Een goede filter en toch algen.

Ook al is het water in uw vijver perfect van samenstelling en heeft u een goede filter, dan nog kunt u last hebben van algen. Eigenlijk juist bij een super water kwaliteit vind de algen het prima om te groeien en te vermenigvuldigen. Last van algen valt op verschillende manieren te verklaren.
voorjaar-algen-vijver1. Een nieuwe filter of een nieuwe vijver heeft tijd nodig om in balans te komen. In de tussentijd kunnen algen ontstaan. Om snel tot een biologisch evenwicht te komen in uw vijver dient u de algen te bestrijden.
2. Bij de opstart in het voorjaar, na een grondige schoonmaak van de filter en bij flink hoge temperaturen kan het biologisch evenwicht  verstoord raken of al verstoord zijn, wat voor de algen ook weer materiaaltje is om te gaan overheersen.
3. Als de planten de productie van voedingsstoffen door de vissen en filter niet bijhouden, wat vaak het geval is bij koivijvers, zien groene algen hun kans schoon. Uw vijver word dan lekker groen en ondoorzichtig. Een doorn in het oog van de Koi liefhebber.

Nooit meer groene zweefalgen

Zweefalgen zijn zo klein dat het filter ze niet kan opvangen. Toch kunt u zweeflag succesvol bestrijden met behulp van een zogenaamd Ultraviolet lamp, de UV-c lamp. De ultraviolette straling dood de algen waarna ze samenklonteren. Op de site vind u meer informatie over de Uvc en eventuele andere bestrijdingsmethoden voor zweeflag. Let wel, Uvc lampen moeten na bepaalde branduren vervangen worden, anders zal de werking afnemen. Bij vervanging plaatst men een andere pit maar ook het quartzglas waar de lamp inzit.

Hardnekkige Draadalg.draadalgen -probleem

Wanneer de vijver helder en biologisch gezond is, kunnen draadalgen een hardnekkig probleem zijn. Het heldere water laat veel licht door en een goed werkend biologisch systeem zorgt ervoor dat het nitraatgehalte toeneemt. Deze twee factoren versnellen de groei van de draadalgen.

algen-away-alg-wegTips tijdens bestrijding Algen:

Test altijd uw water en let hierbij ook op het zuurstofgehalte.
Let op dat de filter goed blijft functioneren als je algen bestrijd. Deze kan namelijk sneller vervuild raken en dichtslippen met alle dode algen. Maak de filter regelmatig schoon!!
Nadat u succesvol de algen hebt bestreden en eventuele anti-lag middelen hebt toegepast dient u voldoende water te verversen. Dit voor de gezondheid van de koi en de rest van de flora en fauna in de vijver.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar