kwaliteit in koi -Male vs Female

Geslacht bepalen van Koi (mannetje of vrouwtje ?)

Er zijn verschillende reden waarom je het geslacht van je Koi zou willen weten, het is allereerst natuurlijk handig bij het kweken van Koi maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon nieuwsgierig bent of dat je de Koi een naam wilt geven.

Helaas is het niet zo dat ze met een roze of blauw strikje geboren worden en is het dus zaak om als Koi hobbyisten te bepalen of het om een mannetje of vrouwtje gaat.

geslacht bepalen koi niet makkelijk...
Het geslacht bepalen van een koi is niet zo makkelijk…

Bij jonge Koi is dit overigens lastiger te zien als bij volwassen Koi, maar in dit artikel ga je leren welke eigenschappen het geslacht van de Koi duidelijk maken.

Lichaamseigenschappen van Koi mannetjes en vrouwtjes

Bij volwassen Koi is het meest opvallende verschil dat de mannetjes slanker, kleiner en meer torpedovormig zijn. Waar de volwassen Koi vrouwtjes groter, voller en breder zijn.

Voor deze verschillen bestaan 2 redenen: de vrouwtjes zijn wat groter en breder omdat ze tijdens het paai seizoen kuit bij zich dragen en dit meer ruimte in beslag neemt als het zaad dat de mannetjes bij zich dragen.

Daarnaast worden voor het kweken met name grote Koi gebruikt, maar omdat de vrouwtjes die voor het kweken gebruikt worden vaak veel geld waard zijn worden er ten opzichte van het vrouwtje kleinere mannen gebruikt om deze te bevruchten (anders zou tijdens het paaien het vrouwtje gewond kunnen raken).

Hierdoor geven ze deze genen weer door en blijven de mannetjes kleiner.

Vaak zijn prijswinnaars bij Koi shows vrouwtjes, doordat de jury prijs stelt op een groter, voller uiterlijk.

Een fysiek verschil dat al eerder te zien is, is de vorm van de borst vinnen. Vrouwtjes hebben meer ronde en iets grotere borstvinnen dan de mannetjes. Meer over vinnen

vinnen van vrouwtjes koi

De mannetjes hebben meer gepunte en wat kleinere borstvinnen hebben die wat meer kleur hebben / minder doorzichtig zijn.

mannetjes koi vinnen

Een ander uiterlijk kenmerk dat bij mannetjes en vrouwtjes verschillend is, is hun aars. Deze opening is bij vrouwtjes meer rond en roze als bij de mannetjes:

koi aars

Geslacht bepalen van Koi door gedrag

Ook in het gedrag van Koi zie je verschillen tussen de mannetjes en vrouwtjes.

Mannetjes Koi gedragen zich met name in een groep met andere mannetjes vaak sneller en energieker dan vrouwtjes, ze nemen scherpe bochten met veel snelheid.

Daarnaast zijn mannetjes ook van nature schichtiger en lijken wantrouwend te zijn richting vrouwtjes. Voor dit gedrag is niet direct een verklaring maar het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat meerdere mannetjes 1 vrouwtje kunnen bevruchten terwijl de mannetjes onderling moeten concurreren.

Ook bij het voeren zie je dit terug, de vrouwtjes zijn wat agressiever en gaan direct eten, terwijl de mannetjes wat achter blijven en meer rond zwemmen tijdens het voeren.

Tijdens het Paaien

In het begin van de zomer begint het paai seizoen weer en dit is de perfect tijd om te kijken welke Koi mannetjes of vrouwtjes zijn.

De mannetjes achtervolgen de vrouwtjes en beginnen tegen ze aan te rijden, waardoor de vrouwtjes op hun beurt kuit gaan schieten die het mannetje vervolgens bevrucht.

——

Dit zijn de belangrijkste kenmerken om het geslacht van een Koi te bepalen, natuurlijk zijn er nog meer maar deze zijn vaak enkel te herkennen door kenners en lastig te communiceren in een artikel op het internet 🙂

Vooral de fysieke kenmerken zijn makkelijk uit je hoofd te leren, en een goede manier om hiermee vertrouwd te raken is door op Koi shows te raden of het een mannetje of vrouwtje is en dit vervolgens controleren!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Deze post heeft 20 reacties

 1. chris

  heb 3 koi s van 50 cm ik denk drie mannen of drie vrouwtjes zie geen verschillende kenmerken die u opgaf !zal er toch een kenner moeten bijhalen ! ze zijn al 15jaar oud en nog nooit paaigedrag gezien

 2. Djames boerlo

  Begrijp het nog steeds niet hoe ik het moet zien in een vijver van 1,78 meter diep.

  Groeten djames.

 3. dominique

  Hallo daar. ik heb 12 koi carpers in een vijver waarvan 2 sneller groter geworden zyn en hebben een bredere buik.. hoe oud ze zijn weet ik niet percies. heb ze gekocht toen z klein waren en nu haast 2 jaar verder. Hoe bepaal ik het geslacht en hoe broed ik? hoe groot moeten de mannetjes zyn om de eitjes te kunnen broeden met hun sperma? graag hoop ik op een reactie van u terug. Bijvoorbaat dank
  groetjes

 4. angelique rollé

  het was een leerrijke uitleg bedankt

 5. Henk Rosema

  Prima artikel. Heb vorig jaar sterfte gehad door kwaadaardige bacterien die gatenziekte veroorzaakten. De remedie voor het water was koi enzym.
  Groet
  Henk

 6. Mees Willy

  Ik vind alles over koi heel interessant. Maar is dit koi handboek ook als gewoon boek te verkrijgen? Grt

 7. Mart van Vught

  Prima aanzet om je hierna verder in de materie te verdiepen.
  Goed artikel.

 8. Norbert

  goed om te weten,in de handel zijn het meestal mannetjes die te koop zijn.

 9. Richard Mulder

  Mooi stukje en helder, dank je!

 10. Niek de Jong

  Leerzaam artikeltje weer!
  Ook van mij de vraag of ik mijn plantenfilter (met airlift) en mijn grote filter (gravity met airlift, 25.000ltr p/u) moet uitzetten.

 11. jan van rijn

  Leuk artikel meer informatie dan gewoonlijk

 12. J.D.Ladru

  Op dit artikel zat ik al jaren te wachten. hartelijk dank ervoor.

 13. Cor

  Geweldige uitleg, voor mij was dit leerzaam. En een grappige cartoon erbij getekend.
  Bedankt!

 14. Arend

  Leerzaam , de berichtjes die ik af en toe van Jeroen krijg.

  Mijn vraag is ook de pomp aan of uit in de winter.

 15. Ed

  Zeer interessant om man/vrouw uit elkaar te houden is soms moeilijk

 16. Klaas Woortman

  Leerzaam artikel en zeker de moeite waard te lezen. Wat ik ook graag zou weten als beginner, wat doe ik met de vijver nu de winter nadert. Alles uit, of hoe gaat het verder. Het Ko boek heb ik gelezen maar daar staat er helaas niets over in.

 17. Klaas Woortman

  Leerzaam artikel en zeker de moeite waard te lezen. Wat ik ook graag zou weten als beginner, wat doe ik met de vijver nu de winter nadert. Alles uit, of hoe gaat het verder

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag