Koivoeding interview van koikenner met Jeroen

6 reacties

Koivoeding, en waarom dit zo belangrijk is.

Ja, er is een en ander uit te leggen over “koivoeding” . Dus een paar basis elementen, die ga ik uitleggen.
Het is de bedoeling om een en ander duidelijk te maken van de wijze van de koi en de koivoeding.
Wat belangrijk is bij het voer van de koi, zijn de basis elementen van vet- en eiwitten, vitaminen en koolhydraten die in koivoer moeten zitten.

Dat zijn de bouwstoffen voor de vis, die ze nodig hebben. Verder is het nog belangrijk te kijken naar wat voor vis je in de vijver hebt,  hoe groot deze vijver is, en wat de bezetting is  zodat je de hoeveelheid voer kunt bepalen van wat ze nodig hebben voor de juiste groei.

voeren koivoeding Soorten Koivoeding

Je hebt een basisvoer, dat noemen we groeivoer, je hebt een kleurvoer, en een weerstandvoer.
Ik wil die punten elk een beetje aandacht geven en uitleggen waarom bepaalde elementen bijvoorbeeld niet in elk voer zitten;
Je zult altijd een basisvoer gebruiken, met daarbij iets van de genoemde groepen, om het totaal wat meer kracht bij te zetten.
Wat je eigenlijk ziet is dat de koi voedingsstoffen nodig heeft voor groei, maar ook voor de body, voor de weerstand en kleur.
Als je een basisvoer neemt, maakt niet uit wat voor korrel, wat voor merk, je kijkt altijd ten eerste naar hoe groot de vis is, hoe groot moet de korrel van het voer zijn; een vis van 10 cm kan geen voer van een cm. eten, die moet echt een drie millimeter korrel hebben,  een hele kleine korrel.

Het is ook bewezen dat de kleinere korrels, tussen de 3 tot 6 millimeter, het best te verteren zijn voor vissen, ook al heb je grotere vissen, dus vanaf 80, 90 cm, neem een kleinere korrel voer, van 6 tot 8 millimeter, in plaats van de 10 tot 12, daardoor krijgt de vis meer voeding binnen, ze kunnen meer voeding nemen, zodat er minder lucht binnenkomt. Daarbij wordt vaak nog aangegeven, je hebt jonge vissen, vissen tot 2 jaar, die hebben eigenlijk niet echt eiwitten nodig voor de groei, in de basisstoffen in het basisvoer zit eigenlijk net iets te weinig, dus dan zou je een basisvoer kunnen combineren met een groeivoer.

Waarom een groeivoer?

bestekoivoeding

Als je een koi neemt, wil je eigenlijk je vis zo snel mogelijk zien groeien zodat je ruim resultaat krijgt op je vis. Dan moet dat voer aan bepaalde elementen voldoen, dus je zult in het groeivoer moeten kijken wat het percentage eiwit en vet is, is dat 4 tot 1, dat zijn bepaalde maatstaven, is het bedoeld voor body, dan kun je denken aan, als je groeivoer neemt met veel eiwit, dat je de vis veel body bij kunt zetten, veel kracht kunt geven.

 

De hoeveelheid voeding per dag hangt af van de lichaamslengte waarop je de vis wilt laten groeien, dat staat allemaal in verbinding met de waterkwaliteit, dus vergeet niet dat de keuze die je maakt ook belangrijk is voor de waterkwaliteit.
Met voedingsstoffen belast je het water, en deze belasting van het water, moet wel goed omgezet kunnen worden door het filter. Je zult het belangrijkste merken in het totaal van de vijver. Als je de verkeerde of goedkope voeding neemt, heeft dat eigenlijk geen zin, want dan heb je veel afvalstoffen en daarmee een hoge belasting op de waterkwaliteit en weinig rendement. En we willen allemaal een hoog rendement met een lage belasting.
Belangrijk is als je jonge koi hebt, tot 2 jaar, die meerdere malen per dag kleine hoeveelheden te voeren. Als je gedurende de dag, kleine beetjes blijft doorvoeren, blijft het hele immuunsysteem van de vis optimaal, het verteringproces is ook veel beter en het meerdere malen op de dag voeren geeft ook een hoger resultaat op de groei, betere ontwikkeling van de body, dus eigenlijk is het totaalplaatje beter.koivoeding het beste korrel
Zou je zeggen,  ik ga ze twee keer per dag voeren, en ik geef ’s morgens 100 gram voer voor de hoeveelheid vissen wat ik heb, en ik doe dat ’s avonds, 100 gram, dan krijg je een piekbelasting van je water waardoor op dat moment de ammoniakwaarde in het water veel hoger ligt, dan gedurende de dag kleine beetjes te geven en het verteringsproces, dus de opbrengst wat de vis uit het voer haalt, is veel lager dan wanneer hij dat gedurende de dag binnen had gekregen. Daarom zullen we altijd adviseren om gedurende de dag kleine beetjes te voeren.
Basisvoer is eigenlijk niets anders dan voer waar standaard de meeste voedingsstoffen inzitten, wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse leven, voor hun normale voorkomen.  Bij kleurvoer wordt vaak aangegeven dat als de kleur van je vis wat minder krachtig wordt, een bepaalde zeealg goed is om de kleur weer terug te laten komen.

Geef je heel veel spirulina  bij je voer, gebeurt het vaak dat gele vissen oranje worden en een witte vis met een rode kop, wordt wat meer roze doorschijnen. Platian krijgt ook wat meer roze, dus het is eigenlijk een heel belangrijke om als je kleurvoer bij basisvoer doet, niet meer dan 30% spirulina bij het bestanddeel toe te voegen, want dat kan goed opgenomen worden. Dus bij een kilo, geef je niet meer dan 300 gram spirulina, anders heeft dit de overhand en ga je vissen van bepaalde kleurstoffen voorzien waar hun plateau minder van wordt.

Nog meer kleurvoerbeste koivoeding

Heb je een kleurvoer waar ambexine in zit, dat is een kleurversterker voor vooral zwart. Dit wordt in veel kleurvoer bijgedaan. Denk aan drie kleurige vissen, waar het zwart wat meer kracht bijgezet kan worden. Dan wordt het geheel plaatje wat beter. Daarnaast kun je een govariant nemen, er zijn bepaalde merken waar een govariant in zit. Dat is ook weer strevend naar roodversterkend, geelversterkend, dus natuurlijke kleur versterkend te werk gaan.
Het kleurvoer is ook weer een 30% belasting van het totaal. Dus als je op een dag zegt, ik heb 10 vissen, die 10 vissen moet ik 40 gram geven, geef je ze dus, van die 40 gram, slechts 30% aan kleurvoer.

Kleurvoer heeft niets met groei te maken, het richt zich alleen op de kleur. Daarnaast denken wij bij de groei van een koi vaak aan dat de kleur terugloopt, maar de vis kan maar twee dingen doen; hij kan groeien of hij kan op kleur zijn. Dus op het moment dat de vis minder in kleur is, maar er zit wel een goede groei op, moet je het kleurvoer niet gaan verdubbelen of meer kleurvoer gaan geven, omdat de vis in de groei zit. Het pigment groeit nadertijd weer bij.

Je krijgt een groeistop, dan komt de kleur en het patroon weer beter terug, dat kunnen we wel stimuleren, maar het is niet zo dat de vis die enkele centimeters groeit, ook direct een snelheid in kleurverbetering krijgt. Dus het is een van de twee. Een vis die groeit, moet dus ook weer kracht hebben om daarna weer kleur terug te kunnen krijgen. De kleuren komen dan geleidelijk terug en worden geleidelijk sterker.

koi voedingKoivoeding voor betere weerstand

Weerstandvoer is een van de belangrijkste voedingssupplementen die we zelf altijd geven. In al het basisvoer zitten verse vitaminen en mineralen, alleen vissen hebben snel een tekort aan vitamine b dus dat moet bijgegeven worden. Dit kun je op verschillende manieren bijgeven. Het makkelijkst is het sprayen over je bestaande voer. Er zijn voldoende vitamines te krijgen wat je op je voer kunt spuiten wat je ze erbij kunt geven. Alleen zit in weerstandvoer meestal een immuun versterker, om de complete weerstand omhoog te halen.

Dat kan dmv propolis. Als vissen ziek zijn geweest, infecties of huidaandoeningen als gevolg van parasieten, wordt meestal in combinatie met het medicijn ook weerstandvoer gegeven. De vis heeft een aanslag gehad op zijn totale weerstand, door die ziekte, en dan kun je weerstandvoer erbij geven. Je hebt verschillende varianten in weerstandvoer,  wat je geeft hangt van het jaargetijde af; in de zomer geef je iets anders dan in de winter.

Vlak voor de winter maak je de vissen ook klaar om de winter in te gaan met wat meer weerstandvoeding. Dan moet je denken aan voer waar veel meer vitaminen inzit, maar wat wel licht verteerbaar is. Maar met de juiste vitaminen en mineralen die ze nodig hebben omdat de stofwisseling in de winter afneemt.

Voeren in het voorjaarbetere koivoeding

Hetzelfde voer gebruik je in het voorjaar.
De temperatuur van het water is heel belangrijk in het bepalen van het type voer. Het kleurvoer en groeivoer geef je bij een buitentemperatuur van 20 graden. Omdat dit een moeilijk verteerbaar voersupplement is door de percentages vet en eiwit wat er in zit, kun je dat het beste geven vanaf 20 graden of meer.  Niet alleen water temperatuur maar ook omgevingstemperatuur is iets waar je rekening mee moet houden. Basisvoer is eigenlijk vanaf 10 graden goed te gebruiken. We kennen daar intussen ook al meerdere soorten van.

 

Je hebt een youjump, dat is een licht verteerbare soort, met name voor de winterperiode en voor opstartperiode.  youjump vind ik zelf een wat moeilijker onderwerp, omdat dit een wintervoer is en wij de vissen het liefst in een winterrust krijgen en dit voer blijft drijven waardoor je temperatuurverschil krijgt, en de vis moet het voer gaan pakken, dat kost allemaal energie. Je hebt ook genoeg wintervoer wat zinkend is, daar zit wat meer ballaststof in zodat het voer zinkt. Daarvan nemen we ook altijd een kleine korrel, voor het makkelijker verteren.
koivoeding na de winterWintervoer is bijna altijd te krijgen in 3 tot 6 millimeter,  dat moet je mondjesmaat bijgeven. Daar stop je mee tot 5 graden. Er zijn veel discussies dat de koi de hele winter door gevoerd moet worden omdat ze in de winter ook energie gebruiken, daar ben ik het wel mee eens, maar dan moet het wel gedoseerd worden en rekening gehouden worden met bacteriën. Op het moment dat het water kouder wordt, sterft die bacterie af dus als je dan met de voedingswijze doorgaat als in de zomer, belast je het water te veel en berokken je de vis schade. Vissen zijn koudbloedig dus die zijn ook afhankelijk van de watertemperatuur en de voeding wat op kunnen nemen.  Op het moment dat het water kouder is, hebben ze veel minder voeding nodig omdat ze ook veel minder hebben verbruikt.
Als we dat terugrekenen naar het weerstandsvoer, heb je daar ook een licht verteerbare variant van. Daar zit ook wat minder antibiotica in. Weerstandvoer is blijvend door alle seizoenen heen, omdat het lichter is, zodat je daar zelf de antibiotica aan toe kunt voegen e.d. houd daar wel rekening mee.

Basiselementen Koivoeding

De basiselementen van het basisvoer wordt altijd aangegeven op de zak; het percentage vet of eiwitten en koolhydraten. Dat is eigenlijk het essentiële belang.
Basisvoer bestaat uit drie belangrijke delen; koolhydraten en plantaardige eiwitten en vetten. Belangrijk is dat koolhydraten door het lichaam worden opgenomen als suiker. Dus hoewel het snel wordt opgenomen, wordt daarvoor ook vrij veel energie verbruikt. Het is eigenlijk het belangrijks voor de bloedcellen, koolhydraten zijn een bouwstof voor de bloedcellen in het lichaam van de vis. Eiwitten zijn een bouwstof voor het lichaam wat voornamelijk uit plantaardig en dierlijk. Plantaardige eiwitten kennen we allemaal wel; graan en maïs ed.
Daarnaast heb je dierlijk, uit slachtafval. Als je een koi voer goedkoper maakt, en je ruikt eraan, dan zit er altijd een visgeur aan, dat zijn de eiwitten die je ruikt. Dan weet je dus dat in dat voer meer dierlijke eiwitten zitten dan plantaardige. Er moet altijd een geur aanzitten, want een vis is een alleseter en vindt dierlijke eiwitten ook erg lekker. En het is ook erg goed voor de vis.

Er is zit een nadeel aan; op het moment dat wij een te hoog dierlijk eiwitgehalte in het voer hebben, komt daar nog meer ammoniak bij vrij. Bij de verbranding van eiwitten, produceert de vis ammoniak. Ammoniak is de basis van de stikstofkringloop, stikstofkringloop betekent niets meer dan de afvalkringloop in het water, waarvan de vis de producent is, zo ontstaan bacteriën die dat moeten verwerken. Als je dus een voer neemt met een hoog percentage dierlijk eiwit, belast je het water.

Daarnaast heb je plantaardige vetten. Plantaardige vetten komen voort uit olie ed. Dit vet is beter, kan beter worden opgenomen, de verbranding duurt langer dan bij koolhydraten, maar het rendement is veel hoger. Het percentage afval van dit soort is veel lager. Plantaardige vetten kun je zien als isolatie voor de vis; het is een vet laag opbouwer. Belangrijk in dit stuk is het verschil tussen koolhydraten en vetten. Ze doen eigenlijk allebei hetzelfde; het zijn bouwstoffen voor het lichaam, bouwstoffen voor de bloedcellen, en isolatie daardoor, alleen in dit stuk zie je dat de laatste makkelijker te verwerken is.

Vitaminen in Koivoedingvoeding koi chagoi

Vitaminen zijn een onderdeel dat ook in het basisvoer moet zitten natuurlijk. Zoals ik net al aangaf, staat er achterop het voer altijd een overzichtje. Ik heb hier een overzicht gemaakt van een aantal belangrijke dingen die in het voer zullen moeten zitten.
We kennen twee soorten vitaminen, vitaminen die in vet oplosbaar zijn, en vitaminen die in water oplossen. A,B,E, en K zijn dus in vet oplosbaar, dus op het moment dat je in vet oplosbaar hebt, zullen deze altijd in het voer aanwezig zijn, de niet oplosbare elementen zullen toegevoegd moeten worden aan het voer. Ik heb hieronder een overzichtje gemaakt van wat alle vitaminen doen.

 

  • Vitamine A zorgt voor beeldvorming van de koi, het zorgt dat de vis betere oogontwikkeling krijgt, want vissen doen heel veel op zicht. Daarbij komt nog dat vitamine A belangrijk is voor het geslachtshormoon, bij de ontwikkeling hiervan.
  • Vitamine B is een heel belangrijke vitamine, voor de afbraak van de koolhydraten en het zorgt dat de schildklier helpt bij de werking van het zenuwstelsel. Als een voer dus te weinig vitamine B bevat, komen we dus weer aan bij dat de elementen koolhydraten en de vetten niet goed in elkaar zitten, waardoor een groot probleem ontstaat.
  • Vitamine C zorgt ervoor dat alle andere vitaminen beschermd worden in hun functie, en dat ze niet vroegtijdig afgebroken worden en zorgt er tevens voor dat de bloedvaten en de celmembranen goed ontwikkeld kunnen worden.
  • Vitamine D is belangrijk voor de stofwisseling en het calcium, vooral voor de botontwikkeling. Dit is een bouwstof, wat in verband staat met de mineralen die we net hebben aangehaald, want dat was ook belangrijk voor de botontwikkeling. Eigenlijk zit vitamine D meer tegen het calciumverhaal aan.
  • Vitamine E is eigenlijk om anti-oxidante kettingreacties te voorkomen. Het zorgt dat de cellen niet kapot kunnen worden gemaakt door een of andere reactie. Deze vitamine, C en E zullen altijd in wat mindere mate aanwezig zijn in ons koivoer.
  • Daarbij hebben we dan ook nog vitamine F, vaak tegen metabolisme en vetten.
  • Vitamine K is belangrijk voor de enzymen en voor de C02 stofwisseling, dus het uitademen van afvalstoffen van de vis. Vitamine K is belangrijk voor bloedstolling. Op het moment dat de vis ziek is geweest zul je altijd bij het weerstandvoer vitamine K vinden, omdat dat belangrijk is voor de bloedstolling en dat de wonden beter kunnen genezen.

Over het algemeen is er voor al deze vitaminen geen maatstaf voor hoeveel er in het voer moet zitten. Het is eigenlijk alleen een aangegeven iets wat er verwacht moet worden wat erin kan zitten.
Naast het vitamineverhaal is het belangrijk rekening te houden met het totaalpakket van het voer; wanneer beginnen we met het wintervoer, wanneer beginnen we met het lente voer, wanneer is eigenlijk het normale percentage voer wat we geven.

 koivoeding korrels

Koivoeding voor na de winter.

Je begint te voeren bij een watertemperatuur vanaf 8 graden. Dat is een opstartvoer, een licht verteerbaar voer, daar ga je mee door tot de 12 graden, en begin je al rustig te mixen met een basisvoer. Dat basisvoer houd je aan tot er een watertemperatuur van 15, 16 graden is, dan ga je het bij kleurvoer of groeivoer mixen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een weerstandvoer hebt, dat weerstandvoer kun je eigenlijk altijd voeren. Of bijvoorbeeld 1 week in het voorjaar, tijdens de watertemperatuur van 12 graden, en een week in het najaar, bij een watertemperatuur van 6 tot 8 graden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een heleboel extra dingen die je de koi kunt geven, we kennen daarbij diverse soorten; bruin brood met honing, koi snoepjes, garnalen, zijderupsen.
Wij gebruiken een korrel van 6 millimeter. Belangrijk is een bruine korrel, dit betekent dat de korrel hoogwaardige kwaliteit heeft en niet gevuld is met kleurstoffen. Als je voer hebt met mooie kleuren kun je thuis en testje doen met een glaasje water; doe er een handjevol korrels in en als het water verkleurt, rood, groen of zo, dan betekent dat, dat er veel kleurstoffen in het voer zitten. Vissen kunnen hier eigenlijk niets mee en het geeft een hoge belasting aan het water.

Kleur van het voer

Een basisvoer van diverse merken zal altijd een bruine korrel hebben. Daarnaast kennen we dus een gegeven; Hollandse garnalen, daar zit veel eiwit in, goed van koolhydraten, goed voor de groei van de vis, de body. Het voordeel van garnalen, op het moment dat je deze neemt, zitten ze nog in hun schil, het voordeel daarvan is dat het beter verteerd wordt, waardoor de opname veel hoger is. Een andere mooie bijkomstigheid is, is dat het een goede kleurversterker is. Het is echt een lekkernij voor de vis, je kunt het voeren vanaf 5 graden water. In de handel zijn er diverse soorten koi snoepjes te krijgen. Allerlei soorten, kleuren, smaken. De koi ziet goed kleur en ruikt goed, dit is en standaard gegeven; koi snoepjes in bosvruchtensmaak, is echt een lekkernij, en geen voer, alleen lekkernij.
Er staat wel bij “met extra vitamine C” maar het percentage vitamine wat in dit spul zit, is te verwaarlozen.
Daarnaast hebben wij ook een groeivoer, elke winkel heeft een eigen merk. Groeivoer, zoals ik net aangaf, is aangepast in bepaalde segmenten, er staat ook bij welke temperatuur je het moet geven en hoe vaak.
Dit is eigenlijk wat ik net allemaal wat ik net globaal heb uitgelegd, waar het allemaal aan moet voldoen staat altijd op de site, lees dat in alle rust voor jezelf na.
voeding voor koiDan is er nog het spirinavoer, daar ben ik heel kort over uitgeweken in de kleur. Daarnaast is het goed voor de stofwisseling. Het is zuiverend, het zorgt voor een betere huidstructuur, voor een verbeterde stofwisseling, en voor de kleur.
Spirulina is toe te voegen aan ander voer. Dus, zoals we net hebben besproken, doe je hiervan een derde, in combinatie met het groeivoer, is dat de complete voeding voor je koi.
Daarnaast kun je garnalen, of andere lekkernijen bijgeven.
Daarbuiten zijn natuurlijk ook nog huis, tuin&keuken dingen die je heel goed kunt gebruiken. Vooral sinaasappel, dat wordt erg veel gedaan, snij deze in vieren en leg de delen op het water. Er zit vitamine C in, en zoals ik al heb uitgelegd, is dat erg belangrijk voor je vis. Ook zitten er vezels in, wat voor de darmstimulatie erg van belang is. Ze vinden het erg lekker en erg leuk. Het is ook speels voor de vis. Daarnaast kun je natuurlijk nog allerlei andere soorten garnalen krijgen in de koi winkel, dit is goed voor de darmen van de vis, minder afval, iets kleurversterking en goed voor de vis.

 

Dit artikel is een transcriptie van een video die ik gemaakt heb bij Jeroen’s koishop.
Het geluid van de video was te slecht om aan jullie te vertonen. De inhoud te waardevol om verloren te laten gaan.

Ik heb de tekst van de video helemaal uitgeschreven voor jullie om te lezen.

Met dank dus aan Jeroen Brugman van jeroen’s koishop
https://www.jeroens.nl/koi/
[ad]

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

6 Reacties op Koivoeding interview van koikenner met Jeroen