Love them, Hate them; Onder de nieuwkomers in de Koi hobby is de vlinderkoi erg populair, echter zul je bij de meer traditionele koi dealers niet snel een assortimeng vlinderkoi / butterfly Koi aantreffen doordat veel Koi puristen deze soort als inferieur beschouwen.

Koishows

butterfly koi-longfin

Bij een Koi wedstrijd voldoen Vlinderkoi VAAK ook niet aan de criteria om mee te doen doordat onder andere hun lichaamsvorm anders is en het patroon er nooit zo strak op komt te staan als bij een raszuivere Koi.

Doordat het lastiger is om een goede kwaliteit vlinderkoi te kweken, zijn de prijzen voor deze soort veel hoger dan vergelijkbare “normale” Koi met een zelfde soort tekening.

butterfly of vlinder koi

Langzaam terrein winnen

De vlinderkoi of butterfly koi is een bijzondere Koi die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Strikt genomen is de vlinderkoi geen “echte koi” maar ik ben geen purist en zal in dit artikel het gewoon over vlinderkoi hebben 🙂

De vlinderkoi valt direct op door zijn lange sluierende vinnen, waar aan hij ook direct zijn naam heeft te danken omdat deze vinnen aan de vleugels van een vlinder doen denken.

De lange vinnen zijn te danken aan het kweken van Koi met wilde Koi met lange vinnen uit Indonesië, waarbij de kleuren van de oorspronkelijke Koi gecombineerd werden met de lange vinnen van de wilde Koi. Volgens legende was overigens de eerste poging in het kweken van deze Koi vooral de bedoeling om een taaiere/hardere Koi soort te kweken.

Koiopkweek zet zich in

Sinds een jaar of drie besloot een groothandel in Nederland zich in te zetten voor de LongfinKoi. Afgelopen koishow in Arcen was zelfs een gespecialiseerde kweker in Butterfly Koi genaamd SUDA te gast bij Koiopkweek. Vincent en Joop gaan de Longfin in Nederland naar het next level podium brengen. Er is zelfs een groep opgericht samen met Koiengel, Toën Feyen genaamd FRIDLA

fridla sluierkoi-longfin-butterflhy koi

Fridla Facebook

2 thoughts on “Butterfly Koi -Longfin Koi

  • Ted Huberts

    Heeft u ook vlinderkoi ?

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Beste Ted, wij zelf hebben geen verkoop van Koi in het programma, wij adviseren, leggen uit, maken leuke content voor de hobbyist. We willen graag de koi Hobbyist kennis bijbrengen voor het succesvol houden van Koi. Weet niet waar u vandaan komt, want dan kan ik u verwijzen naar Dealers bij u in de buurt eventueel. Mvg Jeroen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar