Koi vijver Wil Colaris

koivijver_wil_colaris1

koivijver_wil_colaris1

koivijver_wil_colaris2

koivijver_wil_colaris2

Het is nogal een lang verhaal.

Mijn 1ste vijver had ik al 15 jaar geleden , gewoon 2 kuub .. met goudvissen enkele zonnebaarsjes , en een gostkoi   tenminste nu weet ik pas wat voor vis dit is .
De vijver was gemaakt van vijver folie , en na toch 5 jaar begon deze te lekken, heb dit nog best wel enkele jaren volgehouden met bijvullen etc.  toch op een morgen was er zoveel water verdwenen, dat de schrik mij om het hart sloeg.

En nu , want ik was en ben nogal gehecht aan mijn vissen.  De vijver weer snel bijgevuld ,en alvast eens een balletje opgegooid bij mijn vrouw, die moet het tenslotte ook goed vinden om een nieuwe vijver te maken!! Toch??  Ik heb zelf een plan gemaakt hoe e.e.a eruit moest komen te zien zie foto’s  , om te beginnen moest ik eerst eens kijken waar ik mijn vissen kon onderbrengen.  En daar begonnen meteen de kosten. Een 1000 liter vat bracht de oplossing . enkel lucht stenen erin en de kleine filter .  dit ging allemaal goed. toen de oude vijver opruimen,  er zaten wel 10 kikker in de vijver , die hebben vervolgens de hele bouw rond de vijver gedanst ., logisch eigenlijk, en tot mijn verbazing zat er ook nog een kleine salamander in de vijver,wist niet hoe die erin gekomen was??

Voor het graven van de vijver had ik wel hulp nodig en dat in de vorm van een klein graafmachine., op een morgen was de vijver al uitgegraven  6 meter lang  3 meter breed  en 1,7 meter diep (foto)  achterste stuk had ik gereserveerd voor een filter  dus totaal 7 meter lang. Via de zaak had ik betonmatten besteld en alvast de beton om de vloer te storten.  Dit was nog een hele klus,alles moest met de kruiwagen naar de achter tuin gereden worden((  heb wel goed geslapen die nacht)  vervolgens heb ik de wanden uitgezet en ben begonnen met metselen, betonblokken van 15 dik ,dit heeft wel enkel weken geduurd voordat ik klaar was.  Daarna heb ik de hele vijver van binnen bekleed met platen piepschuim  2.5cm  dik . vijverfolie gekocht (rubber)  en deze met wat hulp erin gelegd. Langzaam gevuld .  dit in een week ,om niet te veel druk op de wanden te krijgen.

Toen hij eindelijk helemaal vol was ,heb ik de vissen erin geplaatst, en trots dat ik was !!!!!!  de filter heb ik zelf gebouwd,met hulp van de info die ik kon vinden op internet. 4 250 liter vaten vormen mijn filter. 1ste als vortex  2de gevuld met borstels 3de met Japanse matten  en de laatste met alfagrog .  een 12000 liter pomp in de vijver en bolle maar (dacht ik)   maar niets was zo ,als ik dacht dat het was.
De pomp leverde zoveel water dat de vaten gingen overlopen????  Via internet en div forums gevraagd hoe ik dit moest oplossen.   Ik heb toen op advies mijn instroom en uitgangen veranderd. En jawel hoor het werkt.  Daarnaast een 75 watt uv lamp geplaatst  en twee zware lucht pompen in de kamers geplaatst. So far so good , mooie randen gekocht van hardsteen ,en het zag er pieko bello uit . maar niet veel later viel de winter binnen, en begon mijn vijver dicht te vriezen. Een grote luchtsteen en de water terug voer hielden wel nog voldoende open plekken in het ijs.   Iedere morgen ff kijken of alles nog goed draaide ,

TOT op een morgen,toen ik buiten kwam kreeg ik de schrik van mijn leven………………………………………….. een van de hoeken van de gemetselde blokken  was open gescheurd. De scheur was maar liefs 5 cm.  De andere hoeken controlerend  zag ik dat een ander hoek ook opengescheurd was .  shit  !!!!!!!!!!   en nu ??????  heb de hele winter het water niveau onder de scheuren gehouden.  En op het voorjaar begon weer dezelfde sessie.  Rondom uitgraven ,opnieuw fundering storten, en vervolgens  weer een beton blok erlangs opmetselen. Nu in de breedte.  Dus de muren rijn nu 35 cm dik.  Lijkt wel een bunker.  Opnieuw  hardsteen kunnen kopen ,  de andere was natuurlijk te smal ,en kreeg ik zonder stukken er ook niet meer vanaf. Alles nu een maand laten drogen ,en toen pas helemaal gevuld  .  zie het resultaat ,      daarna ben ik begonnen met het selectiever zoeken naar koi’s  die had ik tenslotte nog niet .  nu enkele jaren verder heb ik wel al wat koi’s rond zwemmen. Niet zo’n hele duren maar wel mooie vissen. ….

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

17 Reacties op Koi vijver Wil Colaris