Koivijver Anton Smeur

Het verhaal van mijn koivijver .
Ik denk dat we ongeveer 15 jaar geleden zijn begonnen. Eerst een voor gevormd bakje, ik denk dat er ongeveer 50 of 60 liter water inzat. Wij hadden er vier goudvissen in gedaan, wat zuurstof plantjes. En we hadden er een fonteinpompje wat ook filter was. Ik vertelde mijn vrouw dat als de vissen de winter zou overleven ik een grotere zou maken.
Ze hebben mij dat horen vertellen, en zijn de winter door gekomen. Ik ben in mei begonnen met uit zetten met touw en kleine paaltjes en samen kwamen we te over een stemming dat dit wel mooie zou zijn. Als ik de afmeting moet geven dan denk ik 4 bij 5 meter, er zitten twee dieptes in. Namelijk 40 en 75 centimeter. Water in houd 2 KUB, ik heb namelijk de water meter in de gaten gehouden.
Om dat ik in een huur huis woon had ik gedacht de aarde die ik er uit schep die moet zoveel mogelijk behouden. Ben dus begonnen met stoeptegel 40×40 recht op te zetten  en daar tegen de aarde die eruit kwam  te leggen  de aarde die ik dan nog te veel had heb ik tegen over het looppad gelegd. Heb dus twee dieptes gemaakt want ik had gehoord dat de waterlelie op een redelijke diepte moest staan. Heb toen een flink touw gepakt en van de ene kant naar de andere kant gelegd en met verf de maat aangegeven.

[ad]

Zo ben ik naar een zaak gegaan en heb worteldoek en vijverfolie gekocht. Bij thuis komst eerst de worteldoek ingelegd daarna het vijverfolie met vereende krachten in gelegd. Daarna de water kraan open gedraaid heb dus in de meterkast gekeken waar hij opstond zo doende weet ik de inhoud er van. Dit moest een week of zes staan en dan mogen de bewoners er in en water planten, zuurstof planten.  Op de randen heb ik steenfolie gelegd om het zwarte kleur van het vijverfolie weg te werken.  Zo hoorde ik dat ik twee meter vis mocht houden. Aan die twee meter kwamen we door alle vissen qua lengte achter te doen ( ingedachte). Er zitten twee grote Koi in die ik klein gekocht heb, ook een paar baby Koi, een paar algen eters, een paar goudwinden  en twee zilt vissen.

In het begin had ik het over een waterlelie maar dat is nog steeds niet gelukt. Of hij komt op en de blaren halen  de oppervlakte niet of als de blaren het oppervlak halen dan na een paar flinke regen buien dan is het water niveau gestegen en dat is niet goed voor de blaren.

Mijn wens is toch nog een keer een waterlelie. Was dus begonnen met een fonteinpomp  die het water via een binnenfilter aanzuigt. Voor de oppervlakte heb ik inmiddels een skimmer  aangeschaft. In de winter heb ik nu een winterpomp en extra luchtpompje zo kan ik hem ijs vrij houden maar natuurlijk niet over de gehele oppervlakte. In middels heb ik een driekamer-filter met een inhoud van 220liter. Op advies van een collega, want waar ik nu ben dat het veel moeite gekost en geld ook natuurlijk.

Maar het blijft nog altijd leuk hoor. Zo ben ik bezig er een soort bekisting voor aan het maken, ben nu zo ver dat ik er nog een deksel voor moet verzinnen. Reigers of katten worden weg gejacht. Zins enkele jaren hebben we een mini jack-russel en die gaat voor mij de tuin in. Nu houd ik permanent een net over de vijver, maar het moet natuurlijk niet gaan hagelen want dan krijg je gaten in het net. In het voorjaar van 2009 heeft het bij ons zo gehageld dat ik enkel gaten heb. Maar het is mee gevallen. Ik moet eigenlijk zeggen dat ik het nu een beetje onder controle heb maar ik moet natuurlijk niet te hard roepen. Dit jaar in mei, ik kwam uit de nacht, ik werk in ploegen kwam aangereden met de fiets en ik horde een vreemd geluid. Toen ik de poort open gedaan had zag ik tot mij stomme verbazing dat het water weggelopen was. Bij de driekamer-filter was de slang af gegaan. Het was eeg koppeling die je moest aan drukken. Maar in middels heb ik die met pvc lijm vast gemaakt . En na het slapen heb ik de vijver weer op nivo gebracht. De vissen hebben het er ondanks het kleine niveau er goed van af gebracht.

Ook heb ik mee gemaakt dat er een reiger op visite is geweest, en had zich te goed gedaan aan de vissen dan krijg je wel even iets te verwerken en daarom houd ik er altijd een net over.
De stroom voor dit als heb ik van uit mijn bijkeuken een gat geboord en een kabel tegen de schutting in gegraven. En waar hij omhoog kom heb een vierweg stekker geplaatst. In een ombouwtje wat ik bij onze TD heb laten maken. In het begin zat er ook een tijd schakelaar in voor de tuinverlichting. Maar inmiddels hebben we verlicht op zonne-energie. Voor de gezelligheid. Om de vijver op twee kanten heb ik een paar beelden geplaatst i de hoek staat nog een kast waar je wat in kan zetten van een paar leuke spulletjes .
In het begin heb ik ook een paar steurvissen gehad maar tot mij stomme verbazing waren die na een paar dagen vertrokken hoe weet ik nog steeds niet. De bennen kunnen ze niet hebben genomen, een kat dat lijk mij onmogelijk, wat denk jij?  Ik moet er bij vertellen dat er toen nog geen net overzat. Mocht het te lang zij dan kort je het maar in ik heb zo mijn verhaal en trubbels die ik heb mij gemaakt op geschreven.
Ik heb ook veel gehad aan mij collega die ook vissen heeft hij heeft wel KOI vissen en zij tuin is wat in de Japan ze stijl ingericht.

[ad]

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

Nog geen reacties op Koivijver Anton Smeur