7 tips voor optimale waterwaardes in de Koivijver

5 reacties

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jouw Koi gezond te houden is het optimaal houden van waterwaardes in de Koivijver. Hieronder volgen 7 tips om de waterwaardes optimaal te houden:

1. Voorzichtig voeren

Een van de voornaamste oorzaken van slechte waterwaardes is het geven van te veel voer. Voer dat niet door de Koi opgegeten wordt zal in het water blijven liggen en niet alleen de waterwaardes onderuit helpen, maar ook een voedingsbodem zijn voor o.a. parasieten.

Vooral als je na de winter weer begint met voeren is het belangrijk om in het begin slechts weinig te voeren. Je filter zal immers na de winterperiode weer opgestart moeten worden en zal dus minder goed een teveel aan voer in het water aan kunnen.

2. Niet te hoog visbestand

De grootste bron van zowel nitriet en ammonia is de Koi zelf, als het visbestand groeit kan het zijn dat je filtercapaciteit niet meer voldoende is en het niet meer alles uit het water krijgt gefilterd.

Een vuistregel die je aan kunt houden (er van uitgaande dat er voldoende filtratie is) is dat je per
koi 1 kubieke meter water nodig hebt. Uiteraard is dit gebaseerd op een gemiddelde Koi en hebben kleinere soorten Koi minder water en grotere soorten meer water nodig.

water_waardes_optimaliseren_koivijver

3. Bacteriën toevoegen

Als de waterkwaliteit onder druk staat door bijvoorbeeld groei van het visbestand, kan het helpen om extra bacteriën aan het water toe te voegen. Door extra bacteriën toe te voegen zorg je er zowel voor dat het aantal (nuttige) bacteriën in het water hoog is en ook de diversiteit aan bacteriën hoog blijft.

4. Genoeg schaduw

In de zomer als de zon weer op de Koivijver staat is het belangrijk om ook genoeg schaduw plekken in de vijver te houden, zon is namelijk een voedingsbron voor algen. Schaduw kun je creëren door een overkapping over een deel van de vijver te maken of door middel van waterplanten.

5. Water verversen

Ongeacht hoe goed je filters zijn of hoe weinig vis er in de vijver rond zwemt, de waterkwaliteit zal altijd afnemen vanaf het moment dat het water vers aan de vijver is toegevoegd. Daarom is het van belang om ook structureel het water te verversen.

Lees hier alles over in dit artikel: https://koikenner.nl/water-verversen-koivijver/

6. De filters schoon houden

Een belangrijke taak om de effectiviteit van de filters goed te houden is het schoon houden van de filters. Als je dit niet regelmatig doet dan raken de filters verstopt en heb je zelfs kans dat er juist afval terug het water instroomt. Controleer daarnaast ook het hele filter systeem op juiste werking.

7. De vijver schoon houden

Een andere grote oorzaak die waterwaardes onderuit halen is troep dat in de vijver terecht komt. Met name bladeren die in het water waaien kunnen voor een hoop ellende zorgen. Misschien wel de gevaarlijkste troep die in de vijver terecht zou kunnen komen is kunstmest, wees dus absoluut voorzichtig als je hiermee in de buurt van de Koivijver mee aan de slag gaat!

Meer onderhoud tips vind je in het KOI Handboek: https://koikenner.nl/handboek/

 

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

5 Reacties op 7 tips voor optimale waterwaardes in de Koivijver