien wil jij een show winnaar in je vijver hebben maar misschien wil je ook kleine Koi groot laten groeien in de vijver of juist een aantal Koi om rustig naar te kijken en toe voeren…

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is: hoe meer Koi, hoe meer werk. Je zult immers meer moeten voeren, het filter vaker moeten reinigen en daarnaast verhoogt ook de kans op een zieke Koi naarmate je meer Koi in de vijver hebt.

Hoeveelheid Koi en het filter

Als je voor jezelf nagegaan bent hoeveel Koi je daadwerkelijk zou willen hebben in de vijver, is het vervolgens de vraag of het filter deze hoeveelheid ook aan kan.

De stelregel 70cm per kuub gaat namelijk voor de meeste vijvers niet op, simpelweg omdat het filter dit niet aan zou kunnen.

Als je van plan bent om een hoge concentratie Koi aan te houden in de vijver is het zaak om te zorgen voor voldoende filtratie. De aangegeven liters water die een filter zegt te kunnen filteren kun je beter halveren als je veel Koi hebt, omdat het filter harder moet gaan werken per liter.

Als je meer Koi toe voegt aan de vijver is het met name belangrijk de ammonia waarde in de gaten te blijven houden, als deze hoger wordt en blijft met het introduceren van nieuwe vissen dan heeft het filter niet voldoende capaciteit.

De filtratie van het water wordt mede bepaald door de circulatie van het water, als er bepaalde plekken zijn waarbij het water niet goed circuleert dan zal dit dus ook minder gefilterd worden en dat zal tot problemen leiden als je meer Koi hebt.

Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van bottom drains in plaats van skimmers en te zorgen voor voldoende beluchting.

Lees ook dit artikel over zuurstof in de Koivijver om te lezen wat er gebeurd met het zuurstofniveau als je meer Koi toevoegt.

Koi voer en aantal vissen in de vijver

Ook het Koi voer heeft effect op de hoeveelheid vissen die je in de vijver kunt houden.

Allereerst is de hoeveelheid voer die je geeft van belang, aangezien dit een effect heeft op hoeveel het filter te verwerken krijgt. Een optie is om bij meer Koi, iets minder per Koi te gaan voeren om zo het filter te ontlasten.

Een andere optie is om te kijken naar de kwaliteit van het Koi Voer, van goedkoper voer heb je in de regel namelijk meer nodig. Dit komt omdat er in goedkoop Koi voer minder van de essentiële voedingstoffen die Koi’s nodig hebben zitten en meer vulstoffen.

Van een betere kwaliteit Koi voer zul je dus minder nodig hebben en zul je dus meer vissen kunnen houden in verhouding tot de grote van het filter.

Zo… ik hoop dat dit artikel je een heeft laten zien dat het aantal Koi in de vijver niet een kwestie van een stelregel is, maar je ook naar je persoonlijke voorkeur en andere factoren moet kijken 🙂

Laat hieronder even weten hoeveel Koi je in jou Koivijver hebt en hoe groot deze vijver is.

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

11 Reacties op Hoeveel Koi in een vijver ?