Filters voor de Koivijver – Welk filtersysteem heeft jouw Koivijver ?

Filters voor de Koivijver – Welk filtersysteem heeft jouw Koivijver ?

koivijver filters

Iedere Koi houder wil natuurlijk een zo helder mogelijke vijver om de Koi goed te zijn. En optimale waterwaardes om de Koi gezond en fit te houden.

Hierin speelt het filter van de Koivijver een cruciale rol omdat deze het water filtert van zitbaar afval die het water troebel maken. Maar ook van onzichtbare afvalstoffen als nitraat en nitriet die schadelijk zijn voor de Koi!

Maar heb jij wel het juiste filtersysteem voor jouw Koivijver ?

En weet je welk filter waar precies voor dient ?

Welk filtersysteem voor de Koivijver ?

Waar waterplanten en een mechanisch filtertje al voldoende zijn voor de gemiddelde vijver. Heeft een Koivijver een stuk meer filtratie nodig…

Dit komt mede doordat waterplanten in de meeste Koivijvers geen lang leven gegund zijn, doordat de Koi ze opeten. En daarnaast heeft een Koivijver ook meer filtratie nodig omdat Koi een stuk meer eten dan andere vissen en dus ook meer afval produceren.

De afscheiding van de Koi zorgt er niet alleen voor dat de vijver troebel wordt. Ook wordt de kwaliteit van het water slechter, wat ook weer slecht is voor de Koi zelf.

De functie van het filter in een Koivijver is dus niet alleen het helder maken van het water. Een filter dient ook de waterkwaliteit optimaal te houden voor de vissen.

Met name de ammoniak en nitriet waarde in het water zijn belangrijk om goed te houden. Deze stoffen zijn in hogere concentraties immers erg schadelijk voor de Koi.

Maar welk filtersysteem doet nu precies wat ?

diverse filters voor koivijver

Voorfilter

De naam van dit filter beschrijft eigenlijk al wat het doet. Het filtert het water namelijk voordat het in de overige filters terecht komt.

Het voor-filteren van het water is niet vereist. Maar het kan je een hoop onderhoud schelen doordat het grover vuil uit de overige filters houd. Dit zorgt ervoor dat deze filters beter functioneren en minder vaak gereinigd hoeven te worden.

Mechanisch filter

Een ander filter dat vooral het zichtbare vuil uit het water haalt is een mechanisch filter. Het toepassen van een mechanisch filter kan in de plaats van een voorfilter gedaan worden.

Maar deze kunnen ook in combinatie met elkaar gebruikt worden. Het is in ieder geval aan te raden een van de twee te gebruiken om vervuiling van de opeenvolgende filters te voorkomen.

De meest gebruikte vorm van mechanische filters zijn borstels of matten. Hierbij stroomt het water langs de borstels of matten en blijft het vuil in het filter achter.

koi filter medium / matten
Verschillende soorten matten voor de filters. Grovere matten zijn meer geschikt voor mechanische filtering en fijnere voor biologisch.

De borstes of matten in een mechanisch filter moeten wel regelmatig handmatig schoongemaakt worden.

koivijver filters peter
Dit zijn de filters van Peter uit Hengelo (ov) waarbij hij mechanisch filtert met twee zeven en biologisch met een bead filter.

Biologisch filter

Naast het zichtbare vuil bevinden zich ook veel onzichtbare schadelijke stoffen in het water. Het is voor de waterkwaliteit en dus de gezondheid van de Koi minstens zo belangrijk deze stoffen uit het water te filteren.

In een koivijver zonder planten heb je een biologisch filter nodig om deze schadelijke stoffen uit het water te filteren.

Een biologisch filter bestaat uit een filter medium waar bacteriën zich op kunnen hechten. Deze bacteriën kunnen de schadelijke stoffen uit het water absorberen.

Bij een meerkamer filter bestaat het filtermedium vaak uit Japanse matten waar de bacteriën op kunnen hechten. Door het water (langzamer als bij het mechanische gedeelte) langs de matten te laten stromen filteren de bacteriën de schadelijke stoffen uit het water.

Voor grotere vijvers wordt vaak een biologisch filter in de vorm van een bewegend bed toegepast. Dit is een open bak met daarin in een luchtpomp waardoor het water constant golft / beweegt.

In het bewegend bed zitten filtermedium met bacteriën die de schadelijke stoffen absorberen. Doordat het water bewegend en veel zuurstof bevatten worden de schadelijke stoffen ook nog extra goed afgevoerd.

Beadfilter- Super Bead Video

UV-Filter

Naast bovenstaande noodzakelijke filters is er optioneel nog een UV-Filter dat vooral ter bestrijding van alg in de Koivijver dient.

In dit artikel lees je meer over hoe een UV-Filter het water in de koivijver helder kan maken.

Planten filter

In plaats van de bovenstaande opties is er ook nog de mogelijkheid om Koi wél met planten te combineren met een plantenfilter. Een plantenfilter is een geïsoleerd stuk vijver (waar de Koi niet bij kunnen) waar waterplanten ingehouden worden.

Net als in de natuur zullen de waterplanten de schadelijke stoffen die de Koi afscheiden als voedingsstof gebruiken en omzetten in stikstof. Hierdoor heb je geen biologisch filter nodig. Natuurlijk kan een planten filter wel met een mechanisch filter of UV-filter gecombineerd worden.

plantenfilter koivijver
Plantenfilter boven de Koivijver van Peter uit Bersele (België)

Welk filter kiezen ?

Welk filter het beste is voor jouw Koivijver is afhankelijk van veel verschillende zaken. Zo is bijvoorbeeld de grote van de Koivijver bepalend voor de grote van het filter zodat het water vaak genoeg door het filter gaat.

Maar voor het type filter is niet alleen de grote van de Koivijver bepalend. Vooral het aantal Koi in de vijver / per kuub is een belangrijke factor in het bepalen van de filtratie eisen.

Ook zijn factoren die niet zo voor de hand liggen van belang… Koi zijn namelijk niet de enige bron van afval in de vijver. Organisch afval in de vorm van bladeren of dode waterplanten zijn ook belastend voor het filtersysteem van de Koivijver.

Daarom kan ik in dit artikel niet een kant en klaar antwoord geven op welk filter het beste is voor jouw vijver.

In het hoofdstuk over filters in het Koi Handboek ga ik nog dieper in op de verschillende typen, voor, mechanisch en biologische filters en wanneer je welk type het beste kunt toepassen.

Wil jij jouw koivijver dus kraakhelder krijgen en je Koi super fit houden ? dan is het Koi Handboek een must-have 🙂

Vergeet niet onder dit artikel een reactie achter te laten. En deel ook het artikel via de sociale kanalen (facebook, twitter en google+)

Deze post heeft 10 reacties

 1. Ja leuk om te lezen .
  Ik heb een 20 kuub koi vijver .
  Ik heb een driekamerfilter met voortek, maar heb er best veel werk aan .
  Dus wil ik het nog aanpassen. (Vernieuwen )
  Hoe ben ik nog niet helemaal goed uit .
  Ik denk aan trommelzeeffilter met bewendbed (combi filter )

 2. Beste Jeroen,

  Het enige filter wat op onze koi karpers vijver mee filtert, is een 60 denier panty. Deze werkt als ultra sieve. Het moerasfilter en beekloop doen de rest. In de beekloop zitten 8 kamers waar het water doorstroomt. Vijver is 15m3 . Er wonen 13 grote vissen en wat jongen. Vijver is glashelder. Vroemer draaide de vijver op groot 3 kamerfilter, trickel, en eiwitafschuimer, uv filter. Destijds was de vijver nooit echt helder. Wij hebben gelukkig de ruimte om moeras en beekhoorn te kunnen plaatsen. En het werkt prima.
  Alleen nog maar biologisch?

 3. Hartelijk bedankt voor het artikel. Ik heb een vijver van 24 kub met daarop een zeef, lage druk Beatfilter, VU lamp en een klein plantenfilter. Daar zwemmen 19 Koi’s in en nog een paar goudvissen en 1 steur. Het systeem is goed in balans en het water is kraak helder. Wel heb ik in het losstaande planten filter wel algen, maar deze zijn gemakkelijk te verwijderen. De UV lamp zit in mijn beatfilter, deze zit in de uitstromer gebouwd. Helaas het ik al 2 maal gehad dat mijn substraat in de vijver dreef, daar de buis van plastiek zo verdunt was dat deze scheurde. Ik denk dat het UV licht in de loop van de jaren het plastiek week maakt. Binnenkort ga ik de UV ook in de zeef monteren.
  Dan kan ik het wattage van 40 naar 75 watt verhogen. Ik hoop da we elkaar op deze wijze met tips kunnen helpen. Nog veel plezier met de hobby.

 4. Dit is top zeker als je net begint
  Maar ook voor de gene die van een sier naar koi wil Top

 5. Ik lees jou artikelen graag en gebruik regelmatig de tips.

 6. Hoi Jeroen,

  Is er ooit onderzoek gedaan wat het effect is op koi door het toepassen van de water technieken die ontwikkeld zijn door Viktor Schauberger?
  Hieronder heb ik een link geplaatst waarbij je kunt kijken wat draaiingen in het water doen voor de kwaliteit van het water.

  http://www.kopersporen.nl/andere-producten/waterverbetering/spiraalbuis-100cm-detail.html
  https://www.alivewater.com/
  http://www.cutcat.com/item/About_Grander_Living_Water_Systems/253/pg

  Het is misschien toch de moeite waard om dit eens te overdenken of uit te proberen.

  Met vriendelijke groet,

  Mart

 7. Een leuk en zeer interessant artikel. Ik heb zelf een drie kamers filter met daarvoor een pompbak en achter de drie kamers filter een planten filter in de vorm van 2 halve regen tonnen die het water weer terug de vijver in laat stromen dmv 4 stukjes hol bamboe.

 8. Hoi Jeroen,
  Ik heb mijn koivijver weggedaan. Je kunt mij dus van de verzendlijst afhalen.
  Het artikel was trouwens interessant.

 9. Best Jeroen ik ben goed voorzien van filtering. Ik heb en 25 kub vijver. met en zeef en bead filter 60 en heb er pas nog en trickel filter voor en 25 kub vijver bij tussen gezet. dus mijn water gaat eerst door de zeef dan door de bead filter en dan door de trickel filter mijn water is helder als gas

Geef een reactie

Filters

Mechanisch
Skimmers

Biologisch

[subpageindex]

Geef een reactie

Sluit Menu
Close Panel