Filters voor de Koivijver – Welk filtersysteem heeft jouw Koivijver ?

10 reacties

koivijver filters

Iedere Koi houder wil natuurlijk een zo helder mogelijke vijver om de Koi goed te zijn. En optimale waterwaardes om de Koi gezond en fit te houden.

Hierin speelt het filter van de Koivijver een cruciale rol omdat deze het water filtert van zitbaar afval die het water troebel maken. Maar ook van onzichtbare afvalstoffen als nitraat en nitriet die schadelijk zijn voor de Koi!

Maar heb jij wel het juiste filtersysteem voor jouw Koivijver ?

En weet je welk filter waar precies voor dient ?

Welk filtersysteem voor de Koivijver ?

Waar waterplanten en een mechanisch filtertje al voldoende zijn voor de gemiddelde vijver. Heeft een Koivijver een stuk meer filtratie nodig…

Dit komt mede doordat waterplanten in de meeste Koivijvers geen lang leven gegund zijn, doordat de Koi ze opeten. En daarnaast heeft een Koivijver ook meer filtratie nodig omdat Koi een stuk meer eten dan andere vissen en dus ook meer afval produceren.

De afscheiding van de Koi zorgt er niet alleen voor dat de vijver troebel wordt. Ook wordt de kwaliteit van het water slechter, wat ook weer slecht is voor de Koi zelf.

De functie van het filter in een Koivijver is dus niet alleen het helder maken van het water. Een filter dient ook de waterkwaliteit optimaal te houden voor de vissen.

Met name de ammoniak en nitriet waarde in het water zijn belangrijk om goed te houden. Deze stoffen zijn in hogere concentraties immers erg schadelijk voor de Koi.

Maar welk filtersysteem doet nu precies wat ?

diverse filters voor koivijver

Voorfilter

De naam van dit filter beschrijft eigenlijk al wat het doet. Het filtert het water namelijk voordat het in de overige filters terecht komt.

Het voor-filteren van het water is niet vereist. Maar het kan je een hoop onderhoud schelen doordat het grover vuil uit de overige filters houd. Dit zorgt ervoor dat deze filters beter functioneren en minder vaak gereinigd hoeven te worden.

Mechanisch filter

Een ander filter dat vooral het zichtbare vuil uit het water haalt is een mechanisch filter. Het toepassen van een mechanisch filter kan in de plaats van een voorfilter gedaan worden.

Maar deze kunnen ook in combinatie met elkaar gebruikt worden. Het is in ieder geval aan te raden een van de twee te gebruiken om vervuiling van de opeenvolgende filters te voorkomen.

De meest gebruikte vorm van mechanische filters zijn borstels of matten. Hierbij stroomt het water langs de borstels of matten en blijft het vuil in het filter achter.

koi filter medium / matten

Verschillende soorten matten voor de filters. Grovere matten zijn meer geschikt voor mechanische filtering en fijnere voor biologisch.

De borstes of matten in een mechanisch filter moeten wel regelmatig handmatig schoongemaakt worden.

koivijver filters peter

Dit zijn de filters van Peter uit Hengelo (ov) waarbij hij mechanisch filtert met twee zeven en biologisch met een bead filter.

Biologisch filter

Naast het zichtbare vuil bevinden zich ook veel onzichtbare schadelijke stoffen in het water. Het is voor de waterkwaliteit en dus de gezondheid van de Koi minstens zo belangrijk deze stoffen uit het water te filteren.

In een koivijver zonder planten heb je een biologisch filter nodig om deze schadelijke stoffen uit het water te filteren.

Een biologisch filter bestaat uit een filter medium waar bacteriën zich op kunnen hechten. Deze bacteriën kunnen de schadelijke stoffen uit het water absorberen.

Bij een meerkamer filter bestaat het filtermedium vaak uit Japanse matten waar de bacteriën op kunnen hechten. Door het water (langzamer als bij het mechanische gedeelte) langs de matten te laten stromen filteren de bacteriën de schadelijke stoffen uit het water.

Voor grotere vijvers wordt vaak een biologisch filter in de vorm van een bewegend bed toegepast. Dit is een open bak met daarin in een luchtpomp waardoor het water constant golft / beweegt.

In het bewegend bed zitten filtermedium met bacteriën die de schadelijke stoffen absorberen. Doordat het water bewegend en veel zuurstof bevatten worden de schadelijke stoffen ook nog extra goed afgevoerd.

UV-Filter

Naast bovenstaande noodzakelijke filters is er optioneel nog een UV-Filter dat vooral ter bestrijding van alg in de Koivijver dient.

In dit artikel lees je meer over hoe een UV-Filter het water in de koivijver helder kan maken.

Planten filter

In plaats van de bovenstaande opties is er ook nog de mogelijkheid om Koi wél met planten te combineren met een plantenfilter. Een plantenfilter is een geïsoleerd stuk vijver (waar de Koi niet bij kunnen) waar waterplanten ingehouden worden.

Net als in de natuur zullen de waterplanten de schadelijke stoffen die de Koi afscheiden als voedingsstof gebruiken en omzetten in stikstof. Hierdoor heb je geen biologisch filter nodig. Natuurlijk kan een planten filter wel met een mechanisch filter of UV-filter gecombineerd worden.

plantenfilter koivijver

Plantenfilter boven de Koivijver van Peter uit Bersele (België)

Welk filter kiezen ?

Welk filter het beste is voor jouw Koivijver is afhankelijk van veel verschillende zaken. Zo is bijvoorbeeld de grote van de Koivijver bepalend voor de grote van het filter zodat het water vaak genoeg door het filter gaat.

Maar voor het type filter is niet alleen de grote van de Koivijver bepalend. Vooral het aantal Koi in de vijver / per kuub is een belangrijke factor in het bepalen van de filtratie eisen.

Ook zijn factoren die niet zo voor de hand liggen van belang… Koi zijn namelijk niet de enige bron van afval in de vijver. Organisch afval in de vorm van bladeren of dode waterplanten zijn ook belastend voor het filtersysteem van de Koivijver.

Daarom kan ik in dit artikel niet een kant en klaar antwoord geven op welk filter het beste is voor jouw vijver.

In het hoofdstuk over filters in het Koi Handboek ga ik nog dieper in op de verschillende typen, voor, mechanisch en biologische filters en wanneer je welk type het beste kunt toepassen.

Wil jij jouw koivijver dus kraakhelder krijgen en je Koi super fit houden ? dan is het Koi Handboek een must-have 🙂

Vergeet niet onder dit artikel een reactie achter te laten. En deel ook het artikel via de sociale kanalen (facebook, twitter en google+)

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

10 Reacties op Filters voor de Koivijver – Welk filtersysteem heeft jouw Koivijver ?